NAJBOLJŠE PALAČINKE BREZ GLUTENA IN BREZ MLEČNIH IZDELKOV

ponedeljek, 5. oktober 2020
Receptov za palačinke je na našem blogu že kar nekaj, saj sva s Špelo v preteklih osmih letih (toliko časa namreč ne uživava glutena), preizkusili že veliko receptov. Danes delim moj (trenutni) najljubši recept za pripravo palačink brez glutena in brez mlečnih izdelkov. Palačinke so odličnega okusa, so tanke, enostavno se obračajo in res so takšne kot tiste, ki nam jih je spekla mama, ko smo bili otroci. Odlične so s slanimi in sladkimi nadevi - moje najljubše so še vedno tiste z nutello. Pa vaše?

 


Za palačink (ponev premera 24 cm)

- 6 jajc
- 200 g brezglutenske moke
- 500 ml rastlinskega mleka (jaz uporabljam sojino mleko - barista/professional)
- 1 ščepec soli
- 1 vrečko vanilijevega sladkorja (za sladke palačinke)
- 2 žlici sladkorja (za sladke palačinke)

Postopek priprave:
  1. V blender damo jajca, mleko, sol in brezglutensko moko. Če delamo sladke palačinke, jim lahko dodamo še sladkor in vanilijev sladkor. Opomba: Rastlinsko mleko, ki ga uporabljam sama, je rastlinsko mleko za kavo (barista/professional oznaka), saj je takšno mleko bolj mastno in bolj podobno kravjemu mleku (tudi po okusu) - lahko pa uporabite tudi navadno sojino/riževo/mandljevo mleko in dodate masi še žlico olja. Pri brezglutenski moki ne kompliciram - izberem tisto, ki jo imam doma, saj palačinke lepo uspejo tako iz mešanice moke za kruh, kot za pecivo.
  2. Vse sestavine zmiksamo.
  3. Palačinke spečemo v predhodno ogreti in nameščeni ponvi.
  4. Palačinke postrežemo z marmelado, lešnikovim namazom ali pa jih nadevamo s skutnim nadevom (če uživamo mlečne izdelke). 


Jesenski pozdrav,



1 komentar on "NAJBOLJŠE PALAČINKE BREZ GLUTENA IN BREZ MLEČNIH IZDELKOV"
  1. Hvala za nasvet. Pri nas zaradi težave s kožnim ekcemom iščemo različne rešitve, da bi s hrano omilili simptome. Ena od teh "omejitev" je tudi mleko. Tako da hvala za nasvet in preizkusimo.
    ___________________________________________________________________________________
    "Ustvarjanje je moj svet, moje življenje, moje vse." Štampiljke

    OdgovoriIzbriši