MINI JAGODNE TORTICE (BREZ GLUTENA & JAJC)

petek, 5. februar 2016
Za tretji rojstni dan RetroSpektive sem spekla mini tortice, takšne ki so brez glutena in brez jajc. Za biskvit sem uporabila bučni pire in kokosovo moko (recept Paleo rožmarinov kolač iz buč), kremo pa sem pripravila iz kokosovega mleka in jagod. Kokosovo mleko je super za kremna peciva in torte, saj se lahko iz njega pripravi smetano, ki je ravno takšne konsistence kot stepena smetana, poleg tega pa je odličnega okusa.
Če lahko uživate jajca, lahko namesto jagodne kreme pripravite tudi paleo vanilijevo kremo (recept Vanilijevi & jagodni kolački), ki bolj poudari okus buče, biskvitu pa lahko dodate tudi rožmarin, ki mu da unikaten okus. 


Za 4 mini tortice (4 - 5 tartlet) potrebujemo:
- 350 g bučnega pireja
- 80 g masla
- 60 g medu
- ščepec soli
- 80 g fino mlete kokosove moke
- 1 žlička soda bikarbone

Za jajčni nadomestek:
- 2 žlici želatine
- 1,5 žice limoninega soka
- 3 žlice vode
- 3 žlice vroče vode

Krema:
- 100 g zamrznjenih jagod
- 2 žlici medu
- 1 pločevinka kokosovega mleka 
- sveže jagode

Opomba: Najbolje je, da spečemo biskvit in skuhamo jagode že večer prej, zjutraj pa naredimo kremo. Prav tako zvečer postavimo kokosovo mleko v hladilnik, da se voda in kokosova krema ločita. V trgovinah pogosto prodajajo pod imenom kokosovo mleko vodo s kokosovim ekstraktom, iz katerega ni mogoče narediti smetane. Sama uporabljam mleko Aroy-d. Ker je mleko v tetrapaku, ga prelijem v posodo za shranjevanje, ga zaprem s pokrovom in postavim v hladilnik. Tako lahko lažje ločim smetano od vodenega dela mleka.


Biskvit:
Pečico vključimo na 180 °C. Remekine namažemo z maslom, silikonskih modelov ni potrebno namazati. Bučni pire, sol, maslo in med zmešamo, dodamo še kokosovo moko in sodo bikarbono ter zmes dobro premešamo. 
Nato pripravimo jajčni nadomestek: želatino, limonin sok in vodo damo v skodelico, dobro premešamo in pustimo, da želatina nabrekne. Nato dodamo vrelo vodo in dobro premešamo, da se želatina stopi (da ni grudic). Jajčni nadomestek dodamo masi in dobro premešamo. 
Maso zlijemo v remekine oziroma v silikonske modelčke in postavimo v pečico. Pečemo približno 45 min, oziroma dokler ni površje biskvita zlato rjave barve in kompaktno na otip. 
Biskvit pustimo v remekinu dokler se ne ohladi (najbolje kar čez noč), šele nato ga previdno zvrnemo (pazimo, da se nam biskvit ne zlomi).

Krema:
V posodo stresemo zamrznjene jagode, ki jim dodamo nekaj žlic vode in medu in na zmernem ognju kuhamo 10 - 15 minut, da se jagode dobro pokuhajo. Nato jih s paličnim mešalnikom spasiramo in jagodni pire dobro ohladimo. 
Iz hlajenega kokosovega mleka poberemo zgornjo kremasto plast, potrebujemo približno 150 ml. Kokosovo kremo stepemo, da postane konsistenca taka, kot pri smetani za stepanje. Nato vmešamo v stepeno kokosovo kremo jagodni pire in dobro premešamo. 

Biskvit prerežemo na pol, napolnimo in obmažemo s kremo ter okrasimo s svežimi jagodami. Mini pit ne prerežemo, temveč samo premažemo s kremo in okrasimo z jagodami. Do postrežbe postavimo v hladilnik. 

Objavi Komentar
Objavite komentar