ČEMAŽEV PESTO

ponedeljek, 1. april 2019
Obožujem pomlad in vse kar ona prinese s sabo. Prve trobentice so najslajše tako za oči kot za usta. Narava nam po dolgi zimi postreže z pravo poslastico divjih rastlin, ki prve poskrbijo za čiščenje našega telesa. Prvi regrat smo že pridno nabirali in ga pojedli v solati z domačim krompirjem. V naravi je zadišalo po čemažu, kmalu za tem pa tudi v naši kuhinji. Moje telo je že komaj čakalo prvi čemaž pesto na kosu domačega kruha. Na lep sončen dan sem ga nabirala na brežini potoka in se zraven najedla se vitamina D. (: Čemaž je zelo zdravilna rastlina katero najraje uživamo v obliki pesta, sicer pa je dober tudi v juhi, solati ali kot začimba v različnih jedeh (sama dodam žličko pesta, ko zmanjka svežega). Letos sem se odločila, da pesto pripravim v dveh različnih okusih. Pri enem sem uporabila bučno olje in bučna semena, pri drugem pa olivno olje in sončnična semena.

Za en kozarec čemaževega pesta potrebuješ :
  • 150 g čemaža 
  • olivno ali bučno olja
  • 100 g sončničnih ali bučnih semen
  • sol (po okusu)
Navodila za izdelavo:
V kavnem mlinčku semeljmo bučna/sončninčna semena do poljubne velikosti. V sekljalnik dodamo čemaževe liste in počasi dodajamo olje, da se čemaž razseklja do želene oblike. Na koncu dodamo še sol in  zmleta semena, vse skupaj zmešamo in napolnimo čemažev pesto v oprane in sterelizirane kozarce.  Do roba kozarca nalijmo olje in dobro zapremo. Sama najraje uporabim manjše kozarce, da ga čimprej porabim in le ta ne stoji predolgo v hladilniku.


Pred nabiranjem čemaža pa bi z vami podelila še nekaj nasvetov glede nabiranja in shranjevanja: 
  • Najbolj se priporoča nabiranje na dan za cvet
  • Ni dobro da se ga opere, če pa je to potrebno, ga je pred miksanjem nujno dobro osušiti
  • Ni potrebno, da se ga uporabi še isti dan, saj gre po kakšnem dnevu iz njega ven voda in to pripomore k boljši obstojnosti

Čemažev pesto mi je pred parimi leti zavrel, vendar še nisem ugotovila zakaj (morda nisem upoštevala katerega od zgoraj naštetih navetov). Letos ga bom hranila nekaj v kleti, nekaj pa bom zamrznila, če mi bi ta, ki je v kleti slučajno zavrel.


Naj tudi v vaši kuhinji zadiši po pomladi. (:

Če želite še več idej za sezonske recepte pa pokukajte na : https://vrtiljakcasa.si/

Objavi Komentar
Objavite komentar