MINI PAVLOVE Z MASKARPONEJEVO KREMO, ČOKOLADO IN KARAMELIZIRANIMI LEŠNIKI

ponedeljek, 28. maj 2018
Pavlova je nebeško dobra sladica, s hrustljavo in nežno zunanjostjo iz beljaka ter mehko in kremasto notranjostjo, ki se kar stopi v ustih. Poleg tega ne vsebuje glutena, zato je primerna za vse tiste, ki se mu izogibajo. 

Pripravila sem mini različico pavlove, s kremo iz mascarpone sira in smetane, okrašeno s čokolado in karameliziranimi mandlji in lešniki. Sama sem uporabila belo čokolado za kuhanje z aromo kave ter že pripravljene pražene, mlete in karamelizirane mandlje in lešnike.

Mini pavlove so super, saj jih lahko poješ z enim ugrizom, ker pa so tako majhne, krema hitro stopi beljake, ki postanejo mehki in niso več hrustljavi. Zato je najbolje, da jih napolnimo tik pred postrežbo. Beljakova gnezdeca lahko sicer pripravimo že prej, vendar jih moramo shraniti v nepredušni posodi. V nasprotnem primeru nase vežejo vlago iz zraka in postanejo mehka in lepljiva. 



Za beljakova gnezdeca potrebujemo (za približno 30 mini pavlov, premera 3 cm):
- 3 beljake (90 g) sobne temperature
- 100 g sladkorja
- 2 žlički gustina
- 2 žlički limone ali kisa
- ščepec soli

Za kremo potrebujemo: 
- 250 g ohlajenega mascarpone sira
- 120 g ohlajene smetane za stepanje 
- 20 g sladkorja v prahu
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta

Za okrasitev potrebujemo:
- 120 g čokolade (sama sem uporabila Nestle Cafe čokolado, ki sem jo kupila v Leclercu) 
- 1 pest karameliziranih mandljev in lešnikov ali krokant (sama sem kupila Tablier Blanc Pralin v Leclercu)

Priprava beljakovih gnezdec:
1. Pečico vključimo na 130 stopinj Celzija, na način ventilacije. Pripravimo dva pekača, ki ju obložimo s peki papirjem.
2. Stehtamo in pripravimo vse potrebne sestavine. Rumenjake in beljake ločimo, gustin vmešamo v sladkor, pripravimo limono oziroma kis ter sol.
3. V posodo stresemo beljake, limono oziroma kis in sol. Z električnim mešalnikom začnemo mešati beljake, najprej na minimalni hitrosti, ko se začne delati pena, pa z visoko hitrostjo. Ko je beljak penast, mu začnemo dodajati sladkor, žlico po žlico.
4. Stepamo približno 5 minut, da se sladkor raztopi in da dobimo čvrst sneg.
5. Sneg lahko nanesemo na peki papir na dva načina: z žličko naredimo kupček premera 3 cm in na sredini naredimo luknjico za kremo (video prikaz: KLIK!); ali damo sneg v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom (sama sem uporabila nastavek zaprta zvezda s premerom 8 mm) in naredimo beljakova gnezdeca premera 3 cm (video prikaz: KLIK!) ter z žličko poglobimo luknjice za kremo.
6. Beljakova gnezdeca postavimo v pečico in jih pečemo 1 uro. Beljakova gnezdeca med peko postanejo rahlo karamelne barve. Pečico ugasnemo in gnezdeca pustimo v pečici, dokler se pečica ne ohladi. Najbolje je, da beljakova gnezdeca pripravimo večer pred postrežbo, da se čez noč pečica ohladi in jih zjutraj prestavimo v posodo, ki jo zapremo s pokrovom. 

Priprava kreme:
1. Stehtamo potrebne sestavine in vse stresemo v posodo.
2. Z električnim mešalnikom sestavine dobro premešamo (najprej na najmanjši hitrosti, potem hitrost postopoma povečujemo), da postane krema povezana in trdna. Pazimo, da kreme preveč ne stepemo. Če se nam zgodi, da jo preveč stepemo, vmešamo vanjo še nekaj žlic smetane in kremo na najnižji hitrosti ponovno stepemo.
Smetane za stepanje ni potrebno predhodno stepsti. Takšna krema je primerna tudi za vroče dni, saj z mascarpone kremo smetano stabiliziramo in postane bolj odporna na visoke temperature. Kremo lahko pripravimo vnaprej in jo do postrežbe hranimo v hladilniku.

Priprava čokolade:
1. V posodo nalijemo vodo, jo postavimo na štedilnik in jo segrejemo do vretja. Nato ogenj na štedilniku zmanjšamo (na 1) in postavimo nad paro posodo s koščki čokolade. Pazimo, da se posoda s čokolado ne dotika vode.
2. Čokolado segrevamo dokler se ne stopi in stalno mešamo. Ko se stopi, jo odstranimo s pare.
3. Čokolado nekoliko ohladimo, nato pa jo damo v dresirno vrečko, ki ji odrežemo spodnji kot (čimmanj, da lahko čokolado lepo nanesemo).

Priprava pavlov:
1. Kremo damo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom (sama sem uporabila nastavek zaprta zvezda premera 8 mm).
2. Na dno beljakovih gnezdec potrosimo karamelizirane oreščke.
2. Vdolbinice beljakovih gnezdec napolnimo s kremo, na kremo nanesemo čokolado in potrosimo s karameliziranimi lešniki.
3. Čimprej postrežemo, da beljakova gnezdeca ne postanejo preveč mehka. 


Prijetno sladkanje in uživanje v božanskih okusih vam želim, 




* Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar