EVINA SOLATA (SOLATA Z BLANŠIRANO ZELENJAVO, MOCARELO IN BAZILIKO)

ponedeljek, 7. januar 2019
Glavna jed ni popolna brez zelenjavne priloge. In zadnje mesece je moja zelenjavna priloga več ali manj enaka - na trakove narezana zelenjava, ki jo potopim za nekaj minut v vrelo vodo, jo ohladim, začinim, dodam svežo baziliko (ali pesto), paradižnik, mocarelo in olivno olje. Prvič sem tako pripravljeno zelenjavo jedla skupaj s testeninami, kot hladno testeninsko solato. Ker pa mi je bila zelenjava najboljši del solate, sem jo začela pripravljati brez testenin. Ponavadi uporabim bučke, korenje, sladek krompir, grah, lahko tudi cvetačo, brokoli - zelenjavo, ki jo imam trenutno v hladilniku. Tako pripravljena (blanširana) zelenjava je še hrustljava, polna okusa in svežine. Ne le da je nadvse okusna in da jo imajo vsi radi, zaradi kratkega časa kuhanja je tudi pripravljena hitro. Odlična priloga za na praznično mizo ali za na piknik, ki je lahko vsakič nekoliko drugačna.  



Število oseb:


- 2 srednje veliki bučki
- 1 velik korenček
- 1 srednje velik sladek krompir
- 2 pesti graha
- poljubna zelenjava (brokoli, cvetača ipd.)
- 1 paradižnik
- 100 g mocarele
- 1 pest sveže bazilike (ali pesto genovese po okusu)
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička soli (dodatno po okusu)


Postopek priprave:
1. V veliko posodo nalijemo vodo, ki jo osolimo. Posodo postavimo na štedilnik, da voda zavre.
2. V vmesnem času pripravimo zelenjavo: bučke, korenje in sladek krompir narežemo na 5 cm dolge, 0.5 cm široke trakove (če uporabimo brokoli/cvetačo ju razdelimo na posamezne cvetke).
3. Ko voda zavre, v vodo najprej stresemo korenje, kuhamo približno 2 minuti, dodamo sladek krompir in grah, kuhamo približno tri minute (sladek krompir in korenje morata biti še hrustljava, vendar ne več surova), nato dodamo še bučke (brokoli, cvetačo) in kuhamo še 2 minuti (da so bučke mehke, vendar še vedno hrustljave).
4. Zelenjavo ohladimo z vodo, da se kuhanje ustavi. Če imamo večjo količino zelenjave, je najbolje, da si predhodno pripravimo led, s katerim ohladimo vodo. Če imamo manjšo količino, pa jo lahko ohladimo pod hladno vodo. 
5. Mocarelo in paradižnik narežemo na majhne kocke.
6. Ohlajeno zelenjavo damo v posodo. Dodamo ji sol (po okusu), olivno olje, svežo baziliko (ali pesto po okusu), paradižnik in mocarelo ter dobro premešamo. 
7. Solato do postrežbe hranimo v hladilniku.


Dober tek,

Objavi Komentar
Objavite komentar