MLEČNI RIŽ ZA ODRASLE (brez glutena)

sreda, 12. marec 2014


Mlečni riž velja za bolj otroško hrano, vendar ne, če ga, tako kot danes, naredimo z rumom. Najprej skuhamo mlečni riž, ki ga ohladimo in pred serviranjem prelijemo s sirupom iz ruma in rozin. 

Količine so za 4 osebe.

Za mlečni riž potrebujemo:
6 dl polnomastnega mleka
2 dl sladke smetane in nekaj dodatne sladke smetane za rahljanje riža
100 g riža
žličko vanilijeve arome ali vanilijev strok
80 g sladkorja
pol žličke soli
1 bio limono

Za sirup potrebujemo:
50 g rozin
50 g svetlorjavega sladkorja muscovado
0,5 dl ruma
10 g masla

Za mlečni riž izberemo srednjezrnat ali okroglozrnat riž, nikoli dolgozrnatega. Primeren je tisti, ki je nižjega cenovnega razreda in se razkuha. Namesto vanilijeve arome lahko uporabimo vanilijev strok, katerega seme smo uporabili v kakšnem drugem receptu. Potrebujemo tudi limonino lupino, pazimo, da izberemo bio limone, ki jih ni težko najti v trgovinah, pa tudi drage niso. Limono operemo pod tekočo vodo. Z nožkom za lupljenje krompirja tanko narežemo njeno lupino in jo, poleg vanilijevega stroka (če ga imamo) damo v posodo, v kateri bomo kuhali riž. Izberimo tako, ki ima debelo dno in na katero se mleko ne bo prijelo. V posodo dodamo mleko, smetano in sladkor ter počasi segrevamo do vretja. Ko mleko zavre, odstranimo limonino lupino (in vanilijev strok) in primešamo riž. Na manjšem ognju (toliko da rahlo vre) riž kuhamo 50 minut, vmes ga pogosto premešamo, da se ne prime na dno. (Morda se vam bo med kuhanjem zdelo, da riža ni dovolj, vendar pa se bo v zadnjih desetih minutah začel močno zgoščevati, še bolj pa se bo zgostil med ohlajanjem, zato ga ne dodajajte, ampak ohranite predpisano razmerje tekočin in riža.) Če nismo imeli vanilijevega stroka, pred koncem kuhanja primešamo žličko vanilijeve arome. Ko je riž kuhan, ga pretresemo v hladno posodo, pokrijemo s plastično kuhinjsko folijo tako, da se riža dotika, najprej ohladimo na sobno temperaturo, nato pa prestavimo v hladilnik, kjer naj se dokončno ohladi. 

Medtem ko se riž kuha (ali pa medtem ko se ohlaja), v manjši posodi raztopimo maslo, kateremu dodamo sladkor in rum ter segrevamo, da se sladkor raztopi in da masa zavre. (Muscovado sladkor lahko kupite v bolje založenih trgovinah, gre za nerafiniran sladkor, ki ima karamelno aromo. Če nimate svetlorjavega, ga lahko nadomestite s 25 g temnorjavega in 25 g belega sladkorja.) Ko zmes zavre, jo kuhamo 5 minut, da se masa zgosti, alkohol pa izhlapi, nato pa jo ohladimo.

Ohlajenemu rižu, ki se je strdil, primešamo malo smetane (ali mleka), da se razrahlja in razpusti. Razdelimo ga v 4 skodelice in prelijemo s sirupom ter postrežemo.

Recept je prirejen po receptu iz februarske številke revije Dober tek, str. 18, letnik 2014.
Objavi Komentar
Objavite komentar