PALEO in LCHF: MAFINI S CVETAČO IN MLETIM MESOM

ponedeljek, 1. januar 2018
Pripravili smo slane mafine, ki imajo za podlago mleto meso, na vrhu pa je zapečena cvetača, kateri lahko dodamo še sir. Mafine lahko jemo hladne, primerni so za zamrzovanje in pogrevanje, zato so idealni, da jih vzamemo s sabo, ko gremo od doma.


Pripravimo jih tako, da najprej naredimo cvetačni riž. Zmešati ga je namreč potrebno s snegom iz beljakov, da je čimbolj rahel, šele nato se lotimo priprave mesa. Mi smo jih dajali neposredno v pekač za mafine, lahko pa jih damo še v papirčke. Dodali smo tudi parmezan, ki ga lahko izpustite ali pa dodate še več naribanega sira.

Potrebujemo:

Za mesno podlago:
300 g mletega mesa
1 jajce
3 žlice naribanega parmezana (poljubno)
1/2 žličke origana
1/2 žličke česna v zrnu ali en strok
1/2 žličke soli
ščepec popra

Za cvetačno maso:
1 manjšo cvetačo
žlico maščobe za kuhanje
3 jajca
1/2 žličke soli
12 kock mocarele

1. Naredimo cvetačni riž. Cvetači odstranimo liste, operemo in odrežemo debelejša stebla. Cvetke damo v sekljalnik ter jih zmeljemo, da dobimo cvetačo, ki je podobna rižu. Zagrejemo ponev, dodamo žlico maščobe in zmleto cvetačo ter na srednjem ognju pražimo približno 10 minut. Cvetača ne spusti veliko vode, zato ogenj ne sme biti prevroč, vmes pa tudi mešamo. Sedaj se mora cvetačni riž ohladiti.
2. Začinimo mleto meso. Dodamo mu ostale sestavine (po vrstnem redu kot so napisane zgoraj) in vmes večkrat premešamo.
3. Začinjeno meso nadevamo v pekač za mafine in z žlico pritisnemo ob dno.
4. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v sneg. Hladnemu cvetačnemu rižu primešamo preostale rumenjake ter sol in premešamo. Narahlo vmešamo še beljake, najprej polovico beljakov, nato premešamo in narahlo vmešamo še preostale beljake. Z žlico nadevamo na meso, na vsak mafin lahko dodamo še kocko mocarele.
5. Pečemo v pečici na 180°C, 20 minut oziroma da cvetača lepo porjavi.








Objavi Komentar
Objavite komentar