DIY: PODSTAVEK IZ BLAGA

ponedeljek, 4. januar 2016
Splesti podstavek iz blaga je enostavno in ugodno, saj je vse, kar moramo znati, pletenje kitk, vse kar potrebujemo za podstavek pa je blago v dveh barvah in sukanec. Sama sem blago in sukanec našla doma, tako da je bil ta diy projekt res poceni. Podstavek iz blaga lahko uporabimo v kuhinji, za posodo, vrč, čajnik, ali pa kot okras, naprimer kot podstavek za lonček z rožo.


Za podstavek potrebujemo:

- blago v dveh barvah
- sukanec
- škarje

Za izdelavo podstavka potrebujemo približno dvakrat 2 metra blaga prevladujoče barve (v mojem primeru modre) in enkrat 2 metra blaga druge barve (v mojem primeru oker barve). Blago naj bo široko približno 7 centimetrov.

Trakove položimo na mizo (modra - oker - modra), jih povežemo z elastiko in pričnemo s pletenjem kite. Dobro je, da so trakovi napeti, saj drugače trakove težko prepletamo. Sama sem zato konec trakov, povezanih z elastiko, priprla kar s predalom, da sem lažje pletla kitko. 


Ko nam blaga zmanjka, preverimo, če je podstavek dovolj velik, tako da ga ovijemo v končno obliko. Če se nam zdi premajhen, prišijemo na konce trakov dodatno blago in pletemo kitko dalje. Če uporabimo sukanec, ki je enake barve kot blago, niti ne bo opaziti, da smo dodali blago.

Ko smo z velikostjo podstavka zadovoljni, konce pošijemo, kito pa oblikujemo tako, kot je prikazano na sliki. Nato podstavek polikamo, da se blago nekoliko splošči. Podstavek obrnemo in na spodnji strani robove zašijemo skupaj v cik cak vzorcu, kot je prikazano tukaj: KLIK!
4 komentarji on "DIY: PODSTAVEK IZ BLAGA"
  1. Heeej :) tale podstavek mi je zelo všeč in bi jih rada izdelovala z učenci. Ne razumem pa čisto zadnjega dela postopka...ko podstavek polikam, stoji kita skupaj? verjetno ne...kaj točno moram prišiti??

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo!

    Super, me veseli:) Robove kite je potrebno prišiti skupaj, saj sicer kita, ki jo zvijemo v obliko kroga, ne stoji skupaj - s šivanjem začnemo v sredini podstavka in v cik cak vzorcu nadaljujemo s šivanjem. Sem sedaj v objavo dala link na sliko, ki prikazuje, kako šivati (v objavi kliknete na KLIK!). Upam, da bo to v pomoč;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super! Najlepša hvala, zelo ste prijazni �� sedaj bo pa šlo. Poročam, kako nam bo uspelo in priložim kakšno sličico. Lp

      Izbriši
    2. Super:) Fotografij bomo zelo veseli, lahko jih pošljete na naš mejl retrospektiva.blog@gmail.com (se mi zdi, da jih v komentar ni mogoče dodati). Lp, Eva

      Izbriši