KOKOSOVA POTICA BREZ GLUTENA

ponedeljek, 6. april 2020
Prazniki se bližajo in kot slovenska tradicija veleva na praznični mizi ne sme manjkati potica - običajno orehova, rozinova ali pehtranova. Moja najljubša je pehtranova potica s skuto, na drugem mestu pa ji sledi kokosova potica s čokoladnim testom, ki jo sama pripravim v brezglutenski različici. Kokosova potica je odlična - v njej se prepletajo nežni okusi kokosa in čokolade, je rahla in sočna, sočnosti pa ne izgubi tudi po nekaj dnevih (če je seveda kaj ostane :)), kar je za potico, kjer uporabimo brezglutensko moko, prej izjema kot pravilo. 



Ko pripravljamo kvašeno testo z brezglutensko moko, se nam namreč ponavadi zgodi, da postane testo hitro suho - na začetku, ko je testo še sveže, se testo skorajda ne razlikuje od tistega, ki je pripravljeno s pšenično moko, potem pa hitro izgubi na svežini. Kokosova potica pa kljub temu, da je pripravljena z brezglutensko moko, ne izgubi sočnosti. Glavni razlog je ta, da je testo v potici tanko in da je razmerje med kokosovim nadevom in testom enako oz. da je nadeva več kot testa. Zato je pomembno, da testo razvaljamo na tanko, da ima veliko plasti.

Prav tako je kvašeno testo, kjer uporabimo brezglutensko moko, ponavadi problematično zato, ker testa ni mogoče lepo razvaljati ali pa se testo lomi, ko ga zvijamo. S testom, ki ga pripravimo po spodnjem receptu, teh težav nimamo, tako da je potica zelo enostavna za pripravo, rezultat pa je potica, ki tudi lepo izgleda.

Če bi želeli pripraviti potico brez mlečnih izdelkov, v testu namesto masla uporabimo margarino (vegansko),  namesto kravjega mleka rastlinsko mleko (riževo, sojino ipd.), v nadevu pa namesto kondenziranega mleka (oziroma smetane za stepanje) uporabimo kokosovo mleko, ki bo še poudarilo okus po kokosu (tudi sama bi pripravila potico brez mlečnih izdelkov, pa doma nisem imela sestavin #ostanidoma :)).

Za pekač velikosti cm x cm potrebujemo:

Za testo:
- 330 g brezglutenske moke za kruh
- 50 g kakava
- 1 vrečko suhega kvasa
- 0.5 žličke soli
- 150 ml mleka
- 50 g sladkorja
- 1 žlico ruma
- 0.5 žličke vanilijevega ekstrakta ALI
- 1 vrečko vanilijevega sladkorja (namesto vanilijevega ekstrakta)
- 2 jajci
- 40 g stopljenega masla

Za nadev:
- 300 g kondenziranega mleka ALI
- 300 ml smetane za stepanje (skupaj s sladkorjem namesto kondenziranega mleka) IN
- 120 sladkorja (skupaj s smetano za stepanje namesto kondenziranega mleka)
- 200 g kokosove moke
- 2 jajci
- 50 ml mleka (v primeru uporabe kondenziranega mleka, sicer ne)


Priprava testa:
  1. Moko in kakav skozi cedilo presejemo v posodo. Dodamo sol in suhi kvas in premešamo. 
  2. V ločeni posodi zmešamo mleko, sladkor, rum in vanilijev ekstrakt (oziroma vanilijev sladkor). Nato posodo postavimo v mikrovalovno pečico (oziroma na štedilnik) in mleko segrejemo toliko, da se sladkor raztopi (sladkor se raztopi že v mlačnem mleku).
  3. Suhim sestavinam primešamo mokre. Nato vmešamo jajca (pazimo, da ni temperatura previsoka, da jajca ne zakrknejo).
  4. Pričnemo z gnetenjem, najlažje z električnim mešalnikom oz. kuhinjskim robotom (z nastavkom za gnetenje). Ko se sestavine vmešajo, primešamo še maslo. Gnetemo 3 - 5 minut. 
  5. V primeru, da je masa še mokra, dodajamo po eno žlico moke, dokler ni testo takšno, da se ga da lepo oblikovati (če naredimo iz testa kroglico, se testo ne prilepi na roke in se lepo oblikuje).
  6. Nato testo postavimo v pečico, ki jo vključimo na maksimalno 50 stopinj Celzija, da testo naraste na dvakratno velikost. Sama sem najprej testo več kot eno uro pustila na kuhinjskem pultu, a testo ni vzhajalo, zato sem ga postavila v pečico, kjer je v približno pol ure narasel na dvojno velikost.  
Priprava nadeva:
  1. V vmesnem času, ko testo vzhaja, pripravimo nadev. 
  2. Kondenzirano mleko segrejemo, da postane bolj tekoče. Nato mu primešamo kokosovo moko. Nato zmesi (če je preveč suha) primešamo še mleko, da lahko nadev lažje premešamo. Če kondenziranega mleka nimamo, uporabimo smetano za stepanje s sladkorjem (oz. kokosovo mleko, če ne želimo uporabiti mlečnih izdelkov) - smetano za stepanje skupaj s sladkorjem segrejemo in ko se sladkor raztopi, primešamo še kokosovo moko. Če je zmes preveč tekoča, dodamo še kakšno žlico kokosove moke. 
  3. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. 
  4. Ko je nadev dovolj ohlajen (naj bo sobne temperature), mu primešamo rumenjake, nato pa še sneg. Nadev mora biti čvrst, a tak, da ga lahko enostavno premešamo in nanesemo na testo. Za smernico, kakšne konsistence naj bo nadev, si oglejte ta video: KLIK! (kljub temu, da nadev ni kokosov, naj bo konsistenca približno enaka).
Oblikovanje potice:
  1. Pečico pustimo vključeno na 50 stopinj Celzija.
  2. Na kuhinjski pult položimo večjo kuhinjsko krpo, nanjo pa peki papir. 
  3. Na peki papir potrosimo moko, položimo testo, testo pomokamo in ga z valjarjem razvaljamo. Dolžina testa naj bo enaka približno trikratniku dolžine pekača (da bo imela potica čimveč slojev), širina testa pa naj bo enaka približno dvokratniku dolžine pekača (da bosta nastala dva štruklja potice). Če je npr. dolžina pekača enaka 17 cm, naj bo testo dolgo približno 50 cm (17 x 3 cm) in široko približno 35 cm (17 x 2 cm). Debelina testa naj bo približno 2 - 3 mm. 
  4.  Na razvaljano testo enakomerno nanesemo nadev, ki ga razporedimo po celotnem testu do robov.
  5. Nato začnemo z zvijanjem testa - testo zvijamo po krajši stranici (da je število plasti čim večje). Pomagamo si s peki papirjem. Testo zvijemo tesno, da se testo ne loči od nadeva. Za video prikaz zvijanja potice si lahko ogledate video Odprte kuhinje: KLIK! 
  6. Potico nato položimo na peki papir (lahko jo na peki papir kar zrolamo) tako, da je šiv potice na dnu. Potico po sredini prerežemo na dva dela. Štruklja postavimo enega zraven drugega in ju s peki papirjem postavimo v pekač. 
  7. Potico premažemo z vodo in jo postavimo v pečico za 15 minut, da ponovno vzhaja. 
  8. Nato jo vzamemo iz pečice, temperaturo pečice pa povečamo na 170 stopinj Celzija.
  9. Potico večkrat prepikamo do 3/4 globoko (da ujeti zrak ne povzroči lukenj) in jo pustimo vzhajati še 15 minut. 
  10. Ko je pečica segreta, potico še enkrat premažemo z vodo, nato pa jo postavimo v pečico. Pečico ob tem po dnu polijemo z dvema žlicama vode, da se ustvari para. 
  11. Potico pečemo 1 uro.
  12. Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice. V pekaču jo pustimo še 15 - 30 minut, nato pa jo vzamemo iz pekača in jo zavijemo v kuhinjsko krpo, da se do konca ohladi.
  13. Ko je potica ohlajena, jo posujemo s sladkorjem v prahu, ki se ne topi in jo nato razrežemo.

Veliko užitkov ob pripravi potice in lepe praznike,


Objavi Komentar
Objavite komentar