PALEO/BREZGLUTENSKA PICA IZ BANAN ZA KUHANJE

ponedeljek, 16. januar 2017
Na blogu smo delili že kar nekaj receptov za paleo oz. brezglutensko pico: pico s testom iz mandljeve moke, pico s testom iz mandljevo - tapiokine moke in pico s testom iz cvetače. Danes dodajamo še en recept, in sicer pico s testom iz platan oziroma banan za kuhanje. Testo vsebuje le tri sestavine: banano za kuhanje, olivno olje in sol.


Trenutno je to moj najljubši recet za pico, ker je testo za peko pripravljeno v nekaj minutah, testo je hrustljavo in mehko ter se ne razmoči, poleg tega pa je tudi zdravo, saj so platane bogate z vitamini in minerali. Testo ima blag okus po platani, vendar pa se ga, ko se pico obloži, ne čuti več, pa tudi sicer je meni okus všeč. Ker platane redko vidim na naših policah (v redni ponudbi jih ima E.Leclerc, v zadnjih mesecih pa sem jih kupila tudi v Maxiju in v Intersparu), si vedno naredim zalogo in jih potem doma shranim v zamrzovalniku - banane olupim in jih narežem na koščke ter zblendam in shranim v vrečke za zamrzovanje. Tako ne dozorijo (in ne postanejo preveč sladke) ter so pripravljene za uporabo.


Kaj so platane in kako se razlikujejo od običajnih banan?
Platane (plantains) oziroma banane za kuhanje spadajo v družino banan. V primerjavi z običajnimi bananami so večje, imajo trši olupek in so na dotik bolj čvrste. Vsebujejo več škroba (ki se z zorenjem banane spremenja v sladkor), več vitaminov (predvsem so bogate z vitaminom C in B6) in mineralov (predvsem magnezija in kalija). Platan se za razliko od nam poznanih banan ne uživa surovih, ampak se jih prej skuha ali speče (od tod tudi ime banane za kuhanje). Zelene banane niso sladke, zato se uporabljajo v slanih jedeh, rumene in črne (ki so za razliko od navadnih banan prav tako užitne) pa so primerne za sladke jedi. Platane se najpogosteje jé ocvrte, sama pa jih pogosto uporabim tudi za pripravo paleo kruhkov.


Za testo (premera 20 cm, za eno osebo) potrebujemo:
- 1 zeleno platano
- 2 žlici olivnega olja
- ščepec soli

1. Vključimo pečico na 180 stopinj Celzija.
2. Platano najprej olupimo. Ker je olupek trši, platane ne moremo olupiti kot navadne banane. Zato platani najprej odrežemo konca, potem z nožem vzdolž banane naredimo štiri zareze in pazimo, da ne zarežemo v "meso" platane. Prvi del olupka odstranimo tako, da nož položimo na notranjo stran olupka in olupek z nožem privzdignemo. Ko je prvi del olupka odstranjen, lahko preostale tri dele olupimo z rokami. Če slučajno ne gre, si pomagamo z nožem. Podrobnejši postopek s slikami si lahko ogledate tu: KLIK! 
3. Ko je platana olupljena, jo narežemo na koščke (kot je prikazano na zgornji sliki) in jih skupaj z olivnim oljem in soljo zblendamo.
4. Pekač s peki papirjem / ponev (ki je primerna za v pečico) naoljimo. Nato maso z žlico na tanko razporedimo po pekaču (kot je prikazano na spodnji fotografiji).


5. Pekač položimo v pečico in pečemo 15 - 20 minut, oziroma dokler se testo na robovih ne obarva zlato rumeno.
6. Pekač vzamemo iz pečice in testo poljubno obložimo. Sama sem uporabila 2 žlici domače paradižnikove mezge, 50 g pršuta, 1 pest naribane mocarele in češnjeve paradižnike. Če ste občutljivi na nightshades (razhudnike), se paradižnikovi mezgi raje izognite, če ste intolerantni na mlečne izdelke pa se raje odpovejte siru.
7. Obloženo testo ponovno postavimo v pečico za 10 minut (oziroma dokler se sir ne stopi in se paradižniki ne omehčajo). Postrežemo s svežo rukolo.


Dober tek,



Objavi Komentar
Objavite komentar