CAT POWER V KINU ŠIŠKA

ponedeljek, 12. september 2016

Ko se lastovke pripravljajo na odhod v toplejše kraje, ko drevju počasi rumeni listje in ko se poletje pripravlja na slovo, je to soboto v tovrstnem ritmu in duhu zapel nežno prijeten glas ameriške glasbenice Cat Power, v dvorani Kina Šiška. »Koncertnih pričakovanj« nismo imeli, saj je Cat Power, od datuma zapisa na blogu pa do danes, vseskozi prisotna na naši redni playlisti in vemo, da njen glas v hipu osmisli čas in prostor ter brezglavo življenje spremeni v sedanjost.

Koncert se je začel z ravno pravšnjo pol urno zamudo, v kateri so se fani prijetno namestili, se podružili ter ob tem spili kakšen kozarec točenega piva. Okoli pol devete ure je, na skromno opremljen a lep oder, prišla s kitaro ter čajem v roki Chan Marshall oziroma Cat Power. Z glasnim aplavzom smo jo pozdravili, sama pa se je večkrat v zahvalo priklonila, se udobno namestila ter publiki namenila skromen in tih pozdrav. Kmalu, po prvih zaigranih notah, se je že čutil duh, katerega je s seboj na oder prinesla Cat Power. Pravzaprav se je kmalu čutila težka nota, predvsem žalostna, molovska, ki je bila sprva interpretirana kot uvodna, a kasneje kot konstantna. Zgodil se je nepričakovan, a meni lep koncert. Na samem začetku nisem bil točno prepričan ali je zvok ojačevalca in dveh mikrofonov, v katera je pela, pravi zvok ali je to ponesrečen zvok, ki je bil preglasen in je produciral nerazločen glas. Kmalu sem ugotovil, da tudi Cat Power zvok ni bil po godu, saj je stalno popravljala mikrofona, ter prosila tonske mojstre, naj ji dvignejo glasnost vokalnih mikrofonov. Padec čaja, ki je bil postavljen na ojačevalec, je bil neprijeten pripetljaj, ko so ji (po mojem mnenju) namesto vokalnega mikrofona, dvignili glasnost kitarskega ojačevalca. Cat Power je tekočino potrebovala, saj brez nje ni mogla peti ter se je tako skozi polovico koncerta stalno izkašljevala, dokler ji niso na oder prinesli novega. Pa pustimo nezgode in neprijetne pripetljaje, ki sicer niso tako nepomembni, saj si bomo koncert raje zapomnili po melodijah kitare in klavirja ter seveda njenem glasu, ki je bil visoko nad pričakovanji in v dobri formi. Dvourni koncert je potekal skoraj neprekinjeno, brez govorov, brez presledkov med samimi skladbami in skoraj brez aplavzov. Vse to pa je dopustilo, da te je glasba popeljala v "Cat Power svet", ki je lahko vzbudil tako pozitivna kot negativna čustva. Slišali smo lahko njene najbolj poznane pesmi; Good Women, Fool, The Greatest, The Moon, Metal Days... ter tudi manj poznane. Resnično... zdelo se je, kot da bi lahko skozi te pesmi, ki so bile tudi rahlo drugače zapete, čutil počutje Cat Power. Dvourna "telepatska vez" se je na koncu zdela kot bi trajala le slabo uro. Pesmi so se prelivale druga z drugo in na koncu pustile vtis ene dolge kitarske in ene dolge klavirske pesmi. Besede "to je moja zadnja pesem in se želim za vas zares potruditi" so me nepričakovane zdrznile iz drugega sveta, Cat Power pa si je za njo vzela čas ter na polovici pesmi spremenila mikrofonski set in za odtenek izboljšala zvok ter koncertu dala piko na i. Zadnje besede v pesmi so se me dotaknile, prav tako pa tudi njen epilog, ki je pojasnil vsa občutja skozi koncert, izbrano set listo in njeno skromno interakcijo s publiko. 
Pravila je »Veste, ko počnete to, kar počnete v življenju ... Včasih dobite priložnost, da imate res dober dan. In veste, kako vas preseneti. Vse se postavi na mesto. Brez truda. Nič se ne zj*** ... Saj veste, kako se vsak dan stvari zj***, a jih skušamo obvladovati na najboljši možni način. Ampak ... Ko počnem to, vam pojem te pesmi, vam in občinstvom, ki jih vidim po svetu ... Včasih čutim, da sem ... v ... čudni ... luknji. Pričakovanje - do sebe - je, da se vam odprem. Upajoče, da grem iz svoje kože, tako da vi upajoče greste iz sebe. Včasih del mojih misli - zaradi stvari, ki jih niti ne poznam - misli, da sem v čudni luknji in da obstaja projekcija in obsojanje. Tudi v preprostih pogovorih ... Kakorkoli ... Morala bi vas bolje spoznati, da bi vam povedala.«


Čuti se, da je Cat Power osebno življenje rahlo utrudilo, kar tudi sama obrazloži v marsikaterem intervjuju. Koncert daje zares občutek "čudne luknje", katera ji verjetno ne dopušča, da bi se pokazala v najboljši glasbeni in osebni luči. Kljub vsemu pa jo bomo radi poslušali, saj ustvarja čudovito glasbo in jo bomo spremljali na njeni glasbeni poti še v nadaljevanju ter se radi udeležili tudi še kakšnega njenega koncerta.

Več o koncertu in o Cat Power si lahko preberete na MMC.




Objavi Komentar
Objavite komentar