BREZGLUTENSKA JAGODNA TORTA

ponedeljek, 31. december 2018
Jagodna torta z brezglutenskim biskvitom, aromatičnim jagodnim želejem, jagodno in vanilijevo kremo je lahka, sočna, nežna - božanska. 


Priprava torte ni zapletena, je pa pomembno, da se peke lotimo dovolj zgodaj, predvsem zato, ker je potrebnega kar nekaj časa, da se biskviti, žele in kreme dodobra ohladijo. Najbolje je, da se peke lotimo dan prej, da pripravimo biskvit, jagodni žele, jagodno kremo ter skuhamo vanilijev puding, naslednji dan pa dokončamo vanilijevo kremo ter torto zložimo skupaj in jo dekoriramo. Če imamo v zamrzovalniku dovolj prostora, pa lahko torto pripravimo tudi v enem popoldnevu :).     


Idejo za torto sem našla na blogu Povest o dobrih jedeh, pri čemer sem recept nekoliko prilagodila (biskvit je enak kot pri Mangovi torti z jagodami in rožmarinom, vanilijeva krema pa kot pri Jabolčni piti z vanilijevo kremo).



Za torto premera cm potrebujemo:


Biskvit
- 3 jajca
- 50 g sladkorja
- 70 g brezglutenske (ali pšenične) moke (jaz uporabljam Schär Mix C moko)
- 30 g mandljeve moke

Jagodni žele
- 250 g jagodnega pireja (jaz sem uporabila zamrznjene jagode)
- 10 g hibiskus čaja (hibiskusovi cvetovi)
- 100 ml vode
- 25 g sladkorja
- 10 g gustina
- 3 liste želatine
- 100 g svežih jagod (poljubno)

Jagodna krema
- 70 g jagodnega pireja
- 120 g sladke smetane
- 100 g bele čokolade
- 2 lista želatine
Vanilijeva krema

- 1 vanilijev puding
- 400 ml mleka
- 3 žlice sladkorja
- 100 g bele čokolade
- 250 ml sladke smetane
- 3 liste želatine


Priprava hibiskus čaja:
1. Vodo zavremo in z njo prelijemo hibiskusove cvetove.
2. Pustimo pokrito stati najmanj pol ure.

Priprava vanilijevega pudinga: 
1. V posodo zlijemo mleko in mu dodamo sladkor. Nekaj žlic hladnega mleka odvzamemo, zlijemo v manjšo posodo in primešamo vanilijev prašek (dobro premešamo, da ni grudic).
2. Posodo z mlekom in sladkorjem pristavimo na štedilnik. Ko mleko zavre, ga odstavimo iz ognja in mu primešamo vanilijevo zmes. Posodo ponovno postavimo na zmeren ogenj in z električnim mešalnikom mešamo približno 3 minute, da se puding zgosti.
3. Pudingu dodamo koščke čokolade in dobro premešamo.
4. Nato puding prelijemo v drugo posodo, ga tesno prekrijemo s folijo za živila (z namenom, da se na pudingu ne naredi skorjica) in ga ohladimo (lahko ga postavimo kar v zamrzovalnik, da se je hitreje ohladil).

Priprava biskvita (dveh plasti):
1. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Pripravimo dva pekača, ki ju obložimo s peki papirjem in dva obroča za torto, ki ju premažemo z maslom.
2. Stehtamo in pripravimo vse sestavine.
3. Ločimo beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom rahlo premešamo, toliko da nastanejo mehurčki, nato primešamo kokosov sladkor. Stepamo, da dobimo čvrst sneg.
4. Snegu narahlo primešamo rumenjake.
5. Moki primešamo mandljevo moko in mešanico nato narahlo umešamo v maso. Najbolje je, da uporabimo sito, da se v masi ne pojavijo kepice.
6. Maso razdelimo na dva dela in jo namažemo v obroča za torto.
7. Pekača damo v pečico (vsakega posebej, enega za drugim) in biskvita pečemo 7 - 10 minut (do zlato rumene barve).
8. Ko sta biskvita pečena, odstranimo obroča in ju damo hladiti.

Priprava jagodnega želeja:
1. Hibiskusov čaj precedimo in cvetove karseda dobro ožamemo (najbolje je, če ga precedimo skozi gosto gazo). Čaju dodamo toliko vode, da dobimo prvotno količino. 
2. Pripravimo jagodni pire: zamrznjene (ali sveže) jagode damo v blender ali jih spasiramo, da dobimo jagodni pire. 3. Liste želatine namočimo v hladni vodi (približno 5 minut).
4. Sveže jagode operemo in jih narežemo na majhne koščke (če svežih jagod nimamo, lahko ta del preskočimo). 5. Sladkor in gustin zmešamo skupaj.
6. V posodo zlijemo hibiskusov čaj in jagodni pire, dobro premešamo, nato pa jima primešamo še sladkor z gustinom. 7. Posodo postavimo na ogenj. Preden zavre, posodo odstavimo in primešamo namočene liste želatine (ki jih pred tem dobro ožamemo). Na zmernem ognju kuhamo še eno minuto, da se zmes nekoliko zgosti.
8. Pireju dodamo še koščke jagod in dobro premešamo.
9. Spodnjo plast biskvita namestimo na podstavek za torto. Okoli biskvita tesno namestimo obroč in na biskvit zlijemo jagodni pire.
5. Biskvit z jagodnim pirejem postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se želatina strdi.

Priprava jagodne kreme:
1. Zamrznjene (ali sveže) jagode damo v blender ali jih spasiramo, da dobimo jagodni pire.
2. Liste želatine namočimo v hladni vodi (približno 5 minut).
3. Belo čokolado nasekljamo na majhne koščke.
4. V posodo zlijemo jagodni pire in posodo postavimo na ogenj. Preden zavre, posodo odstavimo in primešamo namočene liste želatine (ki jih pred tem dobro ožamemo) in nasekljano čokolado. Dobro premešamo, da se čokolada raztopi.
5. Primešamo še sladko smetano in vse skupaj dobro premešamo še s paličnim mešalnikom.
6. Kremo pokrijemo s folijo za živila (tik ob kremi) in jo postavimo v hladilnik vsaj za nekaj ur (najbolje kar čez noč).
7. Ko je krema dodobra ohlajena, jo z v vrečko za dekoriranje (okrogel nastavek) nanesemo na jagodni žele ter jo s paletnim nožem pogladimo.
8. Torto postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se krema strdi.

Priprava vanilijeve kreme: 
1. Liste želatine namočimo v hladni vodi (približno 5 minut).
2. Stepemo sladko smetano.
3. Ohlajen puding z električnim mešalnikom premešamo. Če se pojavijo grudice, ga dobro premešamo s paličnim mešalnikom, da se znebimo grudic.
4. Puding vmešamo v sladko smetano, postopoma, da dobimo rahlo kremo.
5. Odvzamemo nekaj žlic kreme in ji primešamo ožete liste želatine. Želatino postavimo v mikrovalovno pečico za 20-30 sekund, da se želatina raztopi. Želatino dodamo kremi in dobro premešamo, da se razporedi po celotni kremi.

Sestavljanje torte: 
1. Na ohlajeno jagodno kremo postavimo zgornji biskvit in ga navlažimo. Jaz sem ga navlažila kar z nekaj žlicami toplega mleka.
2. Previdno odstranimo obroč in ga raztegnemo, da je med torto in obročem na vse strani torte 1 cm prostora (premer obroča povečamo za 2 cm).
3. Vanilijevo kremo prelijemo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom.
4. Prazen prostor med obročem in torto napolnimo z vanilijevo kremo. Preostanek kreme nanesemo na zgornji biskvit (približno 1 cm visoko). Kreme vam bo morda nekaj ostalo, ali pa je bo premalo. V tem primeru obroč malo bolj stisnemo, da se krema prerazporedi in pokrije zgornji biskvit.
5. Torto postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se krema dobro ohladi.
6. Nato kremo okradimo. Jaz sem uporabila sivkine vejice, brusnice, maline, jagode, cimetove palčke, janeževe zvezdice, volčje jabolko in sladkor v prahu.
7. Do postrežbe hranimo v hladilniku.




Naj bo tudi 2019 takšno kot ta torta: sladko, nežno, božansko :)


Objavi Komentar
Objavite komentar