ZELIŠČNO MASLO Z BAZILIKO

četrtek, 15. oktober 2020
Bazilika je moja najljubša začimba, a je ne uporabljam pogosto, ker mi sveža bazilika v lončku preprosto ne uspeva. Uspeva pa zato toliko bolj na maminem vrtu. Ker bazilika na prostem ne prezimi, jo v jeseni porežemo in shranimo. Lansko leto sem poskusila več načinov shranjevanja - meni najbolj preprost in najbolj okusen je bazilikino maslo, ki sem ga lansko leto uporabljala vso zimo. Moj najljubši način uporabe zeliščnega masla je na popečenih kruhkih, ki jih obložim s popečenimi češnjevimi paradižnički in parmezanom, lahko pa ga uporabimo tudi v jajčnih omletah, omakah, testeninah, rižotah ipd. 


Za kock zeliščnega masla potrebujemo:

- 2 skodelici sveže bazilike
- 250 g masla

Postopek priprave:

  1. Maslo postavimo na sobno temperaturo, da se dodobra zmehča.
  2. Bazilikine liste operemo, očistimo, osušimo in jih narežemo na manjše koščke.
  3. Maslo rahlo segrejemo, le toliko da se utekočini (če maslo segrejemo preveč, se mleko loči od maščob).
  4. V silikonske modelčke za led (ali v plastično posodo za shranjevanje živil) damo svežo baziliko (skoraj do vrha), nato jo prelijemo z maslom.
  5. Pustimo na pultu, da se maslo strdi, nato prestavimo v zamrzovalnik.
  6. Ko kocke masla zamrznejo, jih damo iz modelčkov v vrečko za živila (oz. če uporabimo posodo za shranjevanje živil, damo maslo ven iz posode, ga narežemo na manjše kocke in potem pospravimo v vrečko za živila). Maslo hranimo v zamrzovalniku.
  7. Pred uporabo maslo vzamemo iz zamrzovalnika, da se odtali. Nato ga uporabimo v želeni jedi (omake, rižote, testenine, jajčne omlete, topli kruhki itd.).
Tople pozdrave,



1 komentar on "ZELIŠČNO MASLO Z BAZILIKO"
  1. Odlična ideja! Nikoli si ne bi mislil, da so silikonski modelčki lahko uporabni tudi za maslo!

    Še enkrat pohvale za izvrsten in izčrpen recept!

    OdgovoriIzbriši