OSVEŽILNA JOGURTOVA TORTA

ponedeljek, 5. junij 2017
Jogurtove torte z različnimi kombinacijami sadja so primerne kot poletne sladice. Niso preveč sladke in težke, sadni okusi pa jim dodajo še kislost in zaradi vsega naštetega so osvežilne, posebno ko jih postrežemo kar iz hladilnika. Ker nam je ostalo še nekaj kozarčkov metinega džema, smo uporabili kar tega, zaradi česar je bila tortica tudi hitro pripravljena. Namesto metinega džema lahko kupimo pomarančni ali limonin džem, kateremu dodamo narezane lističe mete.


Biskvit:
100 g moke (mi smo uporabili brezglutensko) + 2 žlički pecilnega praška
100 g kristalnega sladkorja
100 g stopljenega masla
2 jajci
žlica vode

Krema:
500 g čvrstega jogurta (lahko grškega)
400 ml smetane za stepanje
3 žlice sladkorja
1/2 kozarčka metinega džema (1 kozarček je približno 300 ml)
7 lističev želatine

Preliv:
vrečka prozornega preliva za torte 
3 žlice sladkorja
200 ml vode
1/2 kozarčka metinega džema 

Pečico vključimo na 180 °C. Biskvit pripravimo tako, da skupaj stepemo jajci, stopljeno maslo, sladkor in vodo. Stepamo čim dlje (5, še bolje 10 minut), tako da se sladkor stopi in masa penasto naraste. Dodamo še moko s pecilnim praškom in 3 minute mešamo z mešalnikom, tako da ni nobenih grudic. Maso vlijemo v pekač s premerom 24 cm, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Ker je masa precej tekoča, je najbolje, da uporabimo pekač z dnom. Pečemo 20 minut, nato pa preverimo, ali je biskvit že pečen (povrhu mora biti rahlo rjav), mi smo pekli 30 minut (vendar je vsaka pečica drugačna). Biskvit ohladimo.

Če nimamo domačega džema, kupljenemu primešamo narezane lističe mete (po okusu) in segrejemo, da se meta malo pokuha, džem pa utekočini. Domačega metinega džema ni potrebno segrevati, ampak ga dodajamo kar iz kozarčka, če le ni pretrd, sicer tudi tega ga malo segrejemo, da je bolj tekoč. Za kremo najprej stepemo sladko smetano, primešamo jogurt in nekaj žlic džema, nato pa kremo poizkusimo in po okusu dodamo dodatni džem ali sladkor. Želatino namočimo v hladni vodi za vsaj 5 minut, jo ožamemo in počasi stopimo (ali v mikrovalovni pečici ali pa na štedilniku) ter jo, ob mešanju, prilijemo kremi. Biskvit postavimo na pladenj za torte, dodamo obroč za torte (najboljši so tisti, ki so raztegljivi) in nanj zlijemo kremo. Kremo poravnamo in torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se krema popolnoma strdi.

Preliv pripravimo s pomočjo prozornega preliva za torte (iz vrečke).  Vsebino vrečke stresemo v posodo, primešamo sladkor in prilijemo vodo. Glede na to, da bomo dodali še metin džem, ki ni zelo trd, uporabimo manj vode, kot bi jo po navodilih (mi smo uporabili 230 ml namesto 250 ml, vendar preliv ni popolnoma želiral, zato je potrebno uporabiti še manj). Ob mešanju dodamo domač ali kupljen džem z meto, segrevamo do vretja, zmanjšamo ogenj in kuhamo eno minuto. Nato ga ob mešanju ohlajamo. Če zlijemo prevročega, se krema iz jogurta tali in se v prelivu poznajo bele primesi jogurtove kreme. Zato ga ohladimo, vendar pazimo, da ga po kremi zlijemo še preden začne želirati. Torto postavimo v hladilnik, da se strdi še preliv. 

Objavi Komentar
Objavite komentar