PALEO CUPCAKES: VANILIJEVI & JAGODNI KOLAČKI

četrtek, 25. september 2014
Paleo kolački so zadnje čase moja najljubša pregreha. Biskvit iz kakava in kokosove moke, v katerem se skrivajo koščki čokolade, je rahel in sočen in je super osnova za eksperimentiranje z različnimi kremami. Osnova nežne kreme je kokosovo mleko, ki mu lahko dodamo različno sadje ali arome (npr. vanilij), ki dajo kremi okus. Tako lahko ob vsaki peki ustvarimo drugačne kolačke. Pomembno je le, da kremi damo dovolj želatine, da jo lahko enostavno nanesemo na kolaček in da krema tam tudi ostane. Mafine lahko ponudimo tudi samostojno, brez kreme, ali pa jih prelijemo s čokolado.



Za 12 mafinov potrebujemo:

5 jajc
50 g kokosovega olja
90 g medu
25 g kokosove moke
25 g kakava
1/4 žličke sode bikarbone
1 žlička vanilijevega ekstrakta
ščepec soli
1 tablica temne čokolade (po želji)

Jajca in med penasto umešamo, dodamo tekoče kokosovo olje in vanilijev ekstrakt. Posebej zmešamo kokosovo moko, kakav, sol in sodo bikarbono. Suhe sestavine presejemo in postopoma dodajamo v tekočo zmes. Čokolado nasekljamo na majhne koščke. Pekač za mafine obložimo s  papirnatimi modelčki, v katere najprej porazdelimo koščke čokolade, nato pa vlijemo maso. Pečemo 15 do 20 minut na 180 stopinj.




Za jagodno kremo potrebujemo:
200 g zmrznjenih jagod (namesto jagod lahko uporabimo tudi kakšno drugo sadje)
1 žlička mletega kokosovega sladkorja (lahko tudi med)
300 ml kokosovega mleka
4 žličke želatine

Jagode otajamo, spasiramo in osladimo s kokosovim sladkorjem. Jagodnemu pireju dodamo kokosovo mleko (najbolje kokosovo smetano) in želatino (upoštevamo navodila na embalaži). Postavimo v hladilnik, dokler se krema dovolj ne strdi, nato jo nanesemo na kolačke.



Za vanilijevo kremo potrebujemo:

2 jajci
2 - 3 žlice medu
0,4 litra kokosovega mleka + 1dcl vode
4 žlice tapiokine moke ali arrowroota
1 žlica vanilijevega ekstrakta
1/8 žličke soli
2 žlički želatine (po potrebi, če se zmes dovolj ne strdi)

Na plin pristavimo 3dcl kokosovega mleka, ki mu dodamo 1dcl vode in med. Med tem v drugi posodi stepemo jajca, arrowroot (ali tapioko), 1dcl kokosovega mleka, sol, vanilijev ekstrakt in rum. Ko kokosovo mleko zavre, ga odstavimo s plina in mu primešamo pripravljeno zmes, kuhamo še prb. 5 minut, dokler se zmes ne zgosti, z električnim mešalnikom pa kremo ves čas mešamo. Kremo postavimo v hladilnik, dokler se ne strdi.
Takšno vanilijevo kremo smo uporabila tudi za paleo kokosove kremne rezine.

Objavi Komentar
Objavite komentar