PALEO/AIP/LCHF: BUČKINI ŠPAGETI Z MLADO ŠPINAČO, ŠPARGLJI IN BAZILIKO

ponedeljek, 23. april 2018
Bučkini špageti z mlado čebulo, mlado špinačo, šparglji in prelivom iz sveže bazilike so idealna spomladanska jed. Lahko jih pripravimo kot samostojno jed, ali pa jim dodamo koščke lososa ali gambere, ki dajo jedi piko na i.


Recept za bučkine špagete sem pred časom zasledila na blogu Autoimmune Wellness, sama pa sem ga še malo priredila. Recept je super, saj je priprava enostavna, jed pa zdrava in primerna tako za ljudi, ki sledijo paleo, AIP ali LCHF dieti, kot tudi za vegetarijance in vegane (brez lososa/gamberov). Jed je odlična popestritev na piknikih, saj je okusna tako topla kot hladna, všeč pa je tudi tistim, ki niso ljubitelji zelenjave (preverjeno:)). 


Potrebujemo (za 2 osebi):
- 2-3 bučke
- 1 pest mlade špinače
- 1 pest bazilike
- 2 stroka česna
- 1 žlička limoninega soka
- 1 mlada čebula (zeleni del)
- 5 špargljev (oziroma po želji)
- olivno olje
- (poljubno) svež losos (1 file ali 1 kotlet) ali 125 g gamberov

Priprava bučkinih špagetov: Bučke operemo in narežemo na čim tanjše trakove (oziroma uporabimo spiralni rezalnik zelenjave), nasolimo in postavimo v cedilo za eno uro, da se zmehčajo in spustijo vodo. Nato bučke dobro ožamemo. V ponvi na maščobi (uporabimo mast, kokosovo olje, rafinirano olivno olje) bučke prepražimo (približno 3 minute), nato jih ponovno damo v cedilo, da odvečna tekočina odteče.

Priprava polivke: Baziliko, žlico olivnega olja, žličko limoninega soka in ščepec soli damo v blender in dobro zblendamo oziroma uporabimo palični mešalnik. 

Priprava zelenjave: Mlado čebulo (zeleni del) in šparglje narežemo na majhne kolobarje, česen sesekljamo. Operemo mlado špinačo.

Priprava lososa: File lososa nasolimo. V ponvi na maščobi na srednjem ognju popečemo file lososa (5-10 minut na vsaki strani). Pečen file lososa odstavimo, da se nekoliko ohladi, nato ga razrežemo na manjše koščke.
Priprava gamberov: V ponvi na maščobi na srednjem ognju popečemo gambere (3 - 5 minut). Med peko gambere tudi nasolimo. 

Priprava jedi: Na olivnem olju popečemo mlado čebulo in šparglje, dodamo česen, ko zadiši po česnu, dodamo bučke, mlado špinačo, prelijemo s polivko in dobro premešamo. Nato dodamo koščke lososa ali gambere in še enkrat premešamo. Dodamo baziliko in feta sir za okras.


Dober tek, 

Objavi Komentar
Objavite komentar