DVIGNJENE GREDE

ponedeljek, 4. marec 2019

V mesecu februarju sva se z Miho intenzivno ukvarjala z vzpostavitvijo vrta. Površino bodočega vrta sva lansko leto zastirala s travnim odkosom. Takrat še nisva bila povsem prepričana kakšen vrt bova imela. Leto dni pred zastiranjem sva pripeljala dve traktorski prikolici hlevskega gnoja, da bi ga skompostirala in uporabila na gredicah. Ob načrtovanju vrta sva se odločila, da bo sestavljen iz dvignjenih gred. Zanje sva se odločila iz mnogih razlogov, eden glavnih pa je bil ta, da pridobiva dodatnih 15cm, saj je na območju vrta v zemlji veliko kamenja, ki bi oviralo rast rastlinam. Na ta način bova pripomogla k večji uspešnosti rastlin. Izdelave gred sva se lotila precej optimistično in se pri končnih stroških malo uštela. Pri odločitvi za tak način in pri sami izdelavi gred nama je bil v veliko pomoč članek Dvignjena greda iz Vrt-a Obilja.

Pri načrtovanju vrta sva glede na naše potrebe sklenila, da zaenkrat potrebujemo 12 gred ter dodatna greda pri rastlinjaku. Najine grede so v velikosti 3x1m. Za izdelavo dvignjenih gred sva uporabila hrastov les, saj smo ga imeli doma, potrebno ga je bilo le peljati na žago. Torej sva tukaj prihranila kar nekaj denarja, saj naju je razrez lesa (dveh hrastovih hlodov dolgih 5m) prišel 25€. Miha je les obdelal in ga premazal z lanenim oljem. Tukaj bi lahko prihranila malo več, če bi bolj skrbno pregledala cene različnih ponudnikov olja. Za 13 gredic sva uporabila 9 litrov olja, kar je v povprečju  zneslo 60€. 


Nato je bilo potrebno grede sestaviti (tukaj so bili strošek vijaki 10€) in jim na dno dodati mrežo proti škodljivcem (velikost kvadratkov 6x6mm). Mrežo sva dodala 9 gredicam, ostale pa sva pustila brez, zaradi rastlin, ki potrebujejo več kot 15 cm za rast in zaradi kolobarjenja. Nakup same mreže je bil kar precejšen strošek (1m mreže je prišel okol 4€), saj sva potrebovala 28m mreže. Poklicala sva veliko trgovin za primerjavo cen, vendar je bila izbrana na koncu najcenejša. Miha je mrežo najprej pritrdil s spenjačem in sponkami (1,4€), vendar sva zaradi neravne površine na kateri so postavljene gredice kmalu ugotovila, da to ne bo dovolj trdno, da se mreža ob polnjenju zadrži na okvirju. Kupila sva močnejše "sponke" (2,3€ za 0,5kg), ki so se izkazale za super rešitev, je pa imel Miha zaradi tega dvojno delo.


Sledilo je še zadnje in to je bilo polnjenje gredic. Kot sem že omenila, sva dve leti prej začela kompostirati hlevski gnoj. Vedela sva, da ga ne bo dovolj za vse gredice, z njim pa bi vseeno lahko pokrila kar nekaj gredic. Ker se nama je v tistem letu rodil otročiček, sva bila glede skrbi za kompostni kup in proces kompostiranja malo lena in sva ga bolj kot ne prepustila samega sebi. To pomeni, da sva ga premalokrat odkrila, ko je padal dež in premalo mešala. Kot rezultat je bil super preperel kompost na vrhu in malo manj preperel znotraj kupa. Ker nisva imela dovolj komposta, da bi napolnila gredice, sva se odločila za kompromis, da jih bova delno napolnila z dodatno zemljo (spodnja plast), srednjo plast z delno preperelim kompostom in zgornjo plast s čistim kompostom. Nakup zemlje je bil dodaten strošek na katerega nisva računala (80€ 2 traktorski prikolici), prav tako pa bo dodana zemlja malo izničila najino zastiranje, saj sva z njo po vsej verjetnosti vnesla kar nekaj pleveli, ki sva jo spodaj z zastiranjem uničila. 

Najine grede so končane. Vsakič, ko se doma lotiva različnih projektov, vedno znova ugotavljava, da vzamejo veliko več časa in da so stroški vedno višji, kot jih pričakujeva. Po izračunih, naju je ena greda prišla cc 22€. Miha je v njihovo izdelavo vložil res veliko časa in dobre volje, jaz sem pri samo izvedbi prispevala bolj malo, saj so bile moje roke okupirane z otročičkom. Sem pa medtem pridno sejala in vzgajala sadike. Dve gredi sta bili postavljeni malo pred drugimi, saj sem v njiju že sadila bob in česen ter sejala korenček in redkvico. Sedaj ko so grede pripravljene in bodo čakale na svoje sadike, bova morda skozi njih spustila še kokoši, da nama dodatno pomagajo. Njihovo pomoč pri pripravi vrta bi si želela vključiti že prej, vendar jih bomo kupili šele v tem mesecu.


Celoten projekt vzpostavitve visokih gred sem predstavila skozi stroške, vendar to ni bil moj cilj. Želim, da vam bo to v pomoč, če se boste tudi sami lotili kaj takega. Morda je projekt postavitve grede zahteval več kot sva pričakovala, bo pa hrana, ki bo zrastla v njih in nahranila naše telo neprecenljiva. To, kar sva ustvarila v tem mesecu, je naložba za celo življenje in nama ni žal časa in denarja, saj to na koncu ni pomembno. Pomemben je sam proces in kaj smo od njega že in še bomo naučili. 


Sedaj pa sledi vrtnarska terapija. Naj raste. <3

Več vrtnarske vsebine pa najdete na naši spletni strani https://vrtiljakcasa.si/.


Objavi Komentar
Objavite komentar