DIY PROJEKT: POCENI PRENOVA KUHINJE S SAMOLEPILNO FOLIJO

ponedeljek, 15. april 2019
Kot sem obljubila v prejšnji objavi o poceni prenovi kuhinje, danes več o tem, kako sem prenovila kuhinjska vrata s samolepilno folijo, skupaj s podrobnimi navodili, z video tutorialom in predstavitvijo stroškov osvežitve kuhinje.

Končni izgled prenovljene kuhinje si lahko ogledate v objavi DIY: Poceni prenova kuhinje & kuhinjskih omaric.



Za prenovo kuhinjskih vrat (ali predalov) potrebujemo:
- samolepilno folijo oz. tapete (jaz sem uporabila belo mat folijo znamke d-c-fix)
- nož in lopatko za namestitev folije (jaz sem uporabila kar olfa nož in lopatko za glajenje tort ;), če bi to delala še enkrat, pa bi si kupila nož in lopatko, ki sta namenjena ravno temu)
- krpo in čistilo za pohištvo
- (poljubno) ročaje, če jih želimo zamenjati (jaz sem kupila ročaje v Ikei)


Navodila

1. Pred prenovo kuhinje naredimo načrt, kaj moramo kupiti:
1a. Izmerimo vrata omaric in predalov, da bomo lahko izračunali, koliko samolepilne folije potrebujemo. Razmislimo, kakšne velikosti folije kupiti, da bomo imeli čimmanj odpadne folije. Pri izračunu moramo upoštevati še to, da potrebujemo 2 - 5 cm na vsako stran za robove (torej mora biti folija 5 - 10 cm daljša v dolžino in širino). Meni se je ta del priprav kar obrestoval, saj nisem imela praktično nič odpadne folije.

Opomba: Folijo v mat beli barvi sem kupila v Bauhausu in sicer v dveh velikostih (velikosti 90 cm x 210 cm ter 67,5 cm x 200 cm), cena enega koluta folije je bila okoli 7 - 9 eur (odvisno od velikosti). Poleg folije lahko v Bauhausu kupimo tudi nož in lopatko za namestitev folije.

1b. Če se odločimo, da bomo zamenjali tudi ročaje, moramo premisliti, kakšne ročaje bomo kupili.  Midva sva morala paziti, da nisva kupila ročajev, ki bi bili krajši od originalnih, saj bi se sicer videlo, da so luknjice od prejšnjih ročajev prelepljene, kar pa ne bi bilo lepo (tudi sedaj se to vidi, če podrobno pogledaš pod ročaje, ampak se to z zdajšnjimi ročaji zakrije).

2. Vrata snamemo iz omaric. Odstranimo pante in vijake in jih shranimo.

3. Vrata dobro očistimo. Predvsem je pomembno, da vrata niso mastna ter da je površina popolnoma gladka.

4. Na ravno površino položimo folijo. Izmerimo, koliko folije potrebujemo in izrežemo dva enako velika kosa folije. Kot sem napisala že zgoraj, je pomembno, da upoštevamo še robove (raje odmerimo kakšen centimeter ali pet centimetrov več, kot premalo:)).

5. Folijo odrežemo. Odlepimo prvih dvajset centimetrov (kot na videu). Na folijo čimbolj natančno položimo vrata. Pomembno je, da jih položimo z zadnjo stranjo navzdol, saj želimo najprej prelepiti zadnjo stran vrat.

6. Vrata skupaj s folijo obrnemo in začnemo z glajenjem folije. Pri tem si pomagamo z lopatko za glajenje folije (ali pa kar z rokami). S folijo je zelo enostavno delati. Če jo ne prilepimo dobro, če se pod folijo ujame zrak itd. jo samo odlepimo in ponovno prilepimo. Meni se je zgodilo, da sem vrata napačno obrnila (s sprednjo stranjo navzdol) in tega nisem opazila, dokler nisem že pol vrat prelepila. Pa sem jo potem previdno odlepila, vrata obrnila in ponovno začela z lepljenjem folije. Če se nam pod folijo ujame zrak, pa mehurčkov ne moremo zgladiti, lahko folijo predremo s šivanko, da spustimo zrak (tega sicer nisem stestirala, ker nisem imela takšnih težav).

7. Ko polepimo zadnjo stran vrat, se lotimo lepljenja robov. Najprej prilepimo robove krajših stranic: v kotih v folijo poševno zarežemo z nožem in nato prilepimo folijo na stranice. Odvečno folijo odrežemo. Ko imamo obe krajši stranici polepljeni, se lotimo še daljših: v kotih v folijo naravnost zarežemo z nožem, polepimo stranice in odvečno folijo odrežemo. Ta del je z besedami težko opisati, je pa v videu nazorno prikazano, kako to narediti.

8. Na zadnji strani vrat moramo izrezati še prelepljene luknje za pante in vijake.

9. Nato robove folije fiksiramo s fenom za lase :). Ta del je morda malo nenavaden, ampak ker toplota iz fena zmehča lepilo pod folijo, lahko folijo na robovih lepše in bolj čvrsto pritrdimo na vrata. Če vam je uspelo folijo na robovih lepo pritrditi, lahko ta del tudi izpustite.

10. Ponovimo korake od 4 do 9, da prelepimo tudi sprednjo stran vrat. Pri lepljenju robov je postopek malenkostno drugačen, in sicer v vseh kotih v folijo zarežemo  naravnost (in ne na krajših robovih poševno), saj so tako robovi lepši. Če smo lahko pri lepljenju zadnje strani bolj površni, pa se je tu vredno bolj potruditi, saj bo to vidno na končnem izgledu vrat.

11. Sledita še zadnja dva koraka in sicer pritrditev ročajev na vrata in pritrditev vrat na omarice.

Opomba: V videu je prikazan postopek lepljenja za vrata omaric. Postopek je enak tudi za predale.


Vzdrževanje omaric

Sama sem kuhinjska vrata prenovila pred slabim letom dni in so še vedno videti super. Čiščenje je enostavno in umazanija gre lepo stran. Pri lepljenju folije na vrata se splača ekstra potruditi pri lepljenju robov, da se jih res dobro in lepo prelepi. Sama sem na enih vratih bila malo površna in folija ni v celoti pokrila roba, tako da je sedaj tam manjša luknjica. Se pa le ta ni povečala v zadnjem letu.


Menjava starih vrat z novimi

Če se bo kdo odločil za menjavo vrat z novimi, naj dobro pogleda, kje so na omaricah locirani panti. Midva sva namreč imela težave, saj se položaj pantov na starih vratih ni ujemal s položajem tistih na novih. Problem je bil predvsem v tem, da so bili panti tako na robu vrat, da je bilo potrebno nov tečaj zožati, da ga je bilo sploh možno montirati (sicer bi ga morali montirati v pod omarice :)).

Opomba: Če morda koga zanima: midva sva vrata kupila v Ikei in sicer vrata Akersund


Stroški celotne prenove kuhinje

Naredila sem tudi izračun, koliko naju je stala celotna prenova kuhinje. Največji strošek prenove sta bila seveda nakup dveh novih omaric (dobrih 200 eur). Prenova starega dela kuhinje je stala dobrih 100 eur, pri čemer so znašali stroški prenove s samolepilno folijo slabih 50 eur, menjava starih vrat z novimi (dvojna vrata) 20 eur, novi ročaji pa 35 eur. Ostali stroški (lestenec, police, pult ...) so znašali okoli 100 eur. Tako sva za celotno prenovo kuhinje, vključno z dvema novima omaricama, plačala okoli 400 eur, kar je precej nižja cena, kot če bi zamenjala celotno kuhinjo.


Če imate kakšno vprašanje, nam lahko pišete, ali pa se oglasite v komentarjih spodaj :),




* Ta objava ni sponzorirana. 
Objavi Komentar
Objavite komentar