OTROCI IN IGRAČE

ponedeljek, 13. marec 2017
Izbira igrač oziroma daril, ki jih kupujemo otrokom za rojstni dan, v času veselega decembra in drugih priložnostih, je po besedah profesorice razvojne psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani Ljubice Marjanovič Umek, kar zahtevno in dostikrat nepremišljeno dejanje, otrokom pa igrače pomenijo veliko manj kot si predstavljamo odrasli. Poslušanje podcasta Številke, kjer je gostovala zgoraj omenjena psihologinja, je bila spodbuda za pisanje današnje objave. Poslušanje priporočam vsem staršem, bodočim staršem, strokovnim delavcem, ki se ukvarjajo z otroki in vsem, ki jih ta tematika zanima.

Ljubica Marjanovič Umek pripoveduje o pomembnosti igre v otrokovem življenju, o tem zakaj se otroci hitro naveličajo igrač, katere igrače so primerne otrokovi starosti, spregovori pa tudi o kriterijih za nakup kvalitetnih igrač, o »nasilnih igračah« in o tem, kako morajo otroci skrbeti za njih. Na koncu pripoveduje tudi o igri in igračah namenjenih odraslim.

Za darilo dvoletne punčke Sofije, sva se s punco odločila da ji namesto igrače podariva nekaj nematerialnega, nekaj v kar bova vložila lasten trud, zato sva posnela kratko risanko, pri kateri sva uporabila njene igrače. Risanko lahko vidite na spodnji povezavi. Darila - risanke je bila zelo vesela in jo pogleda vsaj enkrat na dan, tako da jo zna že skoraj na pamet. Polega njenega veselja, sva se zabavala tudi midva, saj je izdelovanje tovrstnih daril vedno kreativno, polno novih idej in smeha.

Sam sem mnenja, da bi morali pri izbiri darila vložiti več svojega časa in lastnih ustvarjalnih idej, če pa že kupujemo igrače, to storimo premišljeno in otroku privoščimo letom primerno kvalitetno igračo, ki bo spodbujala njegov razvoj in domišljijo.



Objavi Komentar
Objavite komentar