PALEO MESNE KROGLICE Z JETRCAMI & BUČKINI ŠPAGETI Z BAZILIKO

sreda, 27. januar 2016
V paleo svetu se zelo poudarja, da bi morala biti drobovina (jetra, srce, ledvica...) sestavni del naše vsakodnevne prehrane, da bi jo morali uživati vsaj enkrat na teden. V drobovini so namreč skoncentrirane skoraj vse hranilne snovi, od pomembnih vitaminov in mineralov, do zdravih maščob in esencialnih aminokislin. 
Jetrca so pomemben vir vitamina A in D, železa in cinka, ki so v takšni obliki, da jih je telo sposobno enostavno absorbirati in uporabiti. 
Sama jetrca jem nekajkrat letno, povečini piščančja in svinjska, ko imamo doma koline. Najraje jih imam skupaj s koščki mesa, zalite s smetano, saj se tako močan okus jetrc nekoliko prekrije.
Goveja jetrca so bolj hranljiva od svinjskih in piščančjih, vendar pa so tudi bolj močnega okusa in jih je samostojno, če okusa nisi vajen, težko jesti. Zato se jetrca pogosto 'skrije' v hrano, tako da se jih doda mletemu mesu, v razmerju 1:4, ko pa smo okusa že bolj vajeni, pa lahko to razmerje postopno spremenimo, najprej 1:3, nato pa lahko 1:2.
Meni so zelo okusne mesne kroglice s prekajeno slanino in porom, ki jih najraje postrežem z bučkinimi špageti s svežo baziliko.   



MESNE KROGLICE:

Potrebujemo (za dve osebi): 

- 280 g mletega govejega mesa
- 70 g govejih/telečjih ali svinjskih jetr
- 60 g pora
- 40 g prekajene slanine
- 1 strok česna
- 1 žlička soli
- poper
- svinjska mast

Mleto goveje meso stresemo v keramično posodo. Prekajeno slanino narežemo na tanke, majhne kocke. V ponvi s svinjsko mastjo na zmernem ognju prepražimo slanino, ki jo nato dodamo mletemu mesu. Na masti, ki je ostala od slanine, prepražimo še por, nato pa ga stresemo k mletemu mesu. Zatem narežemo jetra na majhne koščke (če imate zamrznjene, pa jih lahko naribate) in jih v isti posodi na zmernem ognju popečemo (približno 5 minut). Popečena jetra s paličnim mešalnikom spasiramo in jih dodamo k mletemu mesu. Mletemu mesu dodamo še stisnjen česen, sol in poper. Maso oblikujemo v kroglice in jih popečemo (približno 15 minut, odvisno od velikosti mesnih kroglic). 

Nasvet:
Če vam jetra ostanejo, jih lahko zamrznete. Zamrznjene lahko potem za naslednji obrok kar naribate v ponev in popečete.

BUČKINI ŠPAGETI

Potrebujemo (za dve osebi):
- 250 g bučk
- 10 g sveže bazilike
- 1 strok česna
- 1 žlička soli
- olivno olje

Bučke operemo in narežemo na čimtanjše trakove, nasolimo in postavimo v cedilo za eno uro, da se zmehčajo. Nato bučke dobro ožamemo. V ponvi na olivnem olju prepražimo stisnjen česen, nato pa mu dodamo bučke. Kuhamo 4 - 5 minut. Bučkam dodamo še baziliko in kuhamo še dobri 2 minuti. Postrežemo toplo (lahko tudi hladno), skupaj z mesnimi kroglicami. 
2 komentarja on "PALEO MESNE KROGLICE Z JETRCAMI & BUČKINI ŠPAGETI Z BAZILIKO"
  1. uporabljaš navadno bučko ali špagetarico? slednjo namreč pogosto vidim v tujih receptih,pa ne vem kje bi jo lahko pri nas kupila?
    hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo, v receptu je uporabljena navadna cukini bučka. Špagetarice še nisem videla v trgovini, mogoče bi jo imeli na tržnici. Je enostavna za vzgojo, tako da jo mi sami sadimo, seme je mogoče kupiti tudi pri nas, se pa rade skrižajo s cukini. Zdržijo nekje do novembra, do takrat jih je treba porabiti, tako da dvomim, da bi jo sedaj naši kmetje prodajali.

      Izbriši