PALEO KROFI

torek, 4. marec 2014
Ta teden bomo na Retrospektivi pustno - kulinarično obarvani. V središču pozornosti bodo seveda krofi, saj pustni čas brez krofov pač ni pravi pustni čas. 


Paleo jedci imamo za pust tri možnosti: (1) da se prekršimo in zagrizemo v slastne navadne krofe, posipane s sladkorjem in napolnjene z marmelado, (2) da se krofom na daleč izogibamo in se jim odpovemo ali (3) da se zadovoljimo s paleo približkom krofov. 

Paleo krofe sem pekla prvič in se mi zdijo super sladica. Sicer po okusu resda ne spominjajo na naše krofe, so pa vseeno zelo zelo okusni. Krofi so namreč sočni, posebno če jih napolnimo s kremo, če pa jih oblijemo še s čokolado, pa so še bolj slastni. Ta recept lahko uporabimo tudi za cupcakese ali pa spremenimo količine in iz enakih sestavin spečemo torto.

Slaba stran recepta je ta, da potrebujemo fino mleto kokosovo moko, ki je v naših trgovinah še nisem zasledila (popravek: fino mleto kokosovo moko lahko kupite v trgovini Kalček ali v trgovini Ajdovo zrno na Trubarjevi v Ljubljani, kjer je nekoliko cenejša). Sama jo naročam prek spleta (tu!), saj je pogosta sestavina mnogih paleo sladic. Poskušala sem jo sicer nadomestiti s kokosovo moko, ki jo lahko kupimo pri nas, in to moko fino zmleti, vendar se tipa moke med sabo preveč razlikujeta, tako da tega ne priporočam. 

Poleg tega potrebujemo tudi pekač za krofe (sama sem dala zanj v Sparu okoli 9 eur), saj dobimo tekočo zmes, ki jo lahko oblikujemo le v takšnem pekaču. Če imate pekač za mafine, ga lahko uporabite kot alternativo, samo žal boste potem jedli mafine in ne krofov:). 

Dobra stran recepta pa je ta, da je priprava relativno hitra in predvsem enostavna. Poleg tega lahko eksperimentiramo z različnimi okusi. Sama sem krofe napolnila z bananino kremo, ker pa je osnova jajčna krema, ki nima nekega okusa, imamo precej proste roke (npr. dodamo vanilij in imamo vanilijevo kremo).

tri vrste domačih krofov: navadni krofi, paleo čokoladni krofi in krofljički (recept bo objavljen v prihodnjih dneh)

Za 12 krofov (en pekač) potrebujemo:
- 8 jajc (sobna temperatura)
- 120 g fino mlete kokosove moke
- 80 g masla (sobna temperatura)
- 120 g medu
- 120 ml kokosovega mleka (topel)
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta
- pol žličke sode bikarbone
- pol žličke pecilnega praška
- pol žličke soli

Pečico vključimo na 180°C. Maslo mora biti sobne temperature, dodamo mu jajca ter stepamo dobrih pet minut, da dobimo kremno zmes. Zatem dodamo mleko, kis, vanilijev ekstrakt in med in dobro premešamo. V ločeni posodi zmešamo suhe sestavine, ki jih presejemo in postopoma dodajamo naši zmesi. Dobro stepemo, da dobimo gladko zmes.
Pekač namastimo s kokosovim oljem. Zmes prenesemo v vrečko za živila, ki ji odrežemo spodnji rob. Tako lahko enostavno napolnimo naše modelčke za krofe. Ne napolnimo jih čisto do vrha, saj med peko nekoliko narastejo (pustimo 0.5 - 1 cm velik rob). Pečemo jih 17 minut. 

Za bananino kremo potrebujemo:
- 250 ml kokosovega mleka
- 1 žlico medu
- 2 rumenjaka
- 1 žlico tapiokine moke
- 1 žličko želatine
- 2 banani
- limonin sok

V skodelici, ki ji dodamo malo vode, raztopimo želatino ter pustimo stati 10 min, da želatina nabrekne. Na štedilnik pristavimo kokosovo mleko, ki mu dodamo med, in segrevamo, dokler ne zavre. V ločeni posodi stepemo rumenjaka in tapiokino moko (lahko jo nadomestimo s koruznim škrobom), da dobimo kremasto zmes. Želatini primešamo nekaj žlic vročega kokosovega mleka in dobro premešamo, da se želatina popolnoma raztopi, nato pa jo vlijemo v preostalo kokosovo mleko in dobro premešamo. Dobljeno mešanico prilijemo k rumenjakom in tapioki, nato pa posodo postavimo na štedilnik in kuhamo na zmernem ognju 3 minute in nenehno mešamo. Dobimo jajčno kremo, ki jo odstavimo, da se ohladi.
Ohlajeni jajčni kremi dodamo banani, ki ju predhodno zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo še nekaj kapljic limoninega soka, da zmes preveč ne oksidira.

Ohlajene krofe nadevamo z bananino kremo. Nadevamo jih s spodnje strani s pomočjo dresirne vrečke z ožjim nastavkom ali pa drugim pripomočkom, s katerim običajno polnimo krofe. Vsak krof napolnimo na večih mestih.

Za čokoladno glazuro potrebujemo:
- 1 žličko kokosovega olja
- 100 g temne čokolade oz. čokolade za kuhanje

V manjšo posodico (tako veliko, da bomo vanjo lahko pomočili krofe) damo čokolado in kokosovo olje. Postavimo jo za 30 sekund v mikrovalovno pečico. Potem mešamo toliko časa, dokler se čokolada popolnoma ne stopi. Po potrebi damo še za 20 sekund v mikrovalovno pečico (če se čokolada nikakor ne stopi), dobro premešamo, tako da je čokolada gladka in nima več grudic. Namesto segrevanja v mikrovalovni pečici lahko čokolado stopimo nad vodno kopeljo.
Zgornjo stran krofov pomočimo v čokoladno glazuro. Krofe odstavimo na rešeto, da se čokolada odcedi in strdi.
Krofe postavimo na hladno, kjer jih hranimo dokler jih ne zmanjka:)

Ugriznemo v krof in se prepustimo mešanici božanskih okusov:).
9 komentarjev on "PALEO KROFI"
  1. mmmmmm!
    Ko boš spet naročala tole moko, se lahko pridružim pri naročilu, da prišparamo poštnino????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaenkrat nimam namena naročat... Bom šla raje pogledat v tole Zdravo Trgovinco, kakšne so cene, da vidim kaj se bolj splača:)

      Izbriši
    2. Trenutno nimajo, verjetno čez teden ali dva :) (šla včeraj preverit)

      Izbriši
  2. Kokosovo moko (znamka Govinda) kupujem tukaj: Zdrava Trgovinca, Levstikov trg 6, Ljubljana.

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najlepša hvala za informacijo. Bom ob prvi priliki zavila tja;)

      Izbriši
  3. Ja, nič, bo treba v Ljubljano :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kokosovo moko je mogoče kupiti v Ljubljani v trgovini Kalček, v Mariboru pa v trgovinah z zdravo prehrano v Europarku, na Poštni in Vetrinjski ulici

    OdgovoriIzbriši