AKVARIJ ZA ZAČETNIKE

torek, 29. september 2015
Ko sem bil prvošolec, sem si zelo želel imeti zlato ribico. Za tiste čase ter za prvošolca je bil nakup akvarija zelo draga stvar, zato je bilo potrebno dolgo časa varčevati denar. Odločil sem se za boljšega izmed ponudb, zato sem kupil 20 litrski akvarij. Kot prvošolec nisem vedel prav dosti o ribah. Vse kar sem vedel je, da živijo v vodi in da dihajo s škrgami. Ko sem dobil ribico, sem zelo lepo skrbel zanjo, ji pridno dajal jesti ter redno čistil akvarij. Po priporočilu prodajalca sem ji kupil filter za vodo, kakšno boljšo hrano ter dopolnila za v vodo. Po sedmih, osmih letih je ribica umrla. 

Če si bil v osnovni šoli odličen, si za nagrado dobil zastonj zlato ribico. Po nagrado smo zato odšli v bližnjo prodajalno in tako smo dobili dve novi ribici in čistilca. Akvarij je bil ponovno poln življenja in tako je bilo spet vse po starem. Tudi čiščenje akvarija je bila dokaj jasna stvar. Ribe vzameš ven, izprazniš vodo, z gobico očistiš umazanijo, opereš kamenčke, naliješ nazaj vodo in ribice vrneš v akvarij. Po nekaj letih je ponovno najprej umrla ena ribica, čez nekaj časa še čistilec, zdaj pa je po osmih, devetih letih umrla še zadnja ribica. Akvarij je tako nekaj časa sameval in nismo točno vedeli ali naj ribe sploh še imamo.


Skozi vsa ta leta pa je tehnologija napredovala, dostop do informacij je postal preprostejši, zato si lahko jasno razlagam vse napake, ki sem jih delal v zgornjem opisu. Odločil sem se, da akvarij ponovno oživim, vendar  z več znanja o tem,  kako naj bi akvarijsko življenje izgledalo. Odločil sem se tudi, da te informacije delim z vami. Podal bom le nekaj osnovnih informacij o akvarijskemu življenju in o moji izkušnji.

Zame je bilo »revolucionarno« spoznanje, da je pravzaprav življenje v vodi zelo podobno kopenskemu življenju. Razlika med tema svetovoma je le voda.  Tako so tudi za živali v vodi pomembne rastline, kisik, zemlja, temperatura, svetloba in prostor. V akvariju je potrebno poskrbeti za vse naštete svari. Torej, preden se odločimo za nakup rib, moramo pripraviti živo okolje.

Nakup akvarija: Pred nakupom akvarija moramo vedeti, katere ribe bomo naselili v akvarij. Če kupujemo zlato ribico, vedimo, da so 20, 40, 60 litrski akvariji čisto premajhni. Sam imam 54 litrski akvarij, vendar po besedah prodajalca »to sploh ni akvarij«. Vedeti moramo, da majhen akvarij sicer lahko kupimo, vendar moramo potem izbrati primerno velike ribe in primerno število rib. Zlate ribice živijo zelo dolgo (tudi do 30, 40 let) in zrastejo tudi do 48 cm. Če jo postavimo v premajhno okolje živi le (v mojem primeru) 3 do 8 let in zraste le 10 do 15 cm. To ni ravno humano početje. 

Dodatno: Nujno je, da kupimo nekaj osnovnih stvari:filter za vodo, grelec, zemljo, pesek, rastline, termometer,  akvarijsko luč, dodatke za vodo in primerno hrano.

Kot sem omenil zgoraj, se po nakupu akvarija in dodatkov za akvarij lotimo urejanja živega okolja.

1. Akvarijska zemlja
Prva stvar, ki gre v akvarij, je akvarijska zemlja. Zemlja bo tako kot v naravi služila podlagi, v katero bomo nato posadili rastline (prave vodne rastline in ne umetne). Rastline so nujno potrebne za akvarij, saj tako kot za ljudi tudi za vodni svet proizvajajo kisik. Voda, nasičena s kisikom je zelo pomembna  za vodne živali. 


2. Pesek
Ko zemljo enakomerno razporedimo po  akvariju, dodamo plast peska.

3. Rastline
Akvarijske rastline moramo kupiti, saj niso vse rastline primerne za akvarij. O tem, katera rastlina je prava za vaš akvarij, povprašajte prodajalca. Pomembno je, da imajo akvarijske rastline svetlobo in pravo temperaturo. Zato je potrebno imeti tudi luč. Luč ni za ribe, saj ribe skoraj ne vidijo barv, ampak za rastline. Priporočljivo jo je imeti prižgano 8 – 10 ur na dan, da rastline dobijo dovolj svetlobe.


4. Voda
Ko imamo v akvariju zgoraj naštete stvari, dodamo v akvarij vodo. Če je voda iz pipe izredno trda, je priporočljivo, da se doda še deževnico. Tako nalijemo vodo za polovico akvarija iz pipe in polovico deževnice. Če nimate deževnice, se lahko kupi tudi dodatek, ki vodo nahrani z mikroorganizmi ter dodatek, ki vodo omehča. Za ribe je tako kot za človeka nujno, da živi v okolju z ustrezno temperaturo. Zato je potrebno kupiti grelec. Grelec regulira temperaturo vode, saj težko natočimo vodo, ki bo ravno prav topla za ribe, pa tudi temperatura vode se spreminja s temperaturo okolja (različni letni časi). Voda se tudi segreje, ko imamo prižgano luč za rastline. Da lahko opazujemo, kakšna je temperatura v akvariju, moramo kupiti tudi termometer. Nujen je tudi filter za vodo. Filter filtrira vodo in jo še dodatno obogati s kisikom. Dobro je da, ko čistimo filter za vodo, ga čistimo v odstavljeni vodi in ne pod vodo iz pipe, saj so na gobici dobri mikrobi, ki jih ni pametno uničiti.

Tako, ustvarili smo živo okolje, kljub temu, da ni notri še nobene ribe. Preden kupimo ribe, je dobro, da počakamo 7 – 10 dni, da okolje res zaživi. Videli bomo, kako rastline rastejo in to bo znak, da okolje živi in da je bilo delo dobro opravljeno.


5. Ribe
Sam se na to, katere riba so primerne za določeno velikost akvarija, ne spoznam. Prodajalec mi je za 54 litrski akvarij  priporočil ribe za začetnike - Guppy. Vedeti moramo namreč, da vse vrste rib ne sodijo skupaj, saj se lahko "tepejo" med sabo. Če ustvarjamo naravno okolje, pa moramo imeti različne vrste rib, tako kot je to v naravi. Poleg Guppy rib sem kupil tudi čistilca, ta čisti predvsem steklo in kamne, ter dva somčka, ki čistita pesek. Te tri vrste odlično funkcionirajo skupaj in se ne zmenijo druga za drugo. Poleg tega je med Guppiji nekaj samic in nekaj samcev, tako da imamo tudi kar nekaj mladičev. Guppji živijo le dve leti, kar predstavlja izredno kratko dobo. Zdaj imam ribice že 8 mescev in jih je že kar nekaj umrlo, saj so bile stare že okoli eno leto, ko sem jih kupil. Imajo pa veliko mladičev, tako da je število ribic v akvariju  konstantno. V osmih mesecih akvarija še nisem očistil, voda in akvarij pa izgledata popolnoma čista. Vodo je priporočljivo menjati na kakšen mesec ali dva, tako da polovico vode odlijemo in jo dotočimo nazaj.

Glede na to, da za to področje nisem strokovnjak, vabim vse poznavalce, da dodatne informacije in izkušnje zapišete v komentarje.

Posnel sem tudi kratek filmček, ki prikazuje končno verzijo tega mini projekta.

2 komentarja on "AKVARIJ ZA ZAČETNIKE"
 1. Pozdravljen. Zelo korekten prispevek za vse, ki mislijo da je akvarij igrača in vanj tlačijo umetne rastline, plastične ladjice, lobanje in preveč prevelikih rib. Grobo pravilo je, da v akvariju sme biti toliko centimetrov rib, kot je litrov vode. Ni nujno, da imaš v akvariju samo gupije. Lahko daš notri kakšne neonke (obstaja taka, nano vrsta, majhne), razbore (tudi mini)... vse te so miroljubne. Edino kaj ne razumem je "akvarijski kisik"? Je to filter za vodo?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo

   Najprej hvala za komentar in še za dodatne informacije. Ja, v akvariju bi lahko imel tudi več različnih vrst rib. Sam sem se odločil zaenkrat samo za Guppy. Ne poznam pa ravno veliko rib in kombinacije rib, ki sodijo skupaj.

   Hehe. Ja akvarijski kisik je filter za vodo. Že od nekdaj pogovorno uporabljamo kisik, sicer ne vem zakaj. Hvala za popravek.

   Izbriši