POMARANČNI BISKVIT S KROMPIRJEM (brez glutena)

ponedeljek, 16. marec 2015

Kadar si zaželim pecivo oziroma biskvit, ki je hkrati sočen, čeprav brez kreme in tak, ki se ga enostavno prime v roko, pomislim na jogurtovo pecivo s sadjem (tisto na lončke), ki smo ga doma pogosto pripravljali še ko sem bila v osnovni šoli, takrat ko se mi je zdela uporaba kuhinjske tehtnice za odrasle. Tokratni recept ne vsebuje koščkov sadja, čeprav bi ga pred peko lahko potresli po biskvitni masi. Recept dopušča tudi druge spremembe, npr. namesto pomaranč lahko uporabite limone, namesto brezglutenske moke pa mešanico riževe in mandljeve (100 g mandljeve moke in 75 g riževe). Gre za enega izmed tistih receptov, za katerega imamo ponavadi vse sestavine že doma, med njimi je tudi krompir. Tako kot npr. buče ali sladki krompir se v sladicah lahko uporabi navaden, bel krompir, ki poskrbi za sočnost, okusa po krompirju pa biskvit sploh nima. Da se krompir lahko uporabi v biskvitu sem prvič prebrala pri Huferki, ki je krompir uporabila v čokoladnem kolaču

Potrebujemo:
175 g brezglutenske moke za peko sladic (ali kombinacijo 100 g mandljeve moke in brezglutensko deklarirane riževe moke - 75 g)
250 g kuhanega krompirja (olupljenega ter skuhanega v sladni vodi), 
200 g masla 
naribano lupinico ene pomaranče ali limone (bio)
pol pecilnega praška oz. vinskega kamna brez glutena (ali 2 poravnani žlici, če ni v vrečki)
100 g kristalnega sladkorja + 50 g (za beljake)
4 jajca
1 žličko vanilijevega ekstrakta

pekač premera 20 cm
sok dveh pomaranč ali dveh limon

Medtem ko se krompir, ki smo ga predhodno olupili, kuha, segrejemo maslo, da skoraj zavre. Primešamo mu 100 g sladkorja in večkrat premešamo, da se bo sladkor topil. Ločimo rumenjake in beljake. Beljake damo v večjo posodo, primerno za stepanje. 

Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in prelijemo s hladno vodo, da se malo ohladi, pečico pa vključimo na 180°C. Kuhan krompir je potrebno zmiksati, kar se najlažje stori v multipraktiku (lahko pa tudi v blenderju, s paličnim mešalnikom ali podobnim strojčkom). V multipraktiku je najenostavneje zato ker, razen beljakov, postopno dodajamo vse sestavine, medtem ko je multipraktik vključen (uporabila sem nastavek z rezilom).  Krompir damo v multipraktik, zalijemo ga z mlačnim maslom in miksamo tako dolgo, da dobimo gladko kremno zmes brez grudic. Maslo mora biti tekoče zato, ker želimo dobiti tekočo maso, da jo bomo lahko primešali k beljakom. H krompirju postopno dodajamo ostale sestavine: moko s pecilnim praškom, naribano lupinico, vanilijev ekstrakt, ter rumenjake, tako da dobimo gladko maso (če je bilo maslo preveč ohlajeno, bomo dobili kepo testa). Posebej stepemo beljake in med stepanjem postopno dodamo 50 g sladkorja. V sneg prelijemo maso iz multipraktika in z večjo žlico nežno premešamo. Z mešanjem prenehamo takoj, ko ni več vidnih sledi beljakov. Maso prelijemo v pekač, okrogel ali kvadraten, premera 20 cm, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Pečemo 40 do 45 minut. Ko je biskvit pečen, ga prepikamo z zobotrebcem in s pomočjo žlice navlažimo s sokom dveh pomaranč. Med ohlajanjem se bo sok vpil v biskvit. Ohlajenega narežemo na poljubno velike koščke in postrežemo.
2 komentarja on "POMARANČNI BISKVIT S KROMPIRJEM (brez glutena)"
  1. Ta recept se mi zdi zanimiv, saj pečem samo enostavna peciva brez raznih krem, pa še veliko starega krompirja imamo. Me pa zanima ali se mora kuhan krompir ohladiti preden se ga zmiksa... predvsem ali mora bito masa (pire) hladna preden se doda rumenjak.
    In še.... a z navadno ostro moko bi to šlo??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krompirja ni potrebno nič ohlajati. Ko se skuha, se ga takoj odcedi in zmiksa z maslom. Lahko se ga sicer polije s hladno vodo, da ni ravno vrel. Jaz sem imela precej vročo maso, pa nisem imela nobenih težav, ko sem dodala rumenjake, saj sem jih dodala čisto na koncu, potem ko je bil krompir že zmešan z moko. Seveda bi šlo z navadno moko, vendar jaz ne bi uporabila ostre moke, saj se ta ponavadi uporablja bolj za testenine, cmoke ter kuhane kreme, zato se bojim, da bi bilo pecivo preveč zbito. Jaz bi uporabila gladko moko (tip 500), ki pa vsebuje gluten.

      Izbriši