PAVLOVA TORTICE Z NADEVI PO IZBIRI

ponedeljek, 10. junij 2019
Pavlova tortica je s svojo rahlo, hrustljavo zunanjostjo iz beljakov in kremasto sredico ena izmed mojih najljubših sladic. Ne le zaradi okusa, ki je pregrešno dober, ampak tudi zato, ker ponuja nešteto možnosti priprave. Osnova iz beljakovih gnezdec in mascarponejeve kreme je lahko vedno enaka, nadeve pa lahko spreminjamo. Gostom lahko ponudimo različne nadeve in si tortico sestavijo kar sami po svojem okusu. 

Tak način postrežbe je zabaven, prav tako pa je super zato, ker se pavlove tortice, ko jih enkrat napolnimo s kremo, hitro razmočijo, zato je najbolje, da se jih napolni tik pred postrežbo. Pomembno je, da beljakova gnezdeca pred postrežbo hranimo v nepredušno zaprti posodi, da nase ne vežejo vlage iz zraka, saj se sicer razmehčajo.

P.S.: Recept za mini pavlove z mascarponejevo kremo, čokolado in karameliziranimi lešniki lahko najdete tu: KLIK!


Za tortic (premera cca 8 cm) potrebujemo:


Beljakova gnezdeca:
- 4 beljake sobne temperature
- 190 g sladkorja
- 1,5 žličke gustina
- 0,25 žličke kreme tartar
- ALI
- 1 žlička kisa ali limone

Krema
- 500 g ohlajenega mascarpone sira
- 250 ml ohlajene smetane za stepanje
- 40 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Nadevi
- sveže sadje: jagode, borovnice, maline, banane
- prelivi: stopljena mlečna ali temna čokolada, nutella, karamela (dulce de leche), arašidovo maslo
- oreščki: nasekljane pistacije, nasekljani praženi lešniki, karamelizirani oreščki, krokant
- snickers, nasekljana čokolada, daim čokolada


Priprava beljakovih gnezdec:
1. Pečico vključimo na 130 stopinj Celzija, na način ventilacije. Pripravimo dva pekača, ki ju obložimo s peki papirjem.
2. Stehtamo in pripravimo vse potrebne sestavine. Rumenjake in beljake ločimo, gustin vmešamo v sladkor, pripravimo kremo tartar oz. limono/kis.
3. V posodo stresemo beljake in kremo tartar (oz. limono/kis). Z električnim mešalnikom začnemo mešati beljake, najprej na minimalni hitrosti, ko se začne delati pena, pa z visoko hitrostjo. Ko so beljaki penasti (soft peaks), mu začnemo dodajati sladkor, žlico po žlico.
4. Stepamo približno 5 minut, da se sladkor raztopi in da dobimo čvrst sneg.
5. Sneg lahko nanesemo na peki papir na dva načina: z žličko naredimo kupček premera 4-5 cm in na sredini naredimo luknjico za kremo (video prikaz: KLIK!); ali damo sneg v dresirno vrečko, ki ji odrežemo konico, in naredimo beljakova gnezdeca premera 4-5 cm ter z žličko poglobimo luknjice za kremo. Gnezdeca med peko narastejo, tako da je premer potem večji, okoli 8 centimetrov. Pazimo tudi, da so gnezdeca dovolj oddaljena eno od drugega, da se med peko ne sprimejo skupaj.
6. Beljakova gnezdeca postavimo v pečico in jih pečemo 1 uro. Beljakova gnezdeca med peko postanejo rahlo karamelne barve. Pečico ugasnemo in gnezdeca pustimo v pečici, dokler se pečica ne ohladi. Najbolje je, da beljakova gnezdeca pripravimo večer pred postrežbo, da se čez noč pečica ohladi in jih zjutraj prestavimo v posodo, ki jo zapremo s pokrovom.


Priprava kreme:
1. Stehtamo potrebne sestavine in vse stresemo v posodo.
2. Z električnim mešalnikom sestavine dobro premešamo (najprej na najmanjši hitrosti, potem hitrost postopoma povečujemo), da postane krema povezana in trdna. Pazimo, da kreme preveč ne stepemo. Če se nam zgodi, da jo preveč stepemo, vmešamo vanjo še nekaj žlic smetane in kremo na najnižji hitrosti ponovno stepemo.
Smetane za stepanje ni potrebno predhodno stepsti. Takšna krema je primerna tudi za vroče dni, saj z mascarpone kremo smetano stabiliziramo in postane bolj odporna na visoke temperature. Kremo lahko pripravimo vnaprej in jo do postrežbe hranimo v hladilniku.
3. Kremo damo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom ali pa jo pretresemo v posodo / kozarec in jo postrežemo samostojno. 

Priprava nadevov:
1. Maline in borovnice operemo. Jagode narežemo na majhne koščke, jih posladkamo in postavimo v hladilnik do postrežbe. Banane narežemo tik pred postrežbo.
2. Čokolado stopimo, najlažje v mikrovalovni pečici (najprej 30 sekund, premešamo, če čokolada še ni stopljena, jo ponovno damo v mikrovalovko za 30 sekund). Nutello, karamelo in arašidovo maslo damo v različne posodice. Prelive lahko damo tudi v dresirne vrečke, ki jim odrežemo konice.
3. Pistacije in lešnike na drobno nasekljamo. Karamelizirane lešnike in krokant pretresemo v posodice.
4. Snickers, čokolado, daim čokolado nasekljamo na majhne koščke in jih pretresemo v posodice.

Priprava tortic:
1. Beljakova gnezdeca napolnimo s kremo in na kremo nanesemo poljuben nadev.
2. Čimprej pojemo/postrežemo, da beljakova gnezdeca ne postanejo preveč mehka.


Veliko užitkov pri pripravi sladice vam želim,




* Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar