NUTELINA TORTA BREZ NUTELE IN BREZ MOKE

četrtek, 3. julij 2014

V vročih poletnih dneh se sicer bolj priležejo osvežilne torte, npr. sadne ali tiste z jogurtom, kefirjem ali sladoledom. Čokoladne torte pa bolj sodijo v hladnejše dni. Kljub poletnim dnem pa lahko pripravimo kombinacijo, ki bo všeč tako čokoholikom / nuteloholikom kakor tudi tistim, ki imajo raje bolj osvežilne okuse. Namesto moke sem uporabila mlete lešnike, ki pa jih je potrebno dodatno zmleti, tako da se koščki lešnikov ne čutijo, lešniki pa torti dajo nutelin okus, seveda v kombinaciji s čokolado. Ker torta ne vsebuje moke, je biskvit sam po sebi kremen in dekadenten. Čokolada poskrbi za sladkost, zato sem uporabila kisle maline, ki torti dodajo osvežilni okus in poudarijo intenzivnost okusov.

Količine zadostujejo za 25 kosov.

Za biskvitno testo potrebujemo:
200 g mletih lešnikov x2
60 g masla x2
135 g temne čokolade x2
200 g sladkorja v prahu x2
4 jajca x2
ščepec soli x2

Za kremo potrebujemo:
1 vanilijev puding
3,5 dl mleka
4 žlice sladkorja
200 g sladke smetane
1 lonček kisle smetane
10 g želatine v prahu (ali 6 listov želatine) 
300 g malin (lahko zamrznjenih)

Za preliv potrebujemo:
200 g malin (lahko zamrznjenih)
2,5 dl soka od zamrznjenih malin ali vode
1 zavojček prozornega preliva za torte (če bomo uporabili sok od malin, sicer pa lahko kupimo tudi rdeč preliv za torte)
3 žlice sladkorja

Dodatno:
0,5 dl vode in malinov ekstrakt ali malinovec

BISKVIT: 
(Biskvitno testo sem pekla dvakrat, saj bi ga bilo težko prerezati, potrebujemo pa dve plasti. Sicer bi maso lahko naenkrat naredila, vendar se mi zdi, da bi se v vmesnem času sesedla in ne bi bila več tako rahla.) 

Najprej stopimo čokolado, da se bo pred uporabo ohladila. Čokolado nalomimo, ji dodamo maslo in stopimo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku. Mlete lešnike dodatno zmeljemo v kavnem mlinču kolikor fino je možno, da dobimo lešnikovo moko. Lešnike razporedimo po pekaču (velikosti pečice) in jih na 150°C pražimo približno 10 minut oz. dokler ne porjavijo. Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem v prahu. Ko masa zbledi in naraste, ji primešamo stopljeno čokolado in lešnikovo moko. Posebej stepemo beljake, ki smo jim dodali ščepec soli. Beljake previdno in postopama ročno vmešamo v čokoladno zmes. Takoj ko so beljaki vmešani, z mešanjem prenehamo (če bo ostala kakšna sled beljaka, ne bo nič hudega). Maso prelijemo v obroč, prekrit s peki papirjem, premera 24 cm in pečemo 35 minut na 200°C. Postopek ponovimo še za drugo plast. Obe plasti ohladimo na rešetki.


KREMA:
(Zamrznjene maline sem kupila v Hoferju - 500g.) Če bomo uporabili zamrznjene maline, jih iz vrečke pretresemo na večje cedilo in prestrežemo sok, ki ga bodo spustile med odtajanjem, saj ga bomo uporabili pri pripravi preliva.

Za kremo najprej skuhamo puding. Mleku odvzamemo nekaj žlic in jih zmešamo s pudingom iz vrečke (uporabila sem brezglutenskega, ki ga lahko kupite v Lidlu ali Hoferju, v primeru, da vas gluten ne moti, pa lahko uporabite malinov puding). Mleko s sladkorjem zavremo in vanj vmešamo puding z mlekom, ob stalnem mešanju kuhamo 3 minute. Kuhan puding prelijemo v hladno posodo in ga takoj prekrijemo s prozorno folijo tako, da se folija pudinga dotika (tako preprečimo nastanek skorjice). Postavimo ga na hladno, saj se mora pred uporabo popolnoma ohladiti (jaz sem ga ohladila v zamrzovalniku). Ko se puding ohladi, mu primešamo lonček kisle smetane. Želatino pripravimo po navodilih iz vrečke. Nato stepemo sladko smetano, ki jo rahlo primešamo pudingovi zmesi in ji dodamo želatino. 

SESTAVLJANJE TORTE:
Na pladenj za torte postavimo obroč za torte brez dna (najbolje, da uporabimo raztegljiv obroč za torte, ki je tudi višji kot običajni obroči), v obroč pa damo prvi biskvit. Na večih mestih ga prepikamo z vilicami in prelijemo z malinovcem ali pa mešanico vode in malinovega ekstrakta. Za eno plast potrebujemo približno pol dl tekočine. Navlažen biskvit premažemo s kremo (uporabimo nekaj žlic kreme, približno 1/4 kreme), nato po kremi razporedimo maline (300 g). Ko so maline razporejene po celotnem biskvitu (le ob robu pustimo kakšen cm prazen), dodamo preostalo kremo, ki jo enakomerno razporedimo po malinah. Na kremo položimo drugo plast biskvita, ki jo navlažimo po zgoraj opisanem postopku. Za pripravo preliva upoštevamo navodila iz vrečke (preliv v prahu zmešamo s sladkorjem, ga dodamo tekočini, premešamo in zavremo), namesto vode uporabimo sok od malin, ki bo preliv tudi lepo obarval. Ko preliv zavre, mu dodamo 200 g malin in jih kakšno minuto pokuhamo v prelivu. Preliv po žlicah razporedimo po torti. Torta je boljša, če vsaj čez noč počiva v hladilniku.

Za okrasitev, ki jo lahko vidite na fotografiji sem uporabila čokoladno zmes. Recept in postopek priprave sem našla tu, uporabila sem polovično količino in popolnoma izpustila sladkor, saj je že tako ali tako čokoladna zmes zelo sladka. Torta bo lepa tudi brez tega, ko odstranimo obroč, s pomočjo noža kremo  preprosto zgladimo.
6 komentarjev on "NUTELINA TORTA BREZ NUTELE IN BREZ MOKE"
  1. Ooo, še ena ljubiteljica Dulce Delight :P
    Samo eno vprašanje ... kako ti je uspelo iz torte premera 24 cm dobiti 25 kosov?! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Torta je relativno visoka (več kot 8 cm), kot rečeno sem pekla dvojni biskvit (načeloma naj bi enega prerezala na pol, pa sem se potem odločila za dva, mislim da je tako tudi bolje), skupaj z okrasitvijo končna torta preseže 24 cm in je premera približno 26 cm. Torto sem razrezala tako kot vedno, najprej na 4 dele, potem pa vsak del na približno 6 kosov in sem dobila kar konkretne kose, sicer niso v velikosti tistih iz slaščičarne, ampak so pa zadostna porcija tudi za čokoholike:), eden od gostov je komentiral, da je torta prava energijska bomba:)

      Dulce Delight je pa ne samo kreativna, ampak ima tudi dobre recepte, ne samo lepe, temveč tudi okusne in izvedljive. Mi je všeč, da ti je všeč:)

      Izbriši
  3. Vprašanje glede kreme, a to si skuhala puding in 3,5 dcl mleka in ne po običajni recepturi s 0,5 l?

    hvala in lp

    OdgovoriIzbriši
  4. točno tako, to pa zato, da je krema bolj gosta

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za hitrer odgovor!
    Javim, kako bo torta uspela. Ob tako jasnih in natančnih navodilih težko, da ne bi...

    lp

    OdgovoriIzbriši