Digitalizacija VHS kaset - DOMA!

ponedeljek, 19. september 2016
Če ste bili, tako kot mi, v poznih devetdesetih in v začetku novega tisočletja ljubitelji VHS video kaset, imate verjetno doma cel kup posnetih in presnetih kaset. Nekaj kaset ste morda tudi kupili (Kekec, Pastirci…), jih pogledali tolikokrat, da se je trak skoraj da prekuril, ko pa se je videorekorder pokvaril, so kasete počasi odjadrale v pozabo.

Ker je na naših kasetah posnetih kar zajeten kup nostalgije, smo se odločili, da damo kasete presneti. Ker sem na neki spletni strani izračunal, da bi bila cena za okoli 60 kaset oz. 180 ur posnetkov okoli 500€, sem se odločil, da to storim sam doma.

Pot je bila, tako kot pri večini projektov, ki sem se jih lotil, daljša od pričakovanj. Na internetu hitro izbrskaš, kako presneti video kasete doma. Vse kar potrebuješ je videorekorder, računalnik ter vmesnik, ki »prenese« sliko iz videorekorderja na računalnik. Sliši se precej preprosto in enostavno ter izgleda takole:


Z vami bi delil še moje izkušnje (predvsem težave), za vse tiste, ki si želite sami doma presneti kasete.  

Iskanje videorekorderja

Pri iskanju videorekorderja sem seveda najprej preklical vse sorodnike in znance ter jih povprašal, če ima mogoče kdo delujoč videorekorder. Po tednu dni sem dobil dva videorekorderja. Oba videorekorderja sta sprva delovala, vendar sta se oba po nekaj klikih tudi pokvarila. Problem videorekorderjev je v tem, da je v notranjosti veliko koleščkov, gumic, plastike…, ki pa po letih mirovanja preparijo, poleg tega se glava videorekorderja prav tako lahko uniči, kar vam bo posledično uničilo trak na kaseti.
Iz zelo skromne ponudbe na bolhi, sem naročil videorekorder, vendar se je pri prevzemu izkazalo, da je DVD player. Drugič sem kupil videorekorder za 17€,  ki je bil prav tako le nekaj klikov stran od uničenja.
Na bolhi sem po kakšnem mesecu opazil novo ponudbo in imel to srečo, da je videorekorder deloval. Pozabimo sicer na to, da je bil videorekorder stari Nemec, brez navodil, zakodiran, zraven pa je bil priložen nenavaden daljinec. Po nekaj urnem pritiskanju na vse možne gumbe, mi ga je celo uspelo odkodirati. Zanj sem odštel 40€.

Nasvet:
  • Pred kratkim sem ujel novico, da so prenehali z izdelovanjem videorekorderjev, zato poskusite čimprej najti še delujoč videorekorder.
  • Če kupujete rabljeni videorekorder, imejte s seboj kaseto in ga preizkusite.
  • Preden se odločite za nakup, poglejte če ima videorekorder izhod za zvok (rdeč in bel izhod) in izhod za sliko (rumen izhod). V primeru, da videorekorder tega nima, potrebujete scart input/output priključek (piše v nadaljevanju).
  • Obstajajo tudi videorekorderji, ki imajo DVD predvajalnik v kombinaciji z VHS kasetami. V takem primeru je postopek presnemavanja kaset zelo enostaven. Vse kar je potrebno narediti, je vstaviti DVD in VHS kaseto hkrati ter pritisniti na gumb »convert«.

Vmesnik

Med vnetim iskanjem videorekorderja sem na spletu našel zelo ugoden vmesnik: EasyCAP USB 2.0. Vmesnikov ni prav veliko, je pa večina dragih; od 80$ naprej. Za EasyCAP sem odštel okoli 10$. Poleg vmesnika dobiš tudi CD, na katerem je program, ki omogoča presnemavanje video kaset. Sicer je EasyCAP zelo skromen in ne ponuja veliko možnosti, zato priporočam, če imate nekaj evrov  v žepu več, da si kupite boljši vmesnik.


Povezava videorekorder, vmesnik in računalnik

Kaj kmalu sem ugotovil, da moj novi stari videorekorder nima priključka za levo in desno stran zvoka in priključka za sliko. Ves obupan sem odšel k staremu popravljalcu videorekorderjev in ga povprašal ali je možno na kakršen koli način spraviti sliko in zvok iz tega videorekorderja. Potolažil me je, da je možno preko scart priključka, vendar moram zato kupiti dodatni scart input/output priključek. Zanj sem odštel okoli 10€. Kupil pa sem tudi daljši kabel, da sem lahko na daljšo razdaljo presnemaval kasete. 
Seveda, ko sem končno vse skupaj sestavil, stvar ni delovala. Pravzaprav je delal le zvok. Vse sem še enkrat pregledal in iskal težavo, da bi jo odpravil. Po nekem srečnem naključju namenoma nisem upošteval barv za zvok in sliko ter tako na primer povezal sliko z zvokom (rumena v bel vtič), leva stran zvoka v sliko (rdečo v rumen vtič)… in je začelo delovati. 

Potrpežljivost

Rdeča nit projekta pa je potrpežljivost. Iskanje videorekorderja in vzpostavitev zna biti dolgotrajen proces, prav tako pa tudi presnemavanje kaset. Kasete, ki ste jih sami posneli, trajajo okoli tri ure. Vsako kaseto je potrebno predvajati od začetka do konca. Če imate samo kaseto ali dve, se vam ne splača tega početi doma.
Spomin in čas, ki je zajet na kasetah so imeli pri meni večjo težo, kot katerikoli postopek tega projekta, zato potrpežljivost ni predstavljala muke. 

*Na tem mestu lahko še omenim; če imate veliko količino videokaset, potrebujete tudi zadostno količino prostora na trdem disku, saj znaša 60 minut posnetka na videokaseti okoli en giga prostora (odvisno v kakšen formatu boste presnemavali videokasete). 

Vsi guruji pa mi lahko pomagate še pri zadnjem problemu, ki ga nisem uspel rešiti: 

Ugotovil sem, da snemanje kaset lahko poteka v različnih hitrostih, zato mi na eni kaseti nekateri posnetki delujejo v normalni hitrosti, nekateri pa prehitevajo. Kako rešiti to težavo?
Tisti, ki ima odgovor na to vprašanje, naj ga zapiše v komentar in bo prispeval k popolni izpeljavi projekta.

Še izračun:
  • 17€ nedelujoč videorekorder
  • cca 9€ EasyCap
  • 40€ delujoč videorekorder
  • cca 10€ scart priključek  
 Skupni znesek je bil na koncu okoli 76, kar se sliši precej bolje od zgoraj navedenih 500€. 

8 komentarjev on "Digitalizacija VHS kaset - DOMA!"
  1. Vsi guruji pa mi lahko pomagate še pri zadnjem problemu, ki ga nisem uspel rešiti:

    Ugotovil sem, da snemanje kaset lahko poteka v različnih hitrostih, zato mi na eni kaseti nekateri posnetki delujejo v normalni hitrosti, nekateri pa prehitevajo. Kako rešiti to težavo?
    Tisti, ki ima odgovor na to vprašanje, naj ga zapiše v komentar in bo prispeval k popolni izpeljavi projekta.

    Problem je da kasnejsi boljsi videorekorderji so lahko snemali longplay to pomeni da je tehnima snemanja takrat napredovala in si pri slabsih starejsih videorekorderjih posnel na kaseto 3 ure pac 3 ure posnetka z longplay si podvojil cas ampak si seveda moral imeti videorekorder ki je predvajal longplay

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za LP posnete kasete pač rabiš videorecorder s to funkcijo, če je nimaš v računalniku ob montaži posnetkov preprosto zmanjšaš hitrost.
      LPM

      Izbriši
  2. Evo se v ang obrazlozitev

    http://www.dvdyourmemories.com/blog/difference-between-sp-lp-and-ep-for-video-tape-recording/

    OdgovoriIzbriši
  3. POzdrav,
    prebral sem tvoj članek in te moram pohvaliti za tvojo prizadevnost, potrpežljivost in iznajdljivost. Res je presneti VHS na računalnik ni nobena znanstvena fantastika, vendar ...
    moraš vedeti da je razlika kvalitete slike v različnih VHS prevajalnikih/rekorderjih. Nekateri so v starih časih stali 800 DM nekateri po več tisoč DM, med drugim je bila razlika tudi v kvaliteti slike. Pri predvajanju s VHS-ja se pojavljajo dropi v sliki zaradi mehanskih poškodb ali zaradi nepravilnega hranjenja katere najlažje odpraviš s timebase korektorjem in še veliko drobnarij je ki ti lahko zagrenijo presnemavanje.
    Tvoj projekt je klasično slovenski - vse bi sami in seveda prihranili. Pozabil si, da se v ceni 500 € ki bi ti jih računali za presnemavanje skriva strošek dela, elektrike, amortizacije opreme, znanje. Rad bi videl junaka v širnem svetu (razen v Sloveniji) ki bi ti za slabe 3€ na uro presnel VHS v digitalno obliko. So tvoje ure, elktrika, menjava rekorderjev če se pokvarijo in manjko več kot mesec družinskega življenja ali druženja s prijatelji zastonj-ničvredne?

    OdgovoriIzbriši
  4. V času koronavirusa so mnogi malo pogledali arhive, znanec na Muti se profesionalno ukvarja s takimi rečmi in za več kot 10 kaset računa samo 5€/komad. Čeprav imam doma neke možnosti (imam star videorekorder in DVD snemalnik, ki imata scart priključek, novi pametni TV pa ne- ima samo HDMI in USB), sem se odločil, da njemu zaupam. Sem ga pa polomil, ker sem imel videokasete leže spravljene, da sem bolj zapolnil omaro. Upam, da se trakovi niso preveč posedli, kar menda precej vpliva na kakovost. Vsi ki še torej hranite videokasete doma in vam ležijo, priporočam, da jih postavite pokončno. Sicer pohvala avtorju za vztrajnost. Se pa tudi sprašujem, kakšna bo slika z videokasete na 4KTV.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prosim če mi lahko sporočite kontakt znanca na Muti, hvala

      Izbriši
    2. Prosim če mi lahko sporočite kontakt znanca na Muti, hvala

      Izbriši
  5. Prosim če mi lahko sporočite kontakt znanca na Muti, hvala

    OdgovoriIzbriši