SOČNO JABOLČNO PECIVO BREZ GLUTENA

ponedeljek, 6. oktober 2014
V originalu se pecivo imenuje invisible apple cake, po naše nevidna jabolčna torta, in sicer zato, ker so jabolka ena glavnih sestavin, vendar pa jih v pecivu ni čutiti. Prevladuje namreč okus po limoni, ki pecivu da svežino, jabolka pa mu dajo sočnost, zaradi česar je pecivo tako zelo okusno. Pecivo popestrijo še rozine, namočene v pomarančno limonin sok, ki pa jih je količinsko malo, vendar ravno dovolj, da ne zasenčijo ostalih sestavin. Postopek priprave je nekoliko drugačen, a kljub temu nezahteven. Pecivo je odlična popestritev jesenskih piknikov ob kostanju in moštu.


Potrebujemo:
500 g olupljenih in narezanih jabolk
sok in lupino 1/2 limone
200 ml pomarančnega soka
3 srednja jajca
200 g rjavega sladkorja*
100 g stopljenega masla
100 ml mleka
75 g koruznega škroba*
75 g riževe moke*
16 g sode bikarbone*
1 žlica vanilijevega ekstrakta
50 g rozin
ščepec soli

* za osebe s celiakijo morajo biti sestavine brezglutensko deklarirane

Zavremo pomarančni sok in vanj namočimo rozine. Jabolka olupimo in jih narežemo na koščke. V mikrovalovni pečici stopimo maslo. V posebni posodi zmešamo riževo moko, škrob in pecilni. Ločimo jajca. Rumenjakom dodamo 2/3 sladkorja, ohlajeno stopljeno maslo in vanilijev ekstrakt.
Narezana jabolka zmiksamo v blenderju, skupaj z limoninim in pomarančnim sokom (tudi od rozin, ki jih predhodno odcedimo), da dobimo jabolčni pire, ki ga nato dodamo zmesi z rumenjaki. Dodamo še 1/2 rozin in zmešamo.
V posebni posodi stepemo beljake s preostankom sladkorja, da dobimo mehke vrhove. Stepene beljake nato počasi z žlico vmešamo v preostalo zmes. Zmes vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, posujemo s preostankom rozin in v pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo 45 min. Mase je za okrogel pekač - 24 cm.


Na krožniku s sladicami še kokosove kocke in vanilijevi kolački
Objavi Komentar
Objavite komentar