MUSAKA (brez glutena, brez mlečnih izdelkov)

sreda, 22. april 2020
Krompirjeva musaka je odlična izbira za kosilo - je bogatega okusa, saj se v njej prepletajo sočna bolognese omaka, kremasti bešamel in nežne plasti krompirja in super alternativa lazanji, saj ne zahteva posebnih sestavin,  poleg tega pa jo je enostavno pripraviti brez glutena in mlečnih izdelkov. Sama jo ponavadi naredim v večji količini, da lahko v musaki uživamo več dni.


Za pekač velikosti cm x cm potrebujemo:

Bolognese omaka:
- 1 čebula
- 2 velika korena
- 1 strok česna
- 500 g mletega mesa (govejega ali mešanega)
- 300 g paradižnikove mezge
- 300 ml jušne osnove (lahko tudi voda + jušna kocka brez glutena)
- sol, poper, rožmarin

Krompir:
- 700 g krompirja

Bešamel:
- 800 ml rastlinskega mleka (jaz sem uporabila sojinega)
- 20 g gheeja oz. masla (če se izogibate vsem mlečnim izdelkom, ga ne uporabite)
- 20 g brezglutenske moke (jaz sem uporabila mešanico za kruh)
- 20 g gustina (brez glutena)
- 60 g parmezana (če se izogibate vsem mlečnim izdelkom, ga ne uporabite)
- poper, muškatni orešček, sol


Priprava bolognese omake:
  1. Čebulo očistimo, operemo in jo nasekljamo na majhne koščke.
  2. Korenje zmiksamo v blenderju. Lahko ga tudi narežemo na majhne koščke.
  3. V posodo zlijemo nekaj žlic olivnega olja, ki ga segrejemo na zmernem ognju in dodamo čebulo in korenje. Dodamo tudi poper in rožmarin. Opomba: Sama sem uporabila posušen rožmarin, pri čemer sem ga uporabila zelo malo - z rožmarinom je potrebno biti pazljiv, saj ima rožmarin zelo izrazit okus in ga je hitro preveč.
  4. Medtem, ko se čebula in korenje pražita, nasekljamo še česen in ga dodamo čebuli in korenju.
  5. Ko se čebula popraži (po približno petih minutah na zmernem ognju), dodamo meso. Ogenj nekoliko povečamo in meso pražimo tako dolgo, da voda iz mesa povre in da se meso lepo zapeče (približno 5-10 min).
  6. Nato dodamo paradižnikovo mezgo in jušno osnovo ter sol (po okusu). Kuhamo tako dolgo, da se omaka zgosti, da ni več tekoča (vsaj 15 minut). Vsakih nekaj minut omako premešamo, da se ne prime na dno posode.

Priprava krompirja:
  1. Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na kolobarje (debeline približno 0,4 cm).
  2. Krompir damo v posodo, ga posolimo in nanj nalijemo vodo (da voda prekrije krompir).
  3. Posodo postavimo na štedilnik. Krompir kuhamo na visokem ognju, da zavre, nato ogenj zmanjšamo, da voda rahlo vre. Kuhamo približno 10 - 15 minut - toliko, da je krompir skuhan, ni pa še razkuhan (da je krompir še vedno čvrst, da se ne lomi). Bolje je, da je krompir malo manj kuhan, saj se bo do konca skuhal še v pečici.   
  4. Ko je krompir kuhan, odcedimo vodo (če želimo, lahko krompir ohladimo (tako, da ga v cedilu prelivamo s hladno vodo), da ga bo lažje polagati v pekač).

Priprava bešamela:
  1. V vmesnem času, ko se krompir in omaka kuhata, pripravimo bešamel: brezglutensko moko in gustin zmešamo skupaj. Dodamo približno 200 ml mleka in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes (podobno kot pri pudingu).
  2. Če uporabimo ghee oz. maslo, ga na zmernem ognju segrejemo, nato primešamo preostanek mleka, kamor vmešamo mešanico gustina, moke in mleka. Opomba: Če nastanejo grudice, vse skupaj precedimo skozi cedilo.
  3. Zmes moke, gustina in mleka kuhamo na zmernem ognju in stalno mešamo. Po nekaj minutah kuhanja se začne bešamel gostiti. Opomba: Zelo pomembno je, da kuhamo počasi ob stalnem mešanju (sicer se nam bo bešamel prehitro zgostil in se nam bo prijel na dno).
  4. Kuhamo približno 10 minut. Če uporabimo parmezan, ga primešamo bešamelu na koncu.
  5. Ko je bešamel kuhan, ga odstavimo iz štedilnika. Primešamo mu sol, poper in muškatni orešček. Opomba: Če bešamela ne uporabimo takoj, ga vsakih nekaj minut premešamo, da se na bešamelu ne naredi skorjica.

Sestavljanje musake:
  1. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija.
  2. Pripravimo pekač.
  3. Začnemo s sestavljanjem musake: na dno damo plast bolognese omake in nekaj žlic bešamela. Omako prekrijemo s krompirjem. Nadaljujemo - plast bolognese omake - nekaj žlic bešamela - krompir - dokler nam ne zmanjka krompirja in bolognese omake. Musako na vrhu prelijemo z bešamel omako (bešamel omake ostane kar veliko).
  4. Če uživamo parmezan, lahko po bešamelu naribamo še malo parmezana. Sicer postavimo pekač v pečico.
  5. Pečemo 35 - 40 min, da se na vrhu musake naredi skorjica.
  6. Musako vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati še pol ure, da se okusi prepletejo. Če nismo zelo lačni - sicer jo kar takoj razrežemo in uživamo v božanskih okusih :).


Dober tek,

Objavi Komentar
Objavite komentar