PALEO: BUČKIN BISKVIT Z LUKNJAMI IN ČOKOLADNIM PUDINGOM

ponedeljek, 12. junij 2017
Biskvit vsebuje naribane zelene bučke in jabolka, zaradi česar je zelo sočen, tako kot so sočni bučkini mafini, ki prav tako vsebujejo bučke in jabolka. Uporabimo ga lahko kot podlago za torte ali pa ga narežemo na kocke in pojemo kar tako.  Mi smo mu dodali še kremo z okusom čokoladnega pudinga, pred tem pa smo v biskvit naredili luknje, tako da je krema stekla vanje. Tudi puding bi lahko pripravili samostojno in nalili v kozarčke, vendar smo v tem receptu združili oboje. Biskvit s kremo lahko narežemo na kocke, tako da se je z rokami, še bolje pa je, da ga postrežemo kot tortico na krožniku. Če imate veliko zelenih bučk, lahko spečete tudi paleo bučkin kolač s čokolado


Biskvit:
300 g majhnih cuket (zelenih bučk)
2 majhni jabolki ali 150 ml jabolčne čežane (če imamo, uporabimo 150 ml paleo jabolčne marmelade, vendar v tem primeru zmanjšamo količino sladila)
80 g  arrowroota, namesto katerega lahko uporabimo tapiokino moko
70 g fino mlete kokosove moke
8 jajc
150 do 200 ml javorjevega sirupa (lahko nadomestimo z medom)
20 g kakava v prahu
100 g temne čokolade

Najprej olupimo in na drobno naribamo bučke, saj bodo medtem, ko bomo pripravljali biskvit, spustile nekaj soka. 2 majhni jabolki olupimo, izkoščičimo in narežemo na 4 krhlje ter do mehkega skuhamo na vodi (lahko v mikrovalovni pečici, približno 5 minut). Ko so kuhana, vodo odlijemo in jih spasiramo v čežano. Temno čokolado stopimo nad paro na štedilniku ali pa, postopoma, v mikrovalovni pečici. Količino javorjevega sirupa prilagodimo svojemu okusu. Mi smo uporabili 200 ml, pri čemer je bila temna čokolada 85%. Pečico vključimo na 180 °C. Jajca, ki so sobne temperature, ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjakom primešamo vse zgoraj navedene sestavine, in sicer postopoma (razen beljakov). Najprej dodamo tekoče sestavine, premešamo z ročnim mešalnikom, nato pa dodamo še suhe sestavine in spet premešamo. Na koncu dodamo ožete bučke (ožamemo kar z rokami) in spet premešamo. Beljake v veliki posodi stepemo v čvrst sneg, kateremu z lopatko primešamo jajčno zmes. Pazimo, da ne mešamo predolgo, četudi ostanejo rahle sledi beljakov, ne bo nič narobe. Pečemo v pekaču, obloženim s peki papirjem, mi smo uporabili pekač dimenzij 30x20cm. Pečemo približno 25 minut, lahko kakšno minuto dlje, tako da se biskvit povrhu lepo zapeče in ni več moker. Ko se biskvit ohladi, izdolbemo luknje, mi smo si pomagali z modelčkom za šamrole.




Čokoladni puding:
- 400 ml kokosovega mleka (ena pločevinka)
- 1 žlica mlete želatine
- 90 g temne čokolade
- 2 žlici tapiokine moke
- pol žličke vanilijevega ektrakta
- ščepec soli

Pločevinko kokosovega mleka dan prej postavimo v hladilnik, da se bo smetana ločila od vode. Ko pločevinko odpremo, z vrha poberemo nekaj žlic smetane (približno 3), ki jo bomo uporabili za okrasitev. Pol decilitra hladnega kokosovega mleka zmešamo z želatino in pustimo, da želatina nabrekne. Preostanek kokosovega mleka postavimo na štedilnik in ga na zmernem ognju segrejemo. Dodamo čokolado, nalomljeno na koščke, in mešamo toliko časa, da se čokolada popolnoma stopi. Nato v zmes kokosovega mleka in želatine vmešamo tapiokino moko (mešamo toliko časa, da ni grudic) in zmes vlijemo v toplo kokosovo mleko s čokolado. Na zmernem ognju med stalnim mešanjem kuhamo še tri minute, da se zmes zgosti v puding. Dodamo še vanilijev ekstrakt in sol, premešamo in čokoladni puding prelijemo po biskvitu. Ko se puding strdi in ohladi, biskvit narežemo na kocke in stepemo kokosovo smetano, ki smo jo prihranili. Pol minute jo mešamo z ročnim mešalnikom, damo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom in vsako kocko okrasimo s stepeno kokosovo smetano.



Objavi Komentar
Objavite komentar