DOMAČI PRALNI PRAŠEK

ponedeljek, 28. oktober 2013
IZBOLJŠAN RECEPT



Recept za domači pralni prašek je bil že objavljen: klik. Vendar pa sem opazila, da ima recept 3 pomanjkljivosti:

1. pralni prašek je potrebno zliti v plastično embalažo, ko je še topel 
2. vsake toliko časa je potrebno prašek močno pretresti, da se ne naredijo (velike) grudice, 
3. kljub pogostemu pretresanju se grudice vseeno naredijo, če pa ga ne pretresemo dovoljkrat, pa je še slabše, saj se voda loči od večjih skupkov praška. Ob doziranju se prašek ne zliva lepo, zato nastaja packarija.

Že od začetka mi pri receptu ni všeč, da je potrebno še skoraj vroč prašek zlivati v plastično embalažo, toplota in plastika skupaj mi nista niti najmanj več. Opažam tudi, da je potrebno prašek močno in pogosto pretresati, če ne želim, da nastajajo grudice, ki preprečujejo, da bi se prašek lepo doziral. Ko sem pralni prašek delala nazadnje, sem bila še posebno površna in ga nisem dovolj vestno mešala, zato se je prašek zelo zgrudil, tako da ga sploh ni bilo mogoče lepo zlivati. Že pred časom sem razmišljala, da bi grude in grudice preprečila z mešanjem s paličnim mešalnikom, kar sem tudi poskusila, vendar, žal, neuspešno. Ko sem topel pralni prašek mešala s paličnim mešalnikom, sem dobila gore mehurčkov, ki so uhajali iz posode, zato sem z mešanjem morala prenehati. Nato se mi je posvetilo! Prašek je potrebno homogenizirati, ko se že ohladi, tako pena ne nastaja, poleg tega je tak postopek veliko bolj preprost, saj vzame precej manj časa. 

Torej, sedaj delam tako:

Potrebujemo:
- 2,5 l vode (in dodatno vodo, skupaj 4 L)
- 125 g Marsajskega (ali drugega, čimbolj naravnega) mila
- 1 zvrhano žlico sode bikarbone
- 1 zvrhano žlico pralne sode

Uporabljam posodo večje prostornine, v kateri zavrem vodo (2,5 L), ki jo nato odstavim. Vanjo vmešam eno naribano milo, premešam in počakam nekaj minut, da se milo popolnoma stopi (ne mešam ves čas, ker se stopi samo). Dodam sodo bikarbono in pralno sodo in malo premešam. Ne čakam, da se zmes ohladi, ampak takoj dolijem hladno vodo, toliko, da je praška cca 4 L in premešam. Ne prelivam v drugo embalažo, kot to zahteva originalni recept, ampak zmes pustim, da se popolnoma ohladi in nič ne mešam. Ko je prašek popolnoma ohlajen (npr. naslednji dan), ga s paličnim mešalnikom dobro premešam, tako da ni nobenih grudic in šele takrat vse prelijem v drugo embalažo. Na ta način mi ni potrebno zlivati še toplega praška v plastiko, prav tako pa ni  nobenih grudic, saj prašek homogeniziram s paličnim mešalnikom. S tem postopkom si skrajšam čas aktivne priprave praška na zgolj nekaj minut (pod 10 minut). Na ta način prašek vedno uspe in to z minimalnim naporom. Eteričnega olja več ne dodajam, ker imamo pri nas tako trdo vodo, da moram uporabiti mehčalec. Doma narejen pralni prašek je majhen strošek, pralno sodo imam za dolgo, sodo bikarbono še vedno kupujem v Eurospinu, kjer je res poceni, voda in elektrika sta zanemarljiv strošek, edini strošek je milo, pa še za tega ne plačam več kot 1 eur. Priporočam vsem!
11 komentarjev on "DOMAČI PRALNI PRAŠEK"
  1. Super recept! Tudi pri nas imamo trdo vodo, tako, da dodam poleg praška in mehčalca še malo kisa. Obleke nimajo nobenega vonja, pa še vodni kamen se očisti sproti.

    Ali je kakšna razlika med doma narejenim praškom in kupljenim (npr Frosch)?

    Lep dan!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz sem si kupila kis, pa ga še nisem veliko porabila, ker ne more v celoti nadomestiti mehčalca. Je pa super ideja, da se kombinira mehčalec in kis, bom poskusila. Razlika s kupljenimi pralnimi praški je predvsem v konsistenci (kupljeni so lepo tekoči, domači pa ima pogosto grudice, kar rešimo z zgoraj opisanim postopkom in dodajanjem vode), razlika je tudi v dodatkih (npr. sredstev z belilnimi lastnostmi ipd.), vendar pa ta razlika meni ni očitna. Nekateri imajo tudi antibakterijski učinek, kar pa lahko dosežete tudi pri domačem pralnem prašku tako, da dodate boraks. Jaz za črno perilo k doma narejenem prašku dodam še malo tistega za črno perilo (imam namreč največ črnih oblek), ki naj bi poskrbel za ohranjanje barve, ampak ima bolj psihološki učinek:) Če imam na oblekah madeže, pa pred pranjem nanj nanesem sredstvo, ki je temu namenjeno. Konkretno za Frosch vam ne morem odgovoriti, ker uporabljam samo njihov mehčalec, praška pa že zelo dolgo nisem uporabljala. Predlagam, da poskusite sami, če vam ne bo všeč, ga še vedno lahko dodajate drugim praškom in tako nekaj prihranite.

      Izbriši
  2. Odlična ideja, že jutri ga bom naredila! Imam pa eno vprašanje in sicer kako se ta prašek dozira? Koliko ga na primer potrebujem za poln stroj perila (v mojem primeru 8kg)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz ga doziram tako, da dam 180 ml za skoraj poln 5 kg stroj. Predlagam, da ga poskusite dozirati tako kot dozirate običajni tekoči pralni prašek. Upam, da boste zadovoljni.

      Izbriši
    2. Hvala za hiter odgovor, bom poskusila. :)

      Izbriši
  3. Lep pozdrav. Danes sem naredila prasek po vasem receptu. Dodala sem se zlico kisa in malo nejodirane soli. Je to ok??? Ter v kolikem casu se ta prasek zgosti??? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  4. Zdravo,
    če ste dodali žlico kisa na tako veliko količino, to najbrž ne bo škodilo, koliko bo pa koristilo, pa ne vem, glede soli dvomim, da bo imela kakšen efekt, posebno če se je dodali malo. Če boste prali belo perilo, vam priporočam dodatek boraksa ter pranje pri temepraturah na 50°C. Prašek se zgosti, ko se ohladi, danes ste to gotovo že opazili.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. odličen prašek, vešega delam.če naj dodam boraks, kdaj?

      Izbriši
    2. Živjo!

      Boraks dajte namesto sode bikarbone in sicer dve žlici, potem ko se milo stopi.

      Kje pa ste kupili boraks?:)

      Izbriši
  5. Naredila prašek in zdaj je trd kot kamen, prej pa sem se bala, da je pretekoč. Res pa je, da sem ga naredila drugače kot opisujete. kaj naredim zdaj ? lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če je bolj gost - gel, se ga lahko uporablja tako da se ga zajema npr. z lončkom z ročajem. Če je čisto trd pa ga dajte v lonec, zalijte z vodo in počasi ponovno segrejte ter dobro premešajte, da se stopi.

      Izbriši