PRAZNIČNO PECIVO BREZ GLUTENA

ponedeljek, 29. december 2014
Če s(m)o v vsakdanjiku tisti, ki glutena ne jemo, včasih označeni kot "tisti, ki komplicirajo" in "tisti, zaradi katerih imajo gostinci sedaj več dela" se lahko v času praznikov potrudimo, da smo res nekaj posebnega. Da pa ne bi samo zase pripravljali prazničnih jedi in sladic, ker je en košček torte ali peciva težko speči, pa je najlažje, da kar za vse domače in goste spečemo brezglutenske sladice, saj tega tako ali tako ne bodo ugotovili. Pri receptih, ki jih navajam spodaj, je krinka zagotovljena:) Če ste povabljeni na kakšno zabavo oz. praznovanje, lahko pecivo pripravite za vse in ga odnesete s sabo - tako poskrbite zase, sladkali pa se bodo tudi ostali. 

Letos sem pripravila naslednja peciva:

JABOLČNI KOLAČ S SKUTO, KARAMELO IN PRAŽENIMI MANDLJI


Recept za krasen kolač boste, tako kot sem ga jaz, našli na blogu 220°C poševno. Čeprav v receptu piše, da priprava karamele ni obvezna, pa je, tako kot mandljevih lističev, nikar ne izpustite, ker naredita veliko razliko. Naslednjič bom recept prilagodila svojemu okusu tako, da bom dodala eno dodatno jabolko (uporabila sem tri, srednje velikosti), ki ga bom (naribanega) vmešala že v prvo plast (biskvit), še preden ga bom vlila v pekač, da bo spodnja plast peciva še bolj sočna. Uporabila sem brezglutensko moko Schär patisserie mix.  Ker se pecivo postreže s sladko karamelo, bom naslednjič zmanjšala količino sladkorja v biskvitu za polovico. Ne vem zakaj mi je nadležno naribati limonino lupinico, če limone takoj ne porabim (mogoče zato, ker se limona nato hitreje izsuši), ampak temu tokrat ni bilo tako, saj sem porabila limonino lupinico, ki mi je ostala pri naslednjem receptu za:

KROGLICE IZ BELE ČOKOLADE IN LIMONE


Te kroglice je potrebno pred oblikovanjem in pred postrežbo dobro ohladiti. Zdi se mi, da so, kljub temu, da vsebujejo večinoma čokolado in maslo, zelo osvežilne, k čemur pripomore ravno to, da jih imamo pred postrežbo na hladnem in seveda dodatek limone. Kroglice bi bilo potrebno za popolnejše oblikovanje povaljati v kristalnem sladkorju. Glede na to, da so že dovolj sladke, sem ta korak izpustila in kot lahko vidite na zgornji fotografiji, je vsaka unikatna v svoji obliki. Pred oblikovanjem jih je potrebno v hladilnik postaviti za vsaj 4 ure.

Potrebujemo: 
250 g bele čokolade (meni je najljubša Lidlova Fin-Carre, saj se najlepše topi in je dobra, ne zamenjajte je s cenejšo Lidlovo belo čokolado, celiakaši pazite, saj ni brezglutensko deklarirana)
50 g masla
naribano lupinico 1 bio limone (preden jih kupite, preverite ali je lupina užitna)
100 ml sladke smetane
2 žlici svežega limoninega soka

Postopek priprave je povsem enostaven. Limonino lupinico naribamo in jo stresemo v smetano, ki smo jo predhodno segreli skoraj do vretja. Pustimo stati 20 minut, nato pa smetano precedimo skozi cedilo. Preostanek lupinice porabimo v receptu za jabolčni kolač (zgoraj). Smetano, aromatizirano z limonino lupino, ponovno segrejemo v posodi z neoprijemljivim dnom in vanjo, med segrevanjem, nalomimo belo čokolado. Preden smetana zavre, jo odstavimo z ognja in mešamo, da se čokolada popolnoma stopi. Primešamo še maslo in svež limonin sok in postavimo v hladilnik, da se zmes dobro ohladi. Pri oblikovanju maso zajemamo z žličko ali žlico za sladoled, kroglice na hitro oblikujemo v dlaneh in položimo v papirčke za mini mafine. Za lepšo obliko jih lahko povaljamo v kristalnem sladkorju. Do postrežbe hranimo v hladilniku.

KRATER KOLAČ


Zdi se mi, da je najtežje najti recept za pecivo, ki je hkrati kremno in dovolj čvrsto, da se ga brez problema drži v roki. Krater kolač (recept najdete tu) izpolnjuje vse te kriterije, lahko pa se ga nareže na poljubno velike koščke. V biskvitno maso z žlico razporedimo ohlajen puding ter kolač spečemo, pred koncem pečenja ga prelijemo še s kislo smetano. Med pečenjem se puding lepo razporedi po dnu in sredini kolača, tako da zgleda kot da smo ga s kremo napolnili. Namesto običajne kisle smetane lahko izberemo tisto, ki je brez laktoze, prav tako lahko puding pripravimo z mlekom brez laktoze. Pazimo, da izberemo puding, na katerem je označeno, da glutena ne vsebuje. Uporabila sem brezglutensko moko Schär patisserie mix. 


ČOKOLADNA RULADA BREZ MOKE


Receptov za čokoladno rolado oz. rulado brez moke je tudi v slovenščini veliko. Jaz jo vedno delam po receptu s kulinarike, s to razliko, da je po pečenju ne prevrnem na kuhinjsko krpo, ampak jo potresem s kristalnim sladkorjem in zavijem v prozorno folijo (kot je prikazano tu). Tokrat sem jo še toplo tudi zvila, vendar to ni potrebno, saj je rulada za takojšnje zvijanje preveč rahla in se lahko zlomi. Za praznično vzdušje sem jo prelila s čokolado za kuhanje in potresla s srebrnimi in zlatimi kroglicami. Čokoladni preliv sem pripravila tako, da sem 1 dl sladke smetane zavrela skoraj do vretja in dodala 100 g nalomljene jedilne čokolade (za celiakaše mora biti brezglutensko deklarirana, prav tako čokolada v prahu), ter mešala, dokler se ni stopila. S to čokolado sem nato prelila rulado, preostanek čokolade, ki se je stekel na peki papir, pa sem pobrala s paletnim nožem in pokapala po ruladi v cik cak vzorcu. Namesto smetane lahko uporabite poljuben nadev. V primerjavi z običajnimi roladami, se jo težje prime z roko, najbolje jo je postreči na krožničkih. Meni je v primerjavi z običajnimi ruladami boljša kar se tiče okusa, saj se kar stopi v ustih.
Objavi Komentar
Objavite komentar