KORUZNE TORTILJE (BREZ GLUTENA, VEGANSKE)

torek, 12. maj 2020
Ker je brezglutenske tortilje v naših trgovinah težko najti, zadnje čase tortilje pečem kar sama in sicer po receptu, pri katerem potrebujemo samo tri sestavine - belo polento, vodo in sol. Koruzne tortilje iz treh sestavin so mehke, upogljive in okusne. Pomembno je le, da kupimo belo polento, ki je fino mleta, sicer tortilje ne bodo uspele. Tudi to se mi je že zgodilo, je pa potem iz tiste polente nastal odličen kolač, katerega recept bom delila v naslednjih tednih. 


Recept je prirejen po receptu iz bloga Simple Vegan Blog, kjer je prikazan tudi postopek priprave tortilj: KLIK!

Vse bele polente niso primerne za pripravo tortilj. Jaz jih pripravljam z brezglutensko belo polento znamke Molino di Ferro. Poskusila sem jih narediti tudi z belo polento znamke Zlato polje, a je polenta bolj grobo mleta, zato se masa ne poveže skupaj in tortilj ni mogoče narediti*.



Recept:

Za osebi potrebujemo:

- 200 g bele polente
- 280 g mlačne vode
- 1 žličko soli



Postopek priprave:
  1. Belo polento stehtamo in jo stresemo v posodo. Dodamo sol in premešamo.
  2. Postopoma dodajamo mlačno vodo (voda ne sme biti hladna in ne vroča, ampak mlačna, sicer tortilje ne bodo upogljive ali pa bodo preveč žvečljive). Sama običajno dodam približno 3/4 vode iz recepta, potem pa postopoma med gnetenjem dodajam vodo.
  3. Testo naprej mešamo z žlico, nato pričnemo z gnetenjem z rokami. Gnetemo 3 - 5 minut in po potrebi dodajamo vodo. Testo mora imeti ravno toliko vode, da ni suho, hkrati pa ni tako mokro, da se bi prijemalo na roke. Količina vode v receptu je prilagojena beli polenti Molino di Ferro, tako da bi morali porabiti vso vodo, če boste uporabljali to znamko polente; če boste uporabili drugo polento, pa bodite pri dodajanju vode bolj previdni.  
  4. Z žlico zajemamo maso in oblikujemo kroglice (približno 60-70 gramske).
  5. Nato začnemo oblikovati tortilje: na pult položimo dva kosa plastične folije - jaz sem razrezala eno veliko vrečko za shranjevanje živil na dva dela (uporabila sem zip lock vrečke, ki so bolj kompaktne). 
  6. Med dva kosa vrečke položimo kroglico. Kroglico sploščimo (jaz uporabim kar leseno desko), nato pa jo z valjarjem razvaljamo. Cilj je, da se tortilja čimbolj tanka (jaz jo razvaljam tako zelo, da je že skoraj prozorna :)), saj bo tortilja med pečenjem narasla. 
  7. Ponev položimo na štedilnik in jo segrejemo. Tortilje pečemo v suhi ponvi, brez maščob. Na segreto ponev polagamo tortilje, eno po eno. Tortilje pečemo na vsaki strani eno do dve minuti. Pazimo, da ponev ni preveč segreta, saj se nam lahko tortilja hitro preveč zapeče (jaz imam ponavadi štedilnik vključen na stopnji 7 (od 9 stopenj)). Na spodnji strani jo zapečemo toliko, da tortilja malo porumeni, ko jo obrnemo, pa tortilja močno naraste (se napihne) in ko se tortilja spusti (in je na nasprotni strani zlato rumene barve), je tortilja dovolj pečena.  
  8. Tortilje polagamo v kuhinjsko krpo, da zadrži toploto. 
  9. Postrežemo s poljubnim nadevom in omakami. 
Dober tek,





* Ta objava NI sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar