DIY PROJEKT: TIHA KNJIGA (QUIET BOOK) ZA OTROKE

ponedeljek, 4. junij 2018
Najlepša darila so ročno izdelana darila. Zato sem se ob rojstvu nečaka odločila, da mu nekaj sešijem. Nečakinji sem ob rojstvu podarila ročno sešito odejico (postopek izdelave si lahko ogledate tu: KLIK!), nečaku pa sem prav tako želela podariti nekaj iz blaga. Odločila sem se za izdelavo tihe knjige (quiet book), tj. interaktivne knjigice iz blaga, ki je namenjena najmlajšim.

Izdelave knjigice sem se lotila kljub zavedanju, da šivanje ni moja najmočnejša točka (pred tem je bilo moje šivanje omejeno na nekaj preprostih šivov s šivalnim strojem):). Izdelava je tako trajala precej dlje časa, kot sem sprva mislila, sem se pa med šivanjem knjigice ogromno naučila, tudi tako, da sem morala marsikateri del razparati in ga ponovno zašiti:). Tako je bil to odličen projekt, da sem se dodobra spoznala s šivalnim strojem. Končen rezultat si lahko ogledate na spodnjem videu. 



Več o osnovah šivanja si lahko preberete tu: KLIK!

Ideje za posamezne strani knjigice sem dobila na spletu, kjer sem našla tudi nekaj podrobnih video tutorialov za izdelavo. Za nekaj strani sicer tutoriala ni bilo, a sem si pomagala s fotografijami že izdelanih knjigic in jih malo prilagodila po svoje. Ker so postopki izdelave zelo dolgi, sem se odločila, da podrobnega postopka tokrat ne opišem. Bom pa delila povezave do strani, kjer sem črpala inspiracijo ter povezave do tutorialov ter materiale, ki sem jih uporabila (in kje sem jih kupila).


Knjigica ima vključno s platnicami in naslovnico deset strani. Posamezne strani so velikosti 14 cm x 14 cm (zgledovala sem se po Ikeini tihi knjigici Leka), platnice, na katere je prišita knjigica pa so velikosti 17 cm x 18 cm. Za večje platnice sem se odločila zato, ker nekateri deli knjigice (npr. slončkov rilček) gledajo ven iz knjigice. Na vse podlage sem z likalnikom pritrdila tudi medvlogo, ki nekoliko utrdi bombažne podloge. 


Platnice


Potrebujemo:
- dve vrsti blaga
- medvlogo

Izrezala sem dva kosa blaga v mint barvi velikosti 36 cm x 20 cm ter dva kosa blaga z vzorcem velikosti 10 cm x 10 cm. 
Na sredino enega kosa blaga z vzorcem sem našila ježka (na lice) na drugi kos blaga pa sem narisala srček. Nato sem ju položila skupaj, lice na lice in pošila po zarisanem srčku (5 cm roba sem pustila nezašitega, da sem srček nato lahko obrnila). Ostanek blaga sem odrezala in srček obrnila na pravo stran. Nato sem ga napolnila s polnilom in do konca zašila. 
Na oba kosa blaga v mint barvi (na notranjo stran) sem z likalnikom pritrdila medvlogo. En kos blaga v barvi minta sem prepognila na pol in označila sredino polovice. Nato sem na označeno mesto našila drugo polovico ježka. Oba kosa blaga v mint barvi sem položila skupaj, lice na lice in pošila po robovih. Enega od krajših robov nisem pošila, dokler nisem naslovnice obrnila na pravo stran.  


Prva stran z napisom


Potrebujemo:
- poplin bombaž z medvlogo

V Photoshopu sem napisala ime nečaka, izbrala velikost in pisavo (izbrala sem Sacramento Regular) ter ime natisnila. Na papir z imenom sem položila blago ter ju položila na okno, da sem s svinčnikom ime prerisala na blago. Nato sem s prejo po postopku, prikazanem v videu TU!, zvezla ime.


Fotoaparat


Potrebujemo:
- poplin bombaž z medvlogo
- gumb
- filc 0.8 - 1 mm (v modri, sivi, črni in beli barvi)
- poljuben trak


Iz modrega filca sem izrezala pravokotnik velikosti 12 cm x 2 cm in nanj (na desno stran) našila pravokotnik velikosti 2cm x 1 cm (kukalo). Na levo stran sem našila pravokotnik velikosti 1 cm x 2 cm (sprožilec). Iz črnega filca sem izrezala pravokotnik velikosti 12 cm x 9 cm in nanj prišila modro blago. Nato sem na sredini črnega filca izrezala krog, na levo stran (ob luknji) prišila ježka velikosti 2 cm x 1 cm ter na sredino spodaj prišila košček prepognjenega črnega filca v velikosti 1 cm x 2 cm.
Nato sem izrezala dva kroga premera 5 cm v modri barvi, en krog premera 3,5 cm v beli barvi in srček v sivi barvi. Najprej sem srček našila na bel krog, nato sem našila bel krog na moder krog. Na drug moder krog sem prišila ježka (na rob). Med modra kroga sem dala elastiko dolžine 1 cm in kroga zašila skupaj.
V črni filc sem na desni strani (ob luknji) naredila 2 cm zarezo, vanjo vstavila elastiko ter dobro pošila s cik cak šivi. Na zgornji levi rob fotoaparata sem našila gumb ter trak.
Izdelala sem še okvir za fotografijo. Iz belega filca sem izrezala pravokonik velikosti 11 cm x 6,5 cm ter iz sredine izrezala pravokotnik velikosti 9 cm x 5 cm, tako da sem dobila bel okvir. Izrezala sem še PVC folijo velikosti 11 cm x 6,5 cm in jo našila na desni rob belega okvirja. Vse skupaj sem našila na bombažno podlago. Levi rob sem pustila nezašit, da lahko v okvir vstavimo (polaroidno) fotografijo.  
Nad okvir sem nato našila še fotoaparat, tako da sem zgornji rob fotoaparata prišila na bombažno podlago.


Sovice in zvezdice, ki svetijo v temi


Potrebujemo:
- poplin bombaž z medvlogo za podlago
- zvezdice, ki se svetijo v temi (kupila sem jih v Müllerju)
- filc 0.8 - 1 mm (rjave, oranžne, bele, črne barve)
- poplin bombaž za krila

Za izdelavo strani z zvezdicami sem našla video tutorial, ki lepo prikaže postopek izdelave: KLIK!.
Za izdelavo sove in sovice ter debla sem uporabila naslednjo predlogo: KLIK!

Izdelava sove in sovice je bila precej zamudna, saj je potrebno izrezati kar nekaj koščkov filca in vse prišiti skupaj. Ker so nekateri koščki zelo majhni, jih moramo sešiti ročno. Vrstni red šivanja ni tako pomemben. Sama sem najprej izdelala sovo - oči sem prišila na siv filc, nato sem prišila kljunček, trebušček, ki sem ga napolnila s polnilom in nogice. Nato sem izdelala krila (tako, da sem izrezala dva kosa blaga velikosti 6 cm x 4 cm, ju položila lice na lice, na enega narisala krilo iz predloge in po zarisanem pošila ter odrezala odvečno blago. Blaga nisem zašila v celoti, da sem lahko blago obrnila na pravo stran ter krilo napolnila s polnilom (šele nato sem krilo zašila v celoti)). Sovo sem (brez kril) prišila na podlago, kamor sem predhodno prišila deblo.
Iz filca v različnih barvah sem nato izrezala še dele za sovico in jih zašila skupaj. Nato sem sovico prišila na podlago, poleg sove. nato sem prišila še krila sove, tako da desno krilo pokriva sovico.



Slonček


Potrebujemo:
- poplin bombaž z medvlogo za podlago
- poplin bombaž za rilec in uho slona
- filc 0,8 - 1 mm (sive barve)
- elastiko
- sivo zadrgo
- poliester polnilo
- gumbe oči
- "squeker"

Za izdelavo strani s slončkom sem sledila video tutorialu, ki podrobno prikaže postopek izdelave: KLIK! 


Telefon


Potrebujemo:
- poplin bombaž z medvlogo za podlago
- poplin bombaž za slušalko
- poliester polnilo
- filc 0,8 - 1 mm (v sivi in beli barvi)
- elastiko za lase za telefonski kabel
- črn sukanec za številke
- ježek trak

Tutorial za izdelavo telefona sem našla na blogu Theread riding hood: KLIK!


Mucek


Potrebujemo:
- poplin bombaž z medvlogo za podlago
- filc 0,8 - 1 mm (sive, rjave, bele barve)
- flomaster za tekstil (črne in rjave barve)
- magnetki
- črna elastična vrvica (1mm)

Postopek izdelave si lahko ogledate v video tutorialu: KLIK!


Sestavljanje knjigice



Posamezne strani knjigice zložimo skupaj, v želenem vrstnem redu. Nato po dve strani zložimo skupaj (kot prikazano zgoraj (1),  npr. prvo in zadnjo stran), ju položimo eno na drugo (lice na lice), in pošijemo po levem (oziroma desnem) robu. Tako dobimo štiri kose blaga. Dva in dva kosa sešijemo skupaj (kot je prikazano zgoraj (2)), tako da dva kosa blaga položimo enega na drugega, lice na lice, pošijemo po vseh robovih, razen po enem, obrnemo na pravilno stran in pošijemo še zadnji rob. Tako dobimo dva kosa blaga, ki ju položimo na naslovnico v pravilnem vrstnem redu in pošijemo po sredini, kot je prikazano zgoraj (3).



Kako vam je všeč končni izdelek?




* Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar