PANAKOTA V KOZARCU

sreda, 11. junij 2014

Še zadnje letošnje domače češnje smo uporabili v sladici, preprosti smetanovi kremi s sadnim dodatkom. Uporabili smo smetano z dodatkom sladkorja in želatine, ki pa je nenavadno okusna, za sadje pa smo izbrali češnje, ki pa bi jih lahko nadomestili z drugim sadjem. Gre pravzaprav za panakoto v kozarčku.

Za sadno kremo potrebujemo:
0,5 kg češenj ali jagodičevja (jagode, maline, borovnice, robide...)
2 žlice sladkorja ali več
6 listov želatine ali žlička in pol želatine v prahu
žlica češnjevega likerja ali malo češnjevega/višnjevega ekstrakta

Za smetanovo kremo potrebujemo:
5 dl sladke smetane
3 žlice sladkorja
tudi limonino lupino (poljubno)
6 listov želatine ali žlička in pol želatine v prahu

Češnje razkoščičimo in skuhamo v neoprijemljivi posodi (brez dodajanja vode), proti koncu jih posujemo s sladkorjem in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Medtem ko se češnje ohlajajo, pripravimo želatino po navodilih iz embalaže in jo dodamo toplemu češnjevemu pireju. Dodamo še liker ali ektstrakt in prelijemo v kozarčke (od 5 do 10 kozarčkov, odvisno od prostornine le-teh). Postavimo jih v hladilnik (ali zamrzovalnik, da bo hitreje).

Smetano segrejemo in ji dodamo sladkor. Če se nam ljubi, dodamo še limonino lupino (lahko kar nalupljeno, vendar pa smetano precedimo preden jo prelijemo v kozarčke). V primeru da se bomo odločili za limonino lupino, smetano zavremo in pustimo, da se ohlaja, medtem pa pripravimo želatino po navodilih iz embalaže in jo dodamo smetani. 

Ko se prva plast sadne kreme ohladi, dodamo smetanovo kremo. Postopek lahko ponovimo, tako da dobimo več plasti, vendar moramo vsako plast posebej ohladiti, lahko pa se odločimo za samo dve plasti.

Recept je prirejen po receptu iz revije Pet zvezdic 6/2013.
1 komentar on "PANAKOTA V KOZARCU"
  1. Še zadnje češnje? Jaz jih letos sploh še nisem jedla, razen ene, ki jo je moj fant kar naenkrat sredi drinke privlekel na plano iz žepa hlač (v katerem je bila že par dni ) =). Fajna ideja za popestrit panakoto!

    OdgovoriIzbriši