ZLATO MLEKO S KURKUMO

ponedeljek, 26. september 2016

Potem, ko sem prebrala, kako koristna je lahko kurkuma (natančneje kurkumin, ki ga kurkuma vsebuje), saj da razstruplja jetra, pomaga pri presnovi maščob, izboljšuje imunski sistem, pomaga proti depresiji, deluje protivnetno, odpravlja zgago, varuje srce, pomaga pri sindromu razdražljivega črevesja, kolitisu in Chronovi bolezni ter artritisu, sem jo kupila. Lahko se uporablja tudi kot naravno barvilo (npr. za pirhe), v kozmetiki (za domačo naravno masko za obraz ali milo). Uvrščajo jo med super hrano. Odkar se jo pred meseci kupila, je nisem uporabila. Ponavadi je v mešanici začimb za curry, tako da nisem vedela, ali jo uporabiti pri mesnih jedeh ali pri sladkih. Korenika, ki jo lahko uporabljamo svežo ali v prahu, je podobna ingverju, vendar je pri nas še nisem zasledila v trgovini (če kdo ve, kje jo prodajajo, naj to sporoči v komentarjih). Kurkumo ponavadi prodajajo mleto in jo najdemo na polici z začimbami. Je izrazito zlate barve.

Najprej sem nameravala narediti kurkumin sladoled, ki ga naredimo tako, da 250 g zamrznjenih koščkov manga zmiksamo s 120 ml (mandljevega, riževega ali kokosovega) mleka in dodamo ½ čajne žličke kurkume. Zamrznjen mango, ki je že narezan lahko kupimo (npr. v Lidlu ga prodajajo v škatli 300 g). Raje sem se odločila za nekaj toplejšega, kar bolje pritiče jesenskemu vremenu, zlato mleko naj bi namreč pomagalo tudi v borbi proti prehladom, kurkuma pa spada med živila, ki nas grejejo. Na internetu sem našla več različic recepta za kurkumino mleko, ki se imenuje tudi zlato mleko. Če mleko nadomestimo z vodo, pa dobimo kurkumin čaj. Kar je pri receptih zanimivo je to, da se doda tudi ščepec črnega popra. Raziskave so namreč pokazale, da ta pomaga pri absorpciji kurkumina. V nekaterih receptih je uporabljeno tudi kokosovo olje. Namesto kravjega mleka lahko uporabimo tudi kozje, mandljevo, riževo, ovseno ali katerokoli drugo mleko.

Če zlato mleko pripravljamo prvič in nas zanima kakšnega okusa je, lahko naredimo hitro različico, po kateri vse sestavine zmešamo, dobro pogrejemo in spijemo. Kurkuma ima rahlo grenak priokus. Če pa želimo kurkumo redno uživati, si lahko vnaprej pripravimo suho začimbno mešanico, ki jo nato vmešamo v segreto mleko. Lahko pa naredimo tudi večjo količino paste, ki jo nato dva do tri tedne zaprto shranjujemo v steklenem kozarčku v hladilniku. Recept za pasto in način njene uporabe si lahko pogledate tukaj, kjer je v slovenščini napisan recept, zraven pa je tudi video, ki prikazuje način priprave. Tako pasto lahko nato dodajamo mleku in dobimo zlato mleko ali pa rižu, smutijem ali toplim juham (lahko goveji juhi). 

Zlato mleko sem naredila po hitrem receptu, spodaj je tudi recept za suho začimbno mešanico.

Hitri recept za zlato mleko:
* 1 skodelica je 250 ml
2 skodelice mleka (mandljevo, riževo, kokosovo, kravje, kozje...)
1 žlička kurkume
½ žličke cimeta
1 žlica medu ali javorovega sirupa (poljubno)
ščepec črnega popra
¼ žličke ingverja v prahu ali manjši košček svežega olupljenega ingverja 
ščepec kajenskega popra (poljubno)

S paličnim mešalnikom, v blenderju ali mikserju dobro zmešamo vse sestavine in jih prelijemo v kozico, na katero se mleko ne bo prijelo. Počasi segrevamo, da mešanica skoraj zavre, med lahko dodamo tik preden mleko spijemo. 

Recept za suho začimbno mešanico:
* 1 skodelica je 250 ml
1/2 skodelice kurkume v prahu
1/4 skodelice cimeta v prahu
2 žlički mletega popra
1-2 žlički mletega ingverja v prahu
1/2 žličke kajenskega popra (poljubno)
Vse našteto zmešamo in shranjujemo dobro zaprto.
+1 skodelica segretega mleka

Uporabljamo jo tako, da v eno skodelico segretega mleka vmešamo 1 žlico suhe začimbne mešanice in premešamo, če se ne premeša dobro, si pomagamo s paličnim mešalnikom.

Nekateri zlato mleko pijejo pred spanjem, ker pomaga pri sproščanju. Glede na kurkuminovo moč, je posebno pazljivost potrebno nameniti ob sočasnem uživanju zdravil in se pred tem posvetovati s strokovnjakom.


1 komentar on "ZLATO MLEKO S KURKUMO"
  1. Pozdravljeni!
    Kurkumo sem v obliki korenine kupila v Vita Care v BTC-ju v Ljubljani.
    LP Suzana

    OdgovoriIzbriši