DOMAČ SIRUP IZ MELISE IN POPROVE METE

ponedeljek, 18. junij 2018

Naš vrt  je zelo produktiven in poln zelenjave, v njem pa se najde tudi ogromno zelišč, ki so pripravljene na predelavo in pripravo različnih vsebin za ozimnico. Večino poprove mete in melise bomo pobrali in posušili za čajne mešanice v prihodnjih suhih dneh, preostalo pa smo danes predelali v dve vrsti osvežujočih poletnih sirupov, ki nas bodo krepili tako v poletnih kot tudi v zimskih dneh (če bo seveda kaj ostalo do takrat). Sama sem se odločila, da bom vsakega pripravila iz 3 litrov vode, saj menim, da bo za naše uživanje sladkih pijač to dovolj.

Za l sirupa potrebujemo:

- 3 l vode
- 3 kg sladkorja
- 100 g melise/poprove mete
- 30 g citronske kisline
- 1,5 limone


Navodila za pripravo:
V loncu sem segrela 3l vode in malo pred vretjem dodala 1,5kg sladkorja ter mešala dokler se sladkor ni popolnoma raztopil. V večini receptov sem zasledila, da na 1l vode damo 1kg sladkorja. Kljub temu, da sladkor v tem receptu služi kot konzervans za obstojnost, sem sama uporabila razmerje vode in sladkorja 1:0,5 in upam, da bo to dovolj, da sirup obstoji čez zimo. Povprašajte me čez par mesecev :) Na vrtu sem nabrala šopek melise/poprove mete, jo oprala in kar z stebli vred narezala. Ožela sem limono ter počakala, da se zgoraj kuhana mešanica vode in sladkorja ohladi do mlačnega. V lonec sem nato dodala narezana zelišča, sok limone in citronsko kislino, ga pokrila z pokrovom in pustila 24 ur, da se zgodi čarovnija. Po dnevu namakanja sem skoz cedilo sirup prelila (dobro sem ožela tudi namočeno meliso/poprovo meto) v drug lonec in nato s pomočjo lija napolnila steklenice. Te sem nato zložila v velik lonec in jih prelila z vrelo vodo za še večjo obstojnost sirupa in pustila skozi noč, da so se steklenice z sirupom počasi ohladile. Kar ni šlo v steklenice sem dala v manjše steklene kozarce, katere bomo praznili v prihodnjih dneh.

Tako kot ta sirup, naj bo tudi vaše prihajajoče poletje osvežujoče in sladko.

P.S. Izbrana količina sladkorja (1,5 kg) se je po določenem času izkazala za premajhno, saj se nam je nekaj soka pokvarilo, oziroma zavrelo. Novo kuhanemu sirupu sem dodala 3kg sladkorja na 3l vode.

Če želite še več idej za sezonske recepte pa pokukajte na : https://vrtiljakcasa.si/

2 komentarja on "DOMAČ SIRUP IZ MELISE IN POPROVE METE"
  1. Meni ugaja okus tega sirupa. Je nekaj posebnega. Še posebej je dober z mehurčki. Pri tako malo sladkorja, dvomim, da bo zdržal do zime, če nisi pravilno pasterizirala. Sam se izognem potrebi po pasterizaciji tako, da dodam več sladkorja in še citronko. Za zimo pa shranim zelišča v hladilni skrinji in raje pripravim sirup večkrat na leto. Če daš manj sladkorja, boš za isto količino razredčenega soka potrebovala več sirupa. Tako si na koncu na istemu. Tako predlagam več zelišč in več sladkorja za končni isti okus.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za komentar in idejo o zamrznitvi zelišč, bom poskusila. (:

    OdgovoriIzbriši