BREZGLUTENSKA JAGODNA MASCARPONE TORTA

ponedeljek, 29. januar 2018
Torta z jagodami in mascarpone sirom je lahka in osvežilna torta klasičnega okusa. Pripravljena je hitro in enostavno, zato je primerna tako za tiste, ki ste v časovni stiski, kot za tiste, ki se peke torte lotevate prvič.


Za torto premera cm potrebujemo:

Biskvit
- 6 jajc sobne temperature
- 100 g sladkorja
- 150 g brezglutenske moke (npr. Schär patisserie mix)
- 60 g mandljeve moke

Krema
- 100 g bele čokolade
- 250 ml sladke smetane
- 400 g mascarpone sira
- 400 g svežih (lahko tudi vloženih) jagod (ali drugega sadja)
- 50 g sladkorja

Priprava biskvita:
1. Pečico vključimo na 180 °C. Dva obroča za torte (jaz sem uporabila kar Tefalovo posodo premera 18 cm) obložimo s peki papirjem (iz peki papirja izrežemo krog v velikosti posode/obroča, ki ga položimo na dno in trak, ki ga položimo na steno obroča/posode), peki papir tudi namastimo.
2. Pripravimo potrebne sestavine. Beljake in rumenjake ločimo (jajca naj bodo sobne temperature, če niso, jih za nekaj minut potopimo v toplo vodo). Moko presejemo in ji vmešamo mandljevo moko. Če nismo občutljivi na gluten, lahko uporabimo tudi navadno moko. 3. Beljake in sladkor stresemo v posodo in stepemo v čvrst sneg.  4. Rumenjake razžvrkljamo in jih previdno umešamo v sneg. Nato v maso postopoma dodajamo mešanico mandljeve in brezglutenske moke in mešamo tako dolgo, da v masi ni grudic. 5. Maso razdelimo na dva dela in vlijemo v pripravljena obroča. Pečemo 20-25 minut, da postane biskvit zlato rumene barve.  6. Ko sta biskvita pečena, ju takoj odstavimo iz pekača in ohladimo.

Priprava nadeva:
1. Jagode operemo in narežemo na manjše koščke. Primešamo jim sladkor in jih postavimo v hladilnik.
2. Belo čokolado nalomimo, dodamo 3 žlice sladke smetane in jo postavimo v mikrovalovno pečico za 30 sekund. Nato belo čokolado s smetano dobro premešamo. Če se vsi koščki čokolade ne stopijo, jo postavimo še enkrat v mikrovalovno pečico za 15 sekund. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ni bela čokolada popolnoma stopljena. Če mikrovalovne pečice nimamo, belo čokolado stopimo nad soparo. Stopljeno belo čokolado damo na stran, da se ohladi.
3. Sladko smetano stepemo. 
4. Mascarpone sir in ohlajeno belo čokolado zmešamo skupaj in mešanico na rahlo umešamo v sladko smetano. 
5. Kremo razdelimo na štiri dele (za tri plasti biskvita in za dekoracijo).
6. Jagode vzamemo iz hladilnika in odcedimo tekočino. Odcejenemu jagodnemu soku dodamo 250 ml vode in premešamo (sok bomo uporabili za navlažitev biskvita). Jagode razdelimo na tri dele.


Sestavljanje torte:
1. Ohlajena biskvita prerežemo na dve plasti, da dobimo štiri plasti biskvita.
2. Na pladenj za torte postavimo prvo plast biskvita in jo navlažimo z jagodnim sokom. Okoli biskvita tesno namestimo obroč za torto.
3. Na biskvit nanesemo prvo četrtino kreme, jo pogladimo in nanjo potresemo tretjino jagod.
4. V pekač položimo drugo plast biskvita, ga dobro navlažimo, nanesemo drugo četrtino kreme in jagode. Postopek nadaljujemo, dokler ne pridemo do zadnje plasti biskvita.
5. Namočimo še zadnjo plast biskvita in torto skupaj z obročem postavimo za nekaj ur v hladilnik (ali pa za pol ure v zamrzovalnik), da se krema dobro strdi.
6. Torto vzamemo iz hladilnika, odstranimo obroč in s preostankom kreme premažemo torto. Sama torte iz strani nisem popolnoma prekrila s kremo, saj mi je bil izgled torte, kjer je videti tudi biskvit in sadje, všeč (video za podoben izgled torte lahko najdete tu: KLIK!). 
7. Torto okrasimo po želji, jaz sem uporabila maline, borovnice, granatno jabolko in makrone (torta je bila pripravljena za praznovanje pete obletnice delovanja bloga). 

Prijetno peko in sladkanje,
Objavi Komentar
Objavite komentar