PALEO TIRAMISU

sreda, 11. november 2015
Tiramisu, sladica iz baby piškotov in mascarpone sira, kjer se prepletajo okus po kavi, rahli mascarpone kremi in kakavu, je ena mojih najljubših sladic. Na blogu The Paleo Mom sem našla recept za paleo različico te italjanske sladice, kjer namesto baby piškotov uporabimo biskvit iz mandljeve in kokosove moke, ki ga navlažimo s kavo, namesto mascarpone sira pa uporabimo kokosovo mleko,  ki mu dodamo tapiokino moko in ga skuhamo kot puding. Končni rezultat je odličen, saj je tiramisu kremast in sočen, z rahlim okusom po kavi in rumu.  


Potrebujemo*: 

Biskvit:
- 4 jajca sobne temperature
- 50 g kokosovega sladkorja
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta
- 15 g kokosove moke
- 25 g mandljeve moke

- 150 ml ohlajene kave
- 1 žlica ruma

Krema:
- 180 g kokosovega mleka
- 2 jajci
- 35 g tapiokine moke
- 2 žlici medu
- 1 žličko limoninega soka
- 1 žlico ruma (ali konjaka, Amaretto likerja...)
- 30 g čokolade
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta
- 25 g kokosovega olja


*Iz takšne količine dobimo 5 kosov tiramisuja.

1. Biskvit: Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija. Pripravimo pekač velikosti 30 cm x 25 cm, ki ga obložimo s peki papirjem. Peki papir namastimo s kokosovim oljem ali maslom. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo v sneg posebej, rumenjakom pa dodamo kokosov sladkor in stepamo tako dolgo, da se kokosov sladkor raztopi. Rumenjakom s sladkorjem dodamo mandljevo in kokosovo moko in dobro premešamo. Nato vmešamo v zmes sneg - sneg vmešamo z žlico, počasi in previdno. Maso zlijemo v pekač, postavimo v pečico in pečemo 10 do 15 minut (da postane biskvit zlato rjave barve).

2. Krema: V posodi zmešamo kokosovo mleko, jajčne rumenjake, med, tapioko, kokosovo olje in limonin sok. Posodo postavimo na štedilnik in kuhamo na zmernem olju. Posodo odstavimo s štedilnika tik preden zmes zavre oziroma, ko postane zmes gosta. Zmes prelijemo v dve posodi - 1/3 v eno posodo in 2/3 v drugo. V posodo z 1/3 mase vmešamo naribano čokolado in vanilijev ekstrakt, da se čokolada stopi. V 2/3 mase v drugi posodi vmešamo rum in dobro premešamo. Pustimo, da se zmes ohladi, potem pa jo z mešalnikom zmiksamo, da postane bolj lahka. 

3. Zlaganje: Ko se biskvit ohladi, ga razrežemo na tri enake dele. Kos biskvita položimo na pladenj in okoli biskvita namestimo raztegljiv obroč. Biskvit navlažimo z mešanico kave in ruma in ga premažemo s polovico svetle kreme. Prekrijemo ga z drugim biskvitom, navlažimo s kavo in rumom in premažemo s čokoladno kremo. Prekrijemo ga z zadnjim kosom biskvita, ki ga navlažimo in premažemo z drugo polovico svetle kreme. Na koncu tiramisu posipamo s kakavom. Najbolje je, da tiramisu za kratek čas (15 do 30 minut) postavimo v zamrzovalnik, da se krema nekoliko strdi. 
Objavi Komentar
Objavite komentar