JAGODNA PITA (TART) z/brez glutena

petek, 28. marec 2014

S prihodom pomladi nas trgovci vabijo, da pri njih kupimo jagode in čeprav vem, da ne bodo tako dobrega okusa kot tiste, ki zrastejo na domačem vrtu, jih vseeno kupim. Uporaba v sladici kot je tart, ki je pravzaprav ena izmed vrst pit, pa iz okusa kupljenih jagod veliko naredi, saj so v kombinaciji s kremo in biskvitno podlago dobre, pa četudi so kisle. Pripravila sem dve piti, eno z navadno moko, drugo pa z brezglutensko (pita, ki je na fotografijah, je narejena z brezglutensko moko). Čeprav se sestavine za brezglutensko testo veliko ne razlikujejo, saj navadno moko samo zamenjamo z brezglutensko, pa sem opazila, da so v pripravi razlike, zato čisto spodaj lahko najdete tudi navodila za pripravo brezglutenske različice.


Za testo potrebujemo:

  • 75 g masla
  • 75 g sladkorja v prahu
  • vrečko vanilijevega sladkorja
  • 2 jajci
  • 125 g moke 
  • ščepec soli
  • 1 poravnano žličko pecilnega praška
  • 2 žlici mleka
  • dodatno moko in maslo za premaz pekača

Za kremo potrebujemo:
  • pol vrečke vanilijevega pudinga in toliko mleka kot je na navodilih na vrečki (običajno 250 ml)
  • 1 dl sladke smetane za stepanje ali 1 dl jogurta ali 100 g skute
  • sadje (jagode, borovnice ali drugo jagodičevje
  • preliv za torte
    Za dober rezultat potrebujete pekač s posebnim robom kot ga lahko vidite na spodnji fotografiji. Jaz sem ga, za dobrih 8 eur, kupila v Müllerju. Namesto enega pekača lahko uporabite več manjših, da dobite mini tarte - tartlette. Ravno sedaj jih prodajajo v Lidlu (za 6 silikonskih modelčkov boste odšteli 4 eur).

    Posebnost tega pekača je, da ustvari lep rob, ki "ogradi" kremo. Če nimate silikonskega pekača, ga najprej premažite z  maslom, nato pa posujte z moko, odvečno moko pa odstranite. 

    Postopek (za testo z glutenom):
    Najprej stopite maslo in ga pustite v posodi, da se hladi. Nato pripravite kremo tako, da skuhate puding,po navodilih z vrečke. Ko je kuhan, dodajte 0,5 dl sladke smetane, premešajte in ga prekrijte s plastično folijo tako, da se pudinga dotika (kar preprečuje nastanek skorjice) in ga pustite, da se hladi. Če ne boste uporabili smetane, ampak skuto ali jogurt, pa puding najprej ohladite. Pečico vključite na 175°C. Za pripravo biskvitne podlage sladkorju dodajte eno jajce in z ročnim mešalnikom mešajte, da masa zbledi. Dodajte stopljeno maslo in ščepec soli, premešajte. Dodajte še drugo jajce, premešajte, nato pa v jajčno maso presejte moko s pecilnim praškom, dodajte žlico ali dve mleka in pri nižji hitrosti vmešajte še moko. Z maso napolnite pekač. Pecite 20 do 25 minut oz. da biskvit dobi zlato barvo. Pred nadevanjem s kremo ga ohladite in prelijte z jagodnim sokom (jaz sem ga prelila z jagodnim sirupom, porabila sem približno 0,5 dl tekočine).

    Stepite preostanek sladke smetane (0,5 dl) in jo primešajte ohlajenemu pudingu. Z dobljeno maso napolnite biskvitno podlago, na kremo pa naložite narezane in očiščene jagode. Jaz sem jih nalagala tako, da sem z nalaganjem začela pri zunanjem robu. Če boste pito postregli še v istem dnevu in jo boste do postrežbe hranili v hladilniku, ste s pripravo zaključili. Sicer pa pito prelijte s prelivom za torte, da sadje ne bo uvenelo. Jaz sem izbrala rdeč preliv za torte, ki sem ga pripravila po navodilih na vrečki (vsebino vrečke sem stresla v 1/4 litra vode, zavrela, nato pa malo počakala, da se je začel gostiti in s tem prelila jagode; vsebina vrečke zadostuje za 2 piti).


    Pri brezlutenski različici sem spremenila le to, da masla nisem stopila, ampak sem ga pred uporabo pustila, da se je na sobni temperaturi omehčal (tako, da bi ga lahko namazala na kruh). Nato pa sem ga uporabila tako, kot je opisano v zgornjem postopku. Gostota mase je namreč pomembna, saj mora biti toliko tekoča, da se po pekaču lepo razleze, vendar pa ne sme biti preveč tekoča. Ker je brezglutenska moka iz koruznega škroba, ki testo manj zgosti kot običajna, bo testo ravno prav tekoče, če boste uporabili le zmehčano in ne stopljeno maslo. Pazite, da boste maslo vmešali v maso, saj se rado zgodi, da ostane na stenah posode, v kateri mešamo. V tem primeru ga postrgajte s sten v maso. Uporabila sem to brezglutensko moko:

    1 komentar on "JAGODNA PITA (TART) z/brez glutena"
    1. To je najljubša sladica naše mami! Samo, da ona za "preliv" uporabi vrel sok, ki ostane od sadja in vanj vmeša prah vanilijevega pudinga :) Dober tek!

      OdgovoriIzbriši