BREZGLUTENSKI VANILIJEVI PIŠKOTI Z BELO ČOKOLADO

ponedeljek, 2. april 2018
Ko sem pred časom iskala recept za brezglutenske maslene piškote za izrezovanje z modelčki, sem ugotovila, da na spletu ni veliko takšnih receptov. Nekaj receptov sem preizkusila, a so imeli piškoti ali preveč izrazit okus po koruzni moki ali preveč izrazit okus po pecilnem prašku. Nato sem preizkusila recept iz bloga NaredilaAna za vanilijeve piškote z navadno pšenično moko, ki sem ga priredila v brezglutensko različico in bila navdušena nad rezultatom. Piškote sem okrasila z belo čokolado, ki sem ji primešala jedilno barvo, da so piškoti dobili marmorni videz. Tako je vsak piškot poseben, bela čokolada pa da okusu piškotov piko na i. Z modelčki lahko izrežemo različne oblike, tokrat sem jih za velikonočne praznike pripravila v obliki velikonočnih pirhov.


Peka piškotov:

Potrebujemo:
- 110 g brezglutenske moke (jaz sem uporabila Schär moko Mix C)
- 2 vanilijeva pudinga brez glutena
- 2 vanilijeva sladkorja
- 1 vanilijev strok
 50 g sladkorja v prahu
-125 g masla sobne temperature
- 1 manjše jajce sobne temperature

Postopek priprave piškotov:

1. Zmešamo suhe sestavine (moko, puding, sladkor, vanilijev sladkor, postrgano seme vanilije).
2. Suhim sestavinam dodamo maslo ter razžvrkljano jajce in dobro premešamo. 
3. Vse sestavine dobro zgnetemo. Če je testo preveč mokro (če se lepi na prste), dodamo še moke. Testo se mora lepo oblikovati, sicer se bodo pri peki piškoti preveč razlezli in ne bodo ohranili oblike. 
4. Testo razdelimo na dva dela, ga ovijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za pol ure.
5. Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija. Pripravimo pekač, na katerega položimo peki papir. Če uporabljamo valjar, s katerim valjamo tudi testo iz navadne moke, ga oblečemo v folijo za živila, da testo ne pride v stik z glutenom. Lahko pa uporabimo tudi dve plasti peki papirja, med katera damo testo. Na ta način testo ne pride v stik z glutenom, hkrati pa se tako testo najlepše razvalja.
6. Del testa vzamemo iz hladilnika (ostalo testo pustimo v hladilniku, dokler ga ne potrebujemo) in ga med dvema peki papirjema razvaljamo na debelino 3 - 5 mm. 
7. Z modelčki izrežemo piškote poljubne oblike in piškote postavimo na pekač.
8. Pekač postavimo v pečico. Piškote pečemo 10 - 12 minut (da postanejo piškoti zlato rumene barve).
9. Počakamo, da se piškoti dobro ohladijo, šele nato jih pomočimo v belo čokolado, ki jo predhodno temperiramo.


Temperiranje bele čokolade:

Potrebujemo:
- 200 g bele čokolade
- kuhinjski termometer

1. Belo čokolado razrežemo na manjše (enakomerno velike) koščke. Koščki naj bodo dovolj majhni, sicer se ne bodo stopili, ko bo čokolada dosegla želeno temperaturo.
2. V posodo nalijemo vodo, jo postavimo na štedilnik in jo segrejemo do vretja. Nato ogenj na štedilniku zmanjšamo (na 1) in postavimo nad paro posodo s 150 g čokolade. Pazimo, da se posoda s čokolado ne dotika vode.
3. Čokolado segrevamo do 45 stopinj Celzija in stalno mešamo. Ko doseže želeno temperaturo, posodo s čokolado, ki se je medtem stopila, odstranimo s pare in ji primešamo 50 g čokolade v koščkih. Mešamo, da se koščki čokolade stopijo in da se čokolada ohladi na 25 - 26 stopinj Celzija (čokolada postane gosta).
4. Nato posodo s čokolado ponovno postavimo nad paro in segrevamo do 29 - 30 stopinj Celzija. Čokolada je pripravljena za okrasitev.

Okrasitev piškotov:

Potrebujemo:
- belo čokolado, segreto na 29 - 30 stopinj Celzija
- jedilno barvo (jaz uporabljam Wilton jedilne barve v gelu, v redu so tudi Dr. Oetker barve, ki jih je mogoče dobiti v vseh bolje založenih trgovinah)

1. Odvzamemo nekaj žlic bele čokolade in jo damo v manjšo posodo.
2. Zobotrebec pomočimo v jedilno barvo in jo na rahlo vmešamo v bele čokolado (le toliko, da narišemo z barvo nekaj "črt").
3. Zgornji del piškota pomočimo v belo čokolado. Ko čokolada prekrije piškot, ga vzamemo iz bele čokolade. Piškoti so lahko krhki, zato pazimo, da se ne zlomijo, ko jih vzamemo iz bele čokolade.
4. Ko smo barvo porabili, je z zobotrebcem dodamo več. Ko nam zmanjka bele čokolade, dodamo čokolado. Če se je čokolada medtem ohladila, posodo s čokolado za nekaj sekund ponovno damo nad paro, da doseže 29 - 30 stopinj Celzija, sicer je s čokolado težko delati.
5. Piškote polagamo na peki papir. Pustimo, da se bela čokolada strdi.


Prijetno ustvarjanje in sladkanje,




* Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar