MOJA PALEO IZKUŠNJA: ŠTIRI LETA KASNEJE

ponedeljek, 6. marec 2017

Slabo počutje, ki izvira iz težav z želodcem, me spremlja že skoraj deset let. Ko sem bila v srednji šoli, sem bila zaradi nenehne slabosti, ki me je spremljala skozi ves dan in vse dneve, kar naprej pri zdravniku, saj sem upala, da bodo znali najti vzrok mojim težavam. Zdravila, ki so mi jih predpisali, so delovala, ampak le za kratek čas. Na preiskavah, ki so vključevala gastroskopijo in merjenje ph želodca, so ugotovili, da imam bakterijo Helicobacter Pylori. Predpisali so mi antibiotike, ki so pomagali, vendar se je po kratkem času slabost vrnila. Moj jedilnik se je v tistem času zelo skrčil, jedla sem predvsem kruh, krompir in hrano, ki ni imela izrazitega okusa. Tekom let so se težavam s slabostjo pridružili nenehni prehladi, nepojasnjena vročina, ki je trajala kakšen mesec, nenehno kihanje in poln nos, turi in izpuščaji na obrazu. 

Štiri leta nazaj sem odkrila paleo prehrano in po mesecih stroge diete so slabosti popolnoma izginile, s tem pa tudi vse zgoraj naštete težave. Moj imunski sistem se je uspešno spopadal z vsemi sezonskimi virozami, tako da tudi takrat, ko so bili drugi bolni, nisem zbolela. 

Ker pa sem se dobro počutila, ker slabosti ni bilo več, sem lahko tudi vse jedla. Tako je sčasoma moja paleo dieta postala le še brezglutenska. Ko se človek dobro počuti, hitro pozabi, kaj vse je dobra prehrana doprinesla njegovemu življenju in misleč, da je vse to že za njim, uvaja vse več 'prepovedanih' živil v svoje obroke. Tako sem res pazila le še na to, da hrana ni vsebovala glutena. Tudi mlečne izdelke, za katere sem že pred paleo dieto vedela, da mi škodujejo, sem uvedla nazaj.


Z vsem tem pa so mnoge težave prišle nazaj – slabosti, ki so se jim pridružile bolečine v črevesju in prebavne težave, oslabljen imunski sistem, vrnili so se izpuščaji na obrazu, pojavile pa so se tudi bolečine v nogah in sklepih ter stalna napihnjenost trebuha. Predvsem zaradi težav s črevesjem, ki je center dobrega počutja, sem se lani tak čas odločila, da preizkusim avtoimunski paleo protokol – prehranjevanje, ki izloči vso hrano, ki lahko povzroča stres telesu in uvede tisto hrano, ki telesu pomaga, da hitreje pozdravi vnetja v telesu. Po enomesečni strogi dieti so bolečine v črevesju izginile in življenje je bilo spet lažje. Ker pa je avtoimunski paleo protokol še bolj strikten kot paleo prehranjevanje (poleg glutena, mlečnih izdelkov, krompirja, riža in sladkorja, se na začetku iz prehrane izloči tudi razhudnike (paradižnik, paprika, jajčevci itd.), jajca, oreščke, semena in alkohol – sčasoma se jih lahko v omejenih količinah spet uvede v dieto), je potrebnega še več planiranja in volje, da se diete res držiš. Pred poletjem (potem, ko sem pogledala dokumentarec That sugar film) sem se odločila, da bom popolnoma prenehala z uživanjem sladkorja (tudi količino zaužitega sadja sem omejila), prav tako pa sem pazila, da nisem uživala hrane, ki zvišuje raven sladkorja v krvi in povzroča željo po sladkem (npr. krompir). Po nekaj tednih je bilo res čutiti razliko – bolje sem spala, odlično sem se počutila, manjkrat sem bila lačna, sadje me je nasitilo (in ne ravno obratno - naredilo še bolj lačno) itd. 

Pri tovrstnem prehranjevanju je potrebno imeti močno voljo (predvsem potem, ko začetna navdušenost mine) in se stalno opominjati, da takšna prehrana blagodejno vpliva na tvoje telo. Prav tako pa si je potrebno vzeti čas za pripravo hrane. Sama se vsega tega zavedam, ampak vedno se zgodi, da se sčasoma več ne držim diete - najprej začnem v prehrano uvajati živila, ki so na pol dovoljena, potem pa počasi začnem uživati tudi tisto hrano, ki vem, da je ne bi smela. Toliko časa, dokler se spet ne počutim dovolj slabo, da začnem ponovno razmišljati o tem, kaj bom vnesla v svoje telo. 


Ker spet začenjam s paleo prehranjevanjem, sem se odločila, da obudim rubriko Moja paleo izkušnja, kjer sem pred štirimi leti delila moje začetniške izkušnje o prehranjevanju brez žitaric, mlečnih izdelkov in sladkorja. V teh letih sem se veliko naučila in o vsem tem bom pisala v naslednjih tednih - predvsem o tem, kako hitro in enostavno z vsemi omejitvami pripraviti okusno hrano in kako s prehrano pomagati telesu, da se uspešno spopada z vsemi težavami (skupaj z jedilniki in recepti za jedi, ki jih še ni na blogu). Tudi zato, ker bom tako bolj motivirana, da se bom držala poti, ki sem si jo začrtala.






P.s.: Seznam vseh paleo receptov in objav na temo paleo prehranjevanja lahko najdete na: KLIK!
2 komentarja on "MOJA PALEO IZKUŠNJA: ŠTIRI LETA KASNEJE"
  1. Super, da boš obudila to temo! Na začetku vašega bloganja, sem vam sledila redno in z zanimanjem brala o paleo dieti, ki mi je bila takrat še popolna neznanka. Potem sem branje Retrospektive sčasoma opustila in ga danes preverila po res dolgem času. Ker sem trenutno tudi sama na cca 90% paleo prehrani, bom z veseljem začela slediti tvojim novim zapisom!
    In upam, da si težave čimprej umirijo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Večina teh pLeo receptov ne pride v poštev pri AIP dieti

    OdgovoriIzbriši