DIY PROJEKT: ODEJICA ZA NOVOROJEČKA

torek, 26. september 2017
Ko sem pred nekaj meseci postala teta in sem iskala darilo za novopečene starše in za novorojenčka, sem prišla na idejo, da bom novorojenčku sešila (krpano) odejico. Izdelava odejice je enostavna, končen izdelek pa je prikupen, uporaben in unikaten.


Na spletu je mogoče najti veliko tutorialov za izdelavo odejice, meni so bili najbolj všeč tisti, ki so za osnovo vzeli minky blago (v Sloveniji ga najdemo pod izrazom coral velur) in bombažno blago (bombažni poplin). Najenostavnejši način izdelave odejice je iz dveh kosov blaga (minky blaga in bombažnega poplina), ki ju sešijemo skupaj (tutorial si lahko ogledate na blogu Suzy Quilts). Drugi način, za katerega sem našla video tutorial v slovenskem jeziku (najdete ga lahko tu: KLIK!), je izdelava odejice iz treh kosov blaga (minky blaga in dveh vrst poplina), pri čemer je na spodnji strani minky blago, na zgornji strani pa se izmenjujejo vzorci dveh vrst poplina. Sama sem se odločila za krpano odejico, pri čemer sem poleg večjega kosa minky blaga uporabila manjše kose poplin blaga v petih različnih vzorcih. 


Odločila sem se, da bom za osnovno barvo vzela mint barvo (saj je primerna za oba spola) v velikosti 100cm x 75cm. Cena blaga je znašala okoli 17 eur, za izdelavo pa sem porabila eno popoldne, pri čemer mi je največ časa vzelo rezanje poplin blaga (20 kosov). Precej časa mi je vzelo tudi razporejanje vzorcev na način, da so se lepo izmenjavali (da se isti vzorci niso prekrivali).


Za izdelavo odeje potrebujemo:
- 110cm x 85cm minky blaga
- pet vrst bombažnega poplina velikosti 100cm x 23cm
  (jaz sem npr. uporabila blago v vzorcu pande, zvezdice, peresa, medvedki)
- bel sukanec
- ravnilo, škarje, bucike
- šivalni stroj

Postopek izdelave:  
(0) Preden se lotimo šivanja, blago operemo in bombažno blago zlikamo (minky blaga ne likamo). 
Nasvet: oglejte si video Mehka odejica za novorojenčka, kjer je postopek šivanja v večjem delu podoben našemu postopku.  

(1) Minky blago izrežemo v velikosti 110cm x 85cm, kose blaga iz bombažnega poplina pa razrežemo na štiri dele v velikosti 25cm x 23cm, tako da dobimo 20 kosov blaga, po štiri kose za vsak vzorec.

(2) Kose blaga iz bombažnega poplina položimo na večjo ravno podlago in jih razporedimo v takšnem vzorcu, kakršnega želimo na odeji. Ta korak je zelo pomemben, saj se nam lahko v primeru, da vnaprej ne premislimo, kako bomo kose zašili skupaj, zgodi, da vzorci niso dobro razporejeni po odeji (kako sem kose blaga razporedila sama, je prikazano na spodnji skici). Ko smo z izgledom zadovoljni, posamezne kose blaga z bucikami povežemo skupaj tako, da dobimo štiri večje "stolpce" (kose blaga s petimi vzorci).
Nasvet: končno razporeditev fotografirajte, da boste lahko vzorec v primeru, da boste posamezne kose blaga pomešali med sabo, ponovno razporedili v pravilen vzorec. 

(3)  Nato se lotimo šivanja posameznih "stolpcev". Začnemo zgoraj: prvi kos blaga položimo na drugi kos blaga, tako da se popolnoma prekrivata, pri tem pa pazimo, da sta z lici obrnjena drug proti drugemu (prvi z licem navzgor, drugi z licem navzdol).  Pošijemo po zgornjem robu, tako da je šiv od roba odmaknjen 0.5 - 1 cm. Na začetku in koncu šiva dobro zatrdimo. Nadaljujemo s šivanjem tako, da drugi kos blaga (na katerega je sedaj prišit prvi kos blaga) položimo na tretji kos blaga in pošijemo po zgornjem robu. Podobno naredimo tudi z ostalimi kosi blaga v "stolpcih". 

 (4) Ko imamo "stolpce" blaga sešite, se lotimo šivanja le-teh. Prvi "stolpec" položimo na drugega, tako da sta z lici obrnjena drug proti drugemu in pošijemo po levem robu. Nadaljujemo s šivanjem posameznih stolpcev skupaj, pri tem pa pazimo, da so vzorci karseda lepo razvrščeni v "vrstice".
(5) Preden na pošito blago našijemo minky blago, pošito blago dobro polikamo in razlikamo šive. Nato na minky blago položimo pošito blago (lice na lice) in ju sešijemo po (treh) robovih skupaj. Pri tem pustimo zgornji rob nezašit. 

(6) Porežemo odvečne kose blaga in sukanca ter vogale, nato pa odejico obrnemo.

(7) Preden odejico pošijemo še po zgornjem robu, odvečne dele blaga zapognemo v notranjost odejice (če so kosi preveliki, jih prej še porežemo) in jih z likalnikom dobro zalikamo. Pri tem pazimo, da minky blaga ne polikamo več, kot je potrebno, saj z likanjem izboklinice na blagu izginejo. Blago zašijemo skupaj tako, da je šiv čimbližje robu (npr. 2 mm od roba).

(8) Odejico zložimo skupaj in jo povežemo z darilnim trakom (npr. tako, kot je prikazano tu: KLIK!).





*Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar