MANGOVA TORTA Z JAGODAMI (BREZ GLUTENA, BREZ MLEKA)

ponedeljek, 14. maj 2018
Mangova torta z jagodami je lahka, poletna sladica, ki te osveži, ko je zunaj vroče. Okusna torta z jagodnim želejem in mangovo kremo ne vsebuje glutena in mlečnih izdelkov, zato je primerna za vse, ki se izogibajo glutenu in laktozi. Kljub temu, da ne vsebuje smetane, navadne moke in navadnega sladkorja, v okusu torte tega ni čutiti. Namesto navadnega sladkorja v torti uporabimo kokosov sladkor, namesto smetane pa kokosovo mleko, ki ga stepemo v smetano. Edina sestavina, s katero sem se pregrešila, je bela čokolada, saj sem uporabila kar navadno. Sama z belo čokolado namreč nimam težav, če pa se želite popolnoma izogniti mleku, lahko kupite belo čokolado brez mleka ali pa belo čokolado nadomestite s kokosovim mlekom in želatino. Prav tako lahko pripravite torto z navadnimi sestavinami - brezglutensko moko v receptu zamenjajte za navadno moko, kokosov sladkor za navaden sladkor in kokosovo mleko za smetano za stepanje. Recept je prirejen po receptu za mangovo torto z jagodami in rožmarinom iz knjige Torte in tortice avtorice Alenke Kodele.



Za biskvit potrebujemo:
- 4 jajca
- 70 g kokosovega sladkorja (ali navadnega sladkorja)
- 100 g brezglutenske moke, npr. Schär Patisserie (ali navadne moke)
- 40 g mandljeve moke

Za jagodni žele potrebujemo:
- 450 g jagod (od tega 120 g jagodnega pireja in 330 g na koščke narezanih jagod)
- 40 g kokosovega sladkorja (ali navadnega sladkorja)
- 4 liste želatine

Za mangovo kremo potrebujemo:
- 420 g mangovega pireja (2 sveža manga ali zamrznjen mango ali vložen mango)
- 50 g kokosovega sladkorja (ali navadnega sladkorja)
- 3-4 rumenjake (3 večje rumenjake ali 4 manjše rumenjake)
- 225 g bele čokolade
- 7 listov želatine
- 600 ml kokosovega mleka za stepanje (najboljši za stepanje je Aroy-D) ali smetane za stepanje
- (poljubno) vejica svežega rožmarina

Za preliv iz bele čokolade potrebujemo:
- 150 g bele čokolade
- 40 ml tople vode (ali kokosovega mleka)


Priprava jagod:
1. Jagode operemo. 130 g jagod damo v blender ali jih spasiramo, da dobimo jagodni pire. Jagodni pire postavimo v hladilnik.
2. 320 g jagod narežemo na majhne koščke, jim primešamo sladkor in postavimo v hladilnik za 1 uro, da se sladkor raztopi in da spustijo vodo.

Priprava biskvita (dveh plasti):
1. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija. Pripravimo dva pekača, ki ju obložimo s peki papirjem in dva obroča za torto premera 22 cm, ki ju premažemo z maslom.
2. Stehtamo in pripravimo vse sestavine.
3. Ločimo beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom rahlo premešamo, toliko da nastanejo mehurčki, nato primešamo kokosov sladkor. Stepamo, da dobimo čvrst sneg.
4. Snegu narahlo primešamo rumenjake.
5. Moki primešamo mandljevo moko in mešanico nato narahlo umešamo v maso. Najbolje je, da uporabimo sito, da se v masi ne pojavijo kepice. 
6. Maso razdelimo na dva dela in jo namažemo v obroča za torto. 
7. Pekača damo v pečico (vsakega posebej, enega za drugim) in biskvita pečemo 7 - 10 minut (do zlato rumene barve).
8. Ko sta biskvita pečena, odstranimo obroča in ju damo hladiti.

Priprava jagodnega želeja:
1. Koščke jagod in jagodni pire vzamemo iz hladilnika. Liste želatine namočimo v hladni vodi (približno 5 minut).
2. Tekočino, ki je nastala v posodi s koščki jagod, odcedimo v posodo, posodo postavimo na ogenj, da se segreje. Preden zavre, posodo odstavimo in primešamo namočene liste želatine (ki jih pred tem dobro ožamemo). Tekočino lahko segrejemo tudi v mikrovalovni pečici in ji primešamo ožete liste želatine.
3. Tekočino zlijemo v jagodni pire, dobro premešamo in pireju dodamo še koščke jagod. 
4. Spodnjo plast biskvita namestimo na podstavek za torto. Okoli biskvita tesno namestimo obroč in na biskvit zlijemo jagode.
5. Biskvit z jagodami postavimo v zamrzovalnik, da se želatina strdi.

Priprava mangove kreme:
1. Pripravimo mangov pire: če uporabimo svež mango, mango predhodno olupimo, mu odstranimo koščico in ga narežemo na koščke. Če uporabimo mango v konzervi, mu odlijemo tekočino in ga narežemo na koščke. Če uporabimo zamrznjen mango, ga predhodno postavimo iz zamrzovalnika, da se odtali in odlijemo odvečno tekočino. Mango zblendamo oziroma spasiramo v pire. 
2. Liste želatine namočimo v hladno vodo.
3. Belo čokolado stopimo nad soparo: v posodo nalijemo vodo, jo postavimo na štedilnik, da zavre. Nato ogenj ugasnemo in nad posodo postavimo posodo s koščki bele čokolade. Mešamo, da se čokolada stopi. Odstavimo iz posode s paro.
4. Mangovemu pireju primešamo kokosov sladkor in rumenjake ter z električnim mešalnikom dobro premešamo. 
5. Posodo postavimo na plin, dodamo (po želji) vejico rožmarina in na zmernem ognju kuhamo. Ves čas mešamo z električnim mešalnikom,da se krema ne prime na dno. 
6. Ko krema zavre, ogenj zmanjšamo in kremo na majhnem ognju ob stalnem mešanju kuhamo še 3 minute (da krema postane gosta). 
7. Posodo odstavimo iz ognja, jo pokrijemo in jo pustimo stati 10 minut (da rožmarin spusti aromo, če rožmarina ne uporabimo, lahko nadaljujemo na naslednji korak).
8. Odstranimo rožmarin in kremi primešamo ožete liste želatine ter stopljeno belo čokolado.
9. Počakamo, da se krema ohladi.
10. Stepemo kokosovo mleko, ki ga prej dobro ohladimo. Vsakega kokosovega mleka ni mogoče stepsti v smetano, zato priporočam, da uporabite kokosovo mleko v tetrapaku Aroy D, ki se preverjeno stepe v smetano.
11. Ko je kremo popolnoma ohlajena, vmešamo vanjo kokosovo smetano. 
12. Kremo razdelimo na dva dela. 
13. En del kreme prelijemo po jagodnem želeju in torto ponovno postavimo v zamrzovalnik, da se krema ohladi in strdi. Drugi del kreme prelijemo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom.
14. Ko je krema na torti dovolj ohlajena, damo na torto še zgornji biskvit. Nato previdno odstranimo obroč in ga raztegnemo, da je med torto in obročem na vse strani torte 1 cm prostora (obroč razširimo na premer 24 cm). Prazen prostor napolnimo s kremo iz dresirne vrečke. Če kaj kreme ostane, jo nanesemo še na zgornji biskvit. Če je kreme premalo, obroč malo bolj stisnemo, da se krema prerazporedi in pokrije robove torte.
15. Torto postavimo v zamrzovalnik, da se krema dobro ohladi. Nato jo postavimo v hladilnik.

Priprava preliva iz bele čokolade:
1. Belo čokolado razrežemo na manjše (enakomerno velike) koščke. Damo jo v posodo, ki ji primešamo vodo.
2. V posodo nalijemo vodo, jo postavimo na štedilnik in jo segrejemo do vretja. Nato ogenj na štedilniku zmanjšamo (na 1) in postavimo nad paro posodo s čokolado in vodo. Pazimo, da se posoda s čokolado ne dotika vode.
3. Čokolado in vodo segrevamo tako dolgo, da se čokolada stopi in da dobimo gladko maso.
5. Torto prelijemo z belo čokolado. Ko se čokolada ohladi, odstranimo obroč in torto okrasimo.


Prijetno ustvarjanje in sladkanje,



* Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar