JAFFA TORTA (brez glutena)

ponedeljek, 7. november 2016

Jaffina torta, ki je brez glutena, je sestavljena iz biskvita za limonin kolač, želeja iz sveže iztisnjenega pomarančnega soka in čokoladne kreme iz čokolade ter smetane. Najlažje je, če kupimo že pripravljeno brezglutensko mešanico za limonin kolač, lahko pa biskvit seveda pripravimo brez nje. Čokoladno kremo lahko pripravimo prejšnji večer ali nekaj ur pred sestavljanjem torte, saj se mora ohladiti, da se smetano lahko stepe. Količine so za manjšo tortico (23 cm).

Potrebujemo:
pomaranče (iz katerih iztisnemo za 0,5 l soka)
130 g temne čokolade
400 ml sladke smetane (jaz sem uporabila smetano brez laktoze)
2 zvrhani žlici mlete želatine
sladkor (po okusu)
brezglutensko mešanico za limonin kolač (iz Lidla), od katere uporabimo polovico (210 g) ali:

100 g masla
2 jajci
2 žlici limoninega soka
limonino lupinico (1/2 bio limone)
100 g sladkorja
200 g brezglutenske moke Schar mix c (Mix Pâtisserie)
1 žličko pecilnega praška

* uporabimo brezglutensko certificirane sestavine

Najprej pripravimo čokoladno kremo. Smetano segrejemo skoraj do vretja, odstavimo s štedilnika in smetani primešamo čokolado, nalomljeno na koščke. Pustimo nekaj minut, da se čokolada stopi, nato pa dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Poskusimo, ali je krema dovolj sladka. Jaz sem dodala sladkor, saj sem uporabila 80 % čokolado. Kremo ohladimo, najbolje v hladilniku, saj se bo lepše stepla, če bo dobro ohlajena. 

Nato spečemo biskvit. Ker je precej tekoč, sem ga jaz spekla v tefalovi kozici in ne v obroču za torte, saj tako majhnega nimam. Če nimamo mešanice za limonin kolač, maso za biskvit pripravimo tako, da stopimo maslo, dodamo jajca in limonin sok ter limonino lupinico ter zmešamo z električnim mešalnikom (da postane kremasto). Nato dodamo še ostale sestavine in ponovno dobro premešamo. Prelijemo v obroč za torte ali neoprijemljivo posodo in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C, 30 minut (z zobotrebcem preverimo ali je pečeno). Ko se biskvit ohladi, pripravimo pomarančno želatino.

Iz pomaranč iztisnemo sok, tako da dobimo 0,5 l soka. Pol dl odvzamemo in s sokom navlažimo biskvit. Pripravimo želatino. Če uporabljamo zmleto želatino, 2 zvrhani žlici prelijemo s pomarančnim sokom, tako da je popolnoma prekrita s sokom in premešamo. Pustimo 10 minut, da nabrekne. V kozici pogrejemo pomarančni sok in mu (po okusu) primešamo sladkor (jaz sem dala 3 žlice). Pogrejemo toliko, da se sladkor začne topiti, ne zavremo. Nato toplemu soku dodamo še pripravljeno želatino in premešamo. Preverimo, da se je želatina stopila in ni več grudic. Če se ni stopila, pustimo še nekaj minut in zamenjamo žlico, saj se želatina nanjo rada prime. Če se želatina vseeno ne stopi, sok še malo pogrejemo in mešamo. Odstavimo s štedilnika in pripravimo biskvit. Pomarančni sok je seveda zelo tekoč, zato potrebujemo raztegljiv obroč, ki ga tesno ovijemo okoli biskvita. Kljub temu bo nekaj soka steklo ob straneh. Jaz sem naredila tako, da sem 1/3 soka z želatino zlila na biskvit in malo ga je steklo ven. Pustila sem, da se je želatina strdila, saj se je tako naredila bariera, šele nato sem dodala preostali 2/3, od katere ni nič več teklo ven. V primeru, da raztegljivega obroča nimamo, kozico obložimo z raztegljivo folijo. Kozica naj bo kakšen cm manjšega premera kot biskvit. Kozico obložimo s folijo in na folijo zlijemo sok z želatino, damo na ravno površino (v hladilnik) in počakamo, da se strdi. S pomočjo krožnika, ki ga predhodno obložimo s prozorno folijo, želatinast disk prenesemo na biskvit. To naredimo tako, da na strjeno želatino položimo krožnik in kozico prevrnemo, tako da želatina ostane na krožniku, nato pa jo s krožnika prevrnemo na biskvit.

Pripravimo še čokoladno kremo, in sicer tako, da jo stepemo, kot stepemo navadno smetano. Poskusimo, ali je dovolj sladka, sicer dodamo sladkor in jo razporedimo po želatini ter poravnamo.
Objavi Komentar
Objavite komentar