BEACH HOUSE - DEPRESSION CHERRY

četrtek, 24. september 2015


 PHOTO BY: SHAWN BRACKBILL
 
Za nas novi, a že dobrih 10 let na sceni, Beach House, se letos predstavljajo z novim, petim albumom - Depression Cherry. Če ste, prav tako kot mi, živeli v nevednosti, da obstaja dream pop bend Beach House, se bomo najprej skupaj sprehodili skozi njihovo zgodovino, nato pa še malo spregovorili o novem albumu.

Pravzaprav ne bi smel uporabljati množine, ker gre za duet, katerega sestavljata Victoria Legrand in Alex Scally. Prihajata iz Baltimora, iz mesteca na vzhodu ZDA- ja. Skupaj sta delovala že pred Beach House, vendar  je bil bend zelo nefunkcionalen, zato sta se leta 2004 odločila, da ustvarita nekaj novega, in to je duet, katerega lahko slišimo danes. Njuna glasbena povezanost ju je leta 2006 pripeljala do nastanka prvega albuma, ki je bil poimenovan po imenu dueta. Ustvarila sta unikaten, prepoznaven zvok. Victoria ima značilen zasanjan vokal, na katerega je pogosto dodan reverb, poleg petja igra še klaviaturo, s katero ustvarja tudi digitalne bobne in bas. Z lepo prilagojenimi rifi pa jo melodično in harmonično dopolnjuje Alex na kitari. Pravita, da je za njiju ustvarjanje glasbe enostavno; če zaslišita nekaj dobrega, to oba tudi začutita. Vse deluje po principu instinkta. Veliko časa preživita na turnejah, saj na ta način prerasteta stare pesmi, na ta način pridobita veliko novega znanja, pojavi pa se tudi potreba po pisanju novih pesmi in tako lahko slišimo skoraj vsaki dve leti nov album. Leta 2008 sta izdala album Devotion, leta 2010 Teen Dream, album Bloom pa je nastal pred tremi leti. Pesmi nastajajo v Baltimoru, v velikem prostoru podobnemu cerkvi, kjer pravita, da je veliko energije, tišine, kjer čutita veliko navdušenja.



O zadnjem albumu Depression Cherry, ki je izšel 28. avgusta letos, je Alex v enem izmed intervjujev povedal takole: "Z novim albumom nisva želela ničesar prehitevati. Moment inspiracije je prišel kot lahek vetrič, katerega sva želela ujeti in ga spremeniti v pesmi. Stvari so se dogajale dokaj spontano, na primer vokalni loop v pesmi Sparks je nastal na eni izmed soundcheckov v Bristolu. Po enoletni turneji sva si zaželela igrati bolj umirjeno, da bi slišala stvari bolje ter jih tudi začutilia močneje. Za razliko od prejšnjih albumov je veliko večji fokus na Victorijinem vokalu. Pesmi imajo več prostora za ekspresivno petje."
Album je po mnenju kritikov tudi veliko bolj optimističen od prejšnjih, Alex pa na to pravi; "Sčasoma, ko postajaš starejši, se zdi, da je izbira, ki jo imaš na voljo, zelo jasna. Na primer: ali bom jezen, tečen/zagrenjen, nekdo, ki je dopustil, da ga življenje uniči ali se bom potrudil in skozi vso norost skušal čutiti ljubezen in radost?"

Beach House lahko spremljate na: 

Objavi Komentar
Objavite komentar