BREZGLUTENSKA KOKOSOVA TORTA Z JAGODAMI IN KREMO BREZ MLEČNIH IZDELKOV

torek, 5. maj 2020
Visoke tortice, obmazane s kremo in dekorirane s svežim cvetjem, so zadnja leta zelo in. Meni so nadvse všeč, zato sem si za svoj rojstni dan zaželela takšno tortico. Spekla sem si jo kar sama in sicer v brezglutenski različici, pri čemer sem uporabila tudi kremo brez mlečnih izdelkov (tortica ni v celoti brez mlečnih izdelkov, ker sem v biskvitu uporabila maslo). Meni je krema iz kokosovega mleka in veganskega kremnega namaza odlična, je kremasta in nežna, uporabna je tako za torte, pite, za cupcakese. Biskvit torte je rahel in sočen, kar je pri takšni torti, kjer je veliko biskvita (biskvit da torti višino), zelo pomembno. Sočnost pa dajo torti tudi sveže jagode, ki se s kokosovim biskvitom in kremo lepo povežejo.



Za torto premera cm potrebujemo:

Biskvit:

- 500 g brezglutenske moke (jaz uporabljam Schärovo moko za peko - Mix C)
- 100 g gustina (brez glutena)
- 400 g sladkorja
- 30 g vanilin sladkorja
- 5 jajc
- 370 ml rastlinskega mleka (jaz uporabljam sojinega - barista / proffesional)
- 50 ml olja
- 280 masla ali gheeja

Macerirane jagode:
- 600 g svežih jagod
- 80 g sladkorja
- 25 g svežega limoninega soka
- 20 g likerja Cointreau (ali belega ruma, vodke)

Krema (brez mlečnih izdelkov):
- 500 g kokosovega mleka
- 750 g veganskega kremnega sira (jaz sem uporabila Violife Creamy original flavor)
- 260 g sladkorja v prahu
- 40 g vanilin sladkorja
- 9 listov želatine (oz. agar agar, če želite, da je krema veganska)

ALI Krema z mascarpone sirom in belo čokolado (z mlečnimi izdelki)
- 500 g mascarpone sira
- 800 g sladke smetane
- 200 g bele čokolade


Opomba: 

Če želite, da je krema veganska, namesto želatine uporabite agar agar. Če nimate težav z glutenom in mlečnimi izdelki, lahko tortico pripravite tako, da brezglutensko moko zamenjate z navadno moko, veganski kremni sir z mascarpone sirom, kokosovo mleko pa s smetano za stepanje. V receptu sem dodala še en predlog za pripravo kreme z mascarpone sirom in belo čokolado, kjer ni potrebna uporaba želatine.

Recept za biskvit je prirejen po receptu iz knjige Magnolia Kitchen ki jo zelo priporočam, saj vsebuje tudi veliko receptov brez glutena, brez mlečnih izdelkov in brez jajc.

Pripomočki:

Za lažje delo potrebujemo: 4 obroče za torto, peki papir, kuhinjski robot ali električni mešalnik, nož za kruh, ravnilo, prilagodljiv obroč za torto, dresirne vrečke, acetatno folijo, selotejp, škarje, podlago za torto, paletni nož, vrtljiv podstavek

Postopek priprave:

Priporočam, da se lotite peke torte dva dni pred postrežbo – 1. dan spečemo biskvite, pripravimo macerirane jagode in kremo ter torto zložimo skupaj, 2. dan pa torto dekoriramo.

1. dan: 

Priprava biskvitov
  1. Maslo in jajca postavimo iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo.
  2. Pripravimo 4 pekače za torte premera 20 cm: izrežemo peki papir v obliki kroga v premeru pekača in jih postavimo na dno pekačev. Obroče torte in peki papir premažemo z oljem.
  3. Pečico vključimo na 170 stopinj Celzija.
  4. Vse suhe sestavine zmešamo skupaj: moko in gustin presejemo skozi cedilo, dodamo sladkor, vanilin sladkor, kokosovo moko in pecilni prašek in premešamo.
  5. V ločeni posodi zmešamo skupaj mokre sestavine: jajca, mleko in olje. Pomagamo si z električnim mešalnikom.
  6. Maslo narežemo na manjše koščke. Če imamo kuhinjskega robota, suhe sestavine stresemo v posodo od robota, dodamo maslo in z nastavkom za mešanje (ne z nastavkom za gnetenje ali stepanje), maslo vmešamo v suhe sestavine. Mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo drobtin. Če nimamo kuhinjskega robota, lahko maslo z rokami (med prsti) vmešamo v suhe sestavine, dokler ne dobimo drobtin (pomembno je, da je maslo na sobni temperaturi, sicer ne bo šlo).
  7. Suhim sestavinam z maslom dodamo mokre sestavine in s kuhinjskim robotom ali električnim mešalnikom mešamo na srednje – visoki hitrosti, dokler ne dobimo puhaste zmesi. 
  8. Maso razdelimo na 4 dele. Maso damo v pekače in jo v pekačih poravnamo.
  9. Dva pekača postavimo v pečico. Pečemo 30 min do zlato rumene barve. Preverimo, če je biskvit pečen (zobotrebec zapičimo v biskvit – če je zobotrebec čist, je biskvit pečen). Sicer podaljšujemo peko za 5 min, dokler ni zobotrebec čist. Pekača vzamemo iz pečice in v pečico postavimo še druga dva pekača za 30 min. 
  10. Biskvite pustimo v pekaču 10 min. Nato jih vzamemo iz pekača in jih damo na rešetko, da se ohladijo.
  11. Ko so biskviti ohlajeni, jih zavijemo v folijo za živila. Pustimo jih stati vsaj še dve uri.

Priprava maceriranih jagod:
  1. Najprej pripravimo macerirane jagode: jagode operemo in narežemo na majhne kocke.
  2. Jagodam dodamo sladkor, limonin sok in alkohol (s sladkorjem in alkoholom jagode konzerviramo – da se slučajno ne zgodi, da jagode zavrejo v torti).
  3. Dobro premešamo. Macerirane jagode damo v posodo s pokrovom, ki jo postavimo v hladilnik vsaj za kakšno uro (vsaj toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi).
Opomba: Jagode morajo biti sveže (ne zamrznjene ali iz kompota). Namesto jagod lahko uporabimo tudi drugo sveže sadje - borovnice, maline, breskve itd.

Priprava kreme:

Krema brez mlečnih izdelkov (če želimo, da je krema veganska, namesto želatine uporabimo agar agar):
  1. Liste želatine namočimo v hladno vodo (če uporabimo agar agar, sledimo navodilom na embalaži).
  2. V posodo damo veganski kremni sir, sladko smetano, sladkor v prahu in vanilijev sladkor.
  3. Kremo stepamo z električnim mešalnikom tako dolgo, dokler ni krema čvrsta. Pri tem moramo paziti, da kreme preveč ne stepemo (da ne postane grašasta – mora biti svilena, trdna; če se nam to slučajno zgodi – da jo preveč stepemo – dodamo še nekaj žlic kokosovega mleka in spet premešamo). Če tudi to ne pomaga, kremo rahlo segrejemo.
  4. Liste želatine vzamemo iz vode, jih ožamemo in damo v posodo. Nanje damo še tri žlice kreme in vse skupaj postavimo za 15-30 sekund v mikrovalovno pečico, da se želatina raztopi (če nimamo mikrovalovne pečice, kremo segrejemo na štedilniku in ji, ko je vroča, dodamo želatino, da se le-ta raztopi) (če uporabimo agar agar, sledimo navodilom na embalaži).
  5. Počakamo, da se krema z želatino (oz. agar agarjem) nekoliko shladi (da ni zelo vroča), nato pa jo primešamo kremi – z električnim mešalnikom, pri čemer pazimo, da kreme preveč ne stepemo (na srednji hitrosti), po drugi strani pa smo tudi previdni, da želatino dobro vmešamo v kremo. Če postane krema, ko vmešamo želatino, bolj tekoča, jo postavimo v hladilnik, da se ponovno strdi.
  6. Kremo do sestavljanja torte hranimo v hladilniku.

ALI 

Krema z mascarpone sirom in belo čokolado (z mlečnimi izdelki)
  1. Belo čokolado nalomimo, dodamo žlico ali dve  sladke smetane in jo postavimo v mikrovalovno pečico za 30 sekund. Nato belo čokolado s smetano dobro premešamo. Če se vsi koščki čokolade ne stopijo, jo postavimo še enkrat v mikrovalovno pečico za 15 sekund. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ni bela čokolada popolnoma stopljena. Če mikrovalovne pečice nimamo, smetano segrejemo na štedilniku, da zavre in dodamo belo čokolado. Stopljeno belo čokolado s smetano damo na stran, da se ohladi.
  2. Sladko smetano stepemo.
  3. Mascarpone sir in ohlajeno belo čokolado zmešamo skupaj in mešanico na rahlo umešamo v sladko smetano.
  4. Kremo do sestavljanja torte pustimo v hladilniku.



Priprava biskvitov:

Biskvite moramo obrezati, da so vsi 4 biskviti enake višine in obsega (če imamo različne obroče, se nam lahko zgodi, da biskviti niso popolnoma enaki).

Za obrezovanje torte potrebujemo nož za kruh, ravnilo in prilagodljiv obroč za torto.
  1. Z nožem odrežemo vrh prvega biskvita, da je biskvit popolnoma raven (odrežemo »kupolo« biskvita).
  2. Nato vzamemo ravnilo in začrtamo, kako visok je prvi biskvit.
  3. Vzamemo drugi biskvit in s pomočjo ravnila določimo, kje moramo odrezati biskvit.
  4. Nadaljujemo, dokler niso vsi biskviti enake višine.
  5. Preverimo še, če imajo vsi biskviti enak premer – če je slučajno kakšen biskvit večji, vzamemo prilagodljiv obroč za torto, ga namestimo na manjši biskvit in potem s to velikostjo izrežemo vse večje biskvite.
  6. Biskvite položimo enega na drugega, da vidimo, če so enako veliki.
Opomba: Ostanke lahko pojemo, naredimo iz njih kakšno sladico, ali pa jih postavimo v zamrzovalnik in naredimo sladico drugič (npr. sladico v kozarčkih).

Sestavljanje torte:

Pri sestavljanju torte nam delo olajša: dresirna vrečka, acetatna folija, selotejp, podlaga za torto, paletni nož (ali žlica).
  1. Na podlago za torto (na sredino) damo 1 žlico kreme in nanjo postavimo prvi biskvit. Poskrbimo, da je biskvit postavljen na centru podlage za torto.
  2. Okoli biskvita namestimo acetatno folijo, ki jo pritrdimo s selotejpom.
  3. Macerirane jagode razdelimo na tri dele.
  4. Kremo razdelimo na 6 delov (če bomo premazali torto s kremo; če delamo naked torto, potem razdelimo kremo na 4 dele). Kremo damo v dresirno vrečko (prvi del kreme). Dresirno vrečko s škarjami odrežemo (nekje pol cm nad konico).
  5. Na biskvit damo prvi del maceriranih jagod. Z dresirno vrečko na macerirane jagode nanesemo kremo. S paletnim nožem (ali žlico) poravnamo kremo.
  6. Na kremo položimo drugo plast biskvita.
  7. Ponovno okoli biskvita namestimo acetatno folijo, ki jo pritrdimo s selotejpom. Dodamo drugo plast jagod in kreme, pokrijemo z biskvitom. Nato okoli biskvita ponovno namestimo acetatno folijo, dodamo tretjo plast jagod in kreme – postopek ponavljamo, dokler ne prekrijemo kreme z zadnjo plastjo biskvita.
  8. Na biskvit nanesemo četrto plast kreme. Poravnamo z paletnim nožem (ali žlico).
  9. Torta je sestavljena. Torto postavimo v hladilnik čez noč, da se krema strdi.

2. dan: Dekoriranje torte:

Za dekoriranje torte imamo dve možnosti: ali je tortica »naked« (da se vidijo vse plasti torte) ali pa jo obmažemo s kremo, da je »semi naked« (še vedno se malo vidijo plasti, je pa torta obmazana).

Za obmazovanje je super, če imamo vrtljiv podstavek in paletni nož.

Postopek obmazovanja:
  1. Odstranimo acetatno folijo.
  2. S paletnim nožem nanesemo kremo na stranice torte. Če je potrebno, kremo pred nanašanjem na hitro premešamo z električnim mešalnikom.
  3. Nato gladimo stranice torte s paletnim nožem tako, da vrtimo vrtljivi podstavek.
  4. Ko so stranice zglajene, poskrbimo še, da je zgornji rob torte čimbolj oster.
  5. Ko imamo torto obmazano, jo postavimo v hladilnik (če se je krema slučajno segrela).
  6. Ko se krema strdi, pričnemo z dekoracijo.
Opomba: Jaz sem uporabila sveže cvetje, ki sem ga postavila na torto tik pred postrežbo (da niso uveneli) in pa napis, ki sem ga naročila pri Partypek.

Razrez torte:
Ker je torta visoka, jo je najlažje razrezati s pomočjo deske in noža. Kako, si lahko ogledate na povezavi: KLIK! 



Veliko užitkov pri peki, dekoraciji in sladkanju s torto,




* Ta objava ni sponzorirana.
2 komentarja on "BREZGLUTENSKA KOKOSOVA TORTA Z JAGODAMI IN KREMO BREZ MLEČNIH IZDELKOV"
  1. Želatina ni veganska. V receptu se naj popravi, da se kdo ne zmoti in ne naredi veganu tortne kreme iz želatine. :)

    OdgovoriIzbriši