PALEO SLADICA: KOKOSOVE KREMNE REZINE

sreda, 6. avgust 2014

Pri paleo sladicah pogosto pogrešam kremna peciva. Takšna, ki imajo za spodnjo plast biskvit, ki mu sledijo plasti različnih krem in prelivov. Že pred kakšnim letom sem naletela na recept za kokosove kremne rezine (klik!), ki so že na sliki izgledale slastno, vendar pa doma nisem imela določenih sestavin, npr. arrowroota.

Poleg tega mi ni bilo jasno, kako bi lahko iz kokosovega mleka naredila smetano, saj sem kupovala kokosovo mleko v konzervah, ki pa ni bil kremast. Potem sem začela kupovati kokosovo mleko Aroy d, ki je po mojem mnenju kvalitetnejši, ugotovila pa sem, da lahko iz njega naredim smetano, ki ima okus kot navadna smetana iz kravjega mleka. Smetano naredim tako, da stepem kokosovo mleko, ki mu dodam kremfix.
Sama ga kupujem v Kitajskem vrtu na Prušnikovi v Ljubljani, saj je tam najcenejši, v Ljubljani pa sem ga zasledila tudi v trgovini Svilna pot na Trubarjevi in pa v trgovini Asia Supermarket v BTCju.

Ker sem želela, da bi bilo pecivo lahko, sem biskvit naredila nekoliko drugače, brez oreščkov, s fino mleto kokosovo moko, arrowrootom in kakavom (podoben recept najdete tu). Fino mleto kokosovo moko sem kupila v Kalčku, arrowroot pa sem naročila preko interneta (tu). Namesto arrowroota se lahko uporabi tapiokino moko, ki se jo dobi v vseh bolje založenih trgovinah in je tudi cenejša od arrowroota. Je pa arrowroot zelo primeren za peciva, saj lepo naraste, medtem ko boste z uporabo tapiokine moke dobili bolj zbit biskvit.
Ena od sestavin za biskvit je tudi paleo jabolčna marmelada, ki pa se jo lahko nadomesti z jabolčno čežano in medom. Jabolčna čežana se pogosto uporablja pri peki, saj da biskvitu sočnost.   

Za biskvit potrebujemo:
suhe sestavine:
- 40 g kakava 
- 40 g kokosove moke (fino mlete) - 
- 30 g cup tapiokine moke ali arrowroota 
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/8 žličke soli
mokre sestavine:
- 3 jajca
- 100 g paleo jabolčne marmelade
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta
- 1 žlica kokosovega olja

Za čokoladni preliv potrebujemo:
- 50 g čokolade
- 2 žlici kokosovega mleka (lahko tudi kokosovega olja)

Za kokosovo kremo potrebujemo:
- 2 jajci
- 2 - 3 žlice medu
- 0,4 litra kokosovega mleka + 1dcl vode
- 4 žlice tapiokine moke ali arrowroota
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta
- 1 žlica ruma (po želji)
- 1/8 žličke soli
- 30 g kokosove moke (grobo mlete)

Za kokosovo smetano potrebujemo:
- 300 ml kokosovega mleka
- kremfix 

Priprava biskvita:
Pečico vključimo na 170 stopinj. V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi posodi pa s pomočjo mešalnika mokre sestavine, pri čemer dodamo kokosovo olje na koncu. V posodo z mokrimi sestavinami postopamo, skozi cedilo, dodajamo zmes suhih sestavin in ves čas mešamo z električnim mešalnikom. Vlijemo v manjši pekač (npr. velikosti 20 cm x 20 cm) in pečemo približno 20 minut. Stopimo čokolado, ki ji dodamo kokosovo mleko, da postane tekoča, in jo prelijemo po biskvitu. Pustimo, da se biskvit s čokolado dodobra ohladi.

Priprava kokosove kreme:
Na plin pristavimo 3dcl kokosovega mleka, ki mu dodamo 1dcl vode in med. Med tem v drugi posodi stepemo jajca, arrowroot (ali tapioko), 1dcl kokosovega mleka, sol, vanilijev ekstrakt in rum. Ko kokosovo mleko zavre, ga odstavimo s plina in mu primešamo pripravljeno zmes. Kremi dodamo kokosovo moko in kuhamo še prb. 5 minut, dokler se zmes ne zgosti, z električnim mešalnikom pa kremo ves čas mešamo. Kremo prelijemo po biskvitu in jo postavimo v hladilnik.
Stepemo kokosovo mleko in kremfix. Smetana po stepanju ni tako kompaktna kot tista iz kravjega mleka, se pa dodatno strdi potem, ko jo dobro ohladimo. Zato stepeno smetano prelijemo po ohlajeni kremi in pecivo ponovno postavimo v hladilnik. 

Mimogrede, na Retrospektivi lahko najdete še eno kokosovo pecivo brez glutena: KLIK! 
Objavi Komentar
Objavite komentar