OKRASNE POSODICE IZ FIMO MASE

ponedeljek, 19. junij 2017
Posodice v videzu marmorja, ki jih sama uporabljam za odlaganje nakita, so izdelane iz fimo mase. Izdelava posodic je hitra in enostavna, končni rezultat pa je čudovit. In vedno drugačen, saj se barve vedno drugače prelivajo. Idejo in tutorial za posodice sem našla na blogu A beautiful mess, kjer je v videu in v slikah prikazan celoten postopek izdelave.


Potrebujemo:
- polimerno maso v štirih ali petih barvah (sama sem uporabila Premo! Accents: Antique gold, Metallic opal green,  Fimo Effect: Mint, Pearl Black, Peach)
- manjšo keramično skledico (primerno za v pečico)
- rezilo za fimo maso (ali olfa nož)
- zlato akrilno barvo in čopič (ali lak za nohte v zlati barvi)
- valjar (ali steklenico/kozarec/...)
- (poljubno) zaščitni lak


Postopek izdelave:
Pri izdelavi posodic sledimo spodnjemu videu (ali pa pokukamo na blog A beautiful Mess za slikovni prikaz postopka).
 
1. Izberemo osnovno barvo fimo mase (tista, ki želimo, da prevladuje) in jo zrolamo v dve 1,5 cm debeli, 15 cm dolgi kači. Če želimo, da imajo posodice večji kontrast (in bolj marmornat učinek) za osnovno barvo izberemo svetlo barvo (npr. belo oz. v mojem primeru mint barvo). Nato zrolamo dva 1 cm debela, 15 cm dolga trakova v drugih dveh barvah (po enega vsake barve). Najtemnejšo barvo zrolamo v 0.5 cm debel, 15 cm dolg trak
2.  Vse trakove združimo v en velik trak in ga zvijemo tako, da se barve začnejo prepletati (kot v spodnjem videu). To lahko ponovimo večkrat.
3. Nato iz traku naredimo kroglo, ki jo z valjarjem (ki ga prej dobro ovijemo s folijo za živila) razvaljamo 0,5 - 0,6 cm na debelo. Valjamo v različne smeri, da se barve čimbolj prelivajo.
4. Z olfa nožem iz fimo mase izrežemo krog. Pomagamo si s keramično skodelico/konzervo/ steklenim kozarčkom ipd.
5. Izrezano fimo maso položimo v keramično skledico (npr. tako: KLIK!), da se robovi nekoliko ukrivijo.
6. Keramično skledico postavimo v ogreto pečico in pečemo na 110° Celzija 30 minut (oziroma po navodilih na embalaži polimerne mase). Skodelico vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi.
7. Ko je enkrat ohlajena, skodelico obrnemo na glavo in rahlo potresemo, da posodica pade ven. 
8. Če imamo zaščitni lak, posodico še premažemo (ko je posodica res dobro ohlajena), robove posodice pa premažemo z zlato akrilno barvo, ki da izgledu posodice piko na i. 



Vir: blog A Beautiful Mess


Veselo ustvarjanje,

Objavi Komentar
Objavite komentar