RIŽOTA S KOZICAMI (brez glutena, brez mlečnih izdelkov)

sreda, 15. april 2020
Rižota s kozicami je nežna in kremasta - v njej se prepletajo nežni okusi belega vina, zelene in jušne osnove, zaradi počasnega kuhanja in postopnega zalivanja z jušno osnovo pa dobi rižota kremasto teksturo, kljub temu, da ne uporabimo smetane in drugih mlečnih izdelkov. Zaradi  hitre in enostavne priprave je odlična za tiste dni, ko nimamo časa za pripravo kosila. 

Recept je prirejen po receptu Gennara Contalda za risotto bianco, postopek priprave pa si lahko ogledate v videu: How to make perfect risotto 4 ways.



Za osebe potrebujemo:

Rižota:
- 1 manjšo čebulo
- 20 g stebelne zelene
- 30 g masla
- 2 žlici olivnega olja
- 250 g okroglozrnatega riža
- 1 dcl belega vina (sivi pinot, malvazija ipd.)
- 1 liter jušne osnove

Kozice:
- 200 g kozic (jaz sem uporabila zamrznjene)


Postopek priprave rižote:
  1. Pripravimo jušno osnovo (jaz uporabim govejo ali zelenjavno jušno osnovo (brez glutena), ki jo zalijem z vrelo vodo). 
  2. Čebulo sesekljamo na drobne koščke. 
  3. V globoko ponev damo maslo in olivno olje. Ko je maslo skoraj stopljeno, dodamo čebulo. Pražimo na zmernem ognju. Občasno premešamo
  4. Stebelno zeleno narežemo na majhne koščke. Kako jo najlažje narezati, si oglejte v videu: KLIK!
  5. Zeleno dodamo čebuli in premešamo.
  6. Nato v posodo dodamo riž. Premešamo in zalijemo z belim vinom. Kozarec vina natočimo tudi sebi :).
  7. Nato rižoto zalijemo z zajemalko ali dvema jušne osnove. Rižoto kuhamo na zmernem in ko riž vpije skoraj vso tekočino, rižoto ponovno zalijemo z jušno osnovo. Ponavljamo tako dolgo, dokler ni rižota kuhana (približno 15 minut).  Pomembno je, da ne dodamo preveč jušne osnove naenkrat, saj v tem primeru ne bomo dobili kremaste rižote. Hkrati moramo paziti, da jo pravočasno zalijemo, da se rižota ne izsuši preveč. 
  8. Rižoto postrežemo s kozicami. Če uživamo mlečne izdelke, ponudimo zraven še parmezan.
Postopek priprave kozic:
  1. Če uporabljamo zamrznjene kozice, jih pred uporabo odtalimo (po navodilih na embalaži). Jaz sem jih odtalila tako, da sem jih polila z mlačno vodo (voda ne sme biti vroča, sicer se bodo kozice skuhale :)).
  2. Kozice osušimo.
  3. Če imamo palčke za ražnjiče, lahko kozice nabodemo na palčke (približno tri na eno). Pred tem je dobro, da palčke namočimo v vodi (za približno 10 minut).
  4. Ponev postavimo na ogenj in jo segrejemo. Kozice (oz. palčke s kozicami) položimo v vročo ponev in kozice na vsaki strani popečemo - nekje 1 - 2 minuti, da se lepo zapečejo in postanejo zlato rumene barve. 
  5. Postrežemo jih z rižoto.

Dober tek,



* Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar