BREZGLUTENSKA BANOFFEE PITA

ponedeljek, 11. marec 2019
Banoffee pita je zagotovo najenostavnejša sladica, ki sem jo pripravila v zadnjem času. In sladica, ki je v zadnjem času deležna največ pohval.


Pred kratkim sva jo s sodelavko pripravili za v službo in vsi so bili navdušeni nad okusom. Jaz sem jo pripravljala prvič - sama sem bila najbolj navdušena nad tem, kako malo sestavin je potrebnih za pripravo pite, kako enostavna je sama priprava in kako dober je končni rezultat. Pa še v brezglutenski različici jo je enostavno pripraviti. Pita je sestavljena iz piškotnega testa z maslom, pri čemer sem uporabila brezglutenske piškote, karameliziranega kondenziranega mleka (bolj poznanim pod imenom dulce de leche), banan in stepene smetane.

Idealna sladica za vse tiste, ki iščete recept za sladico brez peke, ki se še spoznavate s pripravo sladic in tiste, ki imate malo časa za pripravo sladice.


Za pito premera cm potrebujemo:

- 300 g piškotov (jaz sem uporabila Schär Digestive piškote)
- 100 g masla
- 200 g kondenziranega karameliziranega mleka (jaz sem kupila Conde kondenzirano mleko, ki je že karamelizirano)
- 4 banane (srednje velike)
- 350 ml smetane za stepanje
- 1 vrečko vanilijevega sladkorja (poljubno)
- (poljubno) kakav za posip

Priprava dulce de leche (mlečne karamele):

Če ste kupili kondenzirano mleko (ki še ni karamelizirano), je potrebno najprej pripraviti dulce de leche: 
Pločevinko kondenziranega mleka postavimo v posodo (tako da pločevinka leži). V posodo nalijemo vodo, tako da voda prekriva pločevinko (voda naj bo centimeter ali dva nad pločevinko). Pločevinko s kondenziranim mlekom na srednjem ognju kuhamo 2.5 do 3 ure (pazimo, da je v posodo ves čas dovolj vode - če izhlapi, jo dolijemo; voda, ki jo dolijemo naj bo vroča). Vodo odlijemo iz posode in počakamo, da se pločevinka ohladi (pločevinka naj se ohlaja vsaj eno uro).
Opomba: Kondenzirano mleko, ki je že karamelizirano, je mogoče tudi kupiti. Jaz sem ga kupila v Gourmet Shopu (397 g) in si tako prihranila dodatno delo. Cena je enaka navadnemu kondenziranemu mleku, tako da priporočam. 

Podrobnejši pstopek priprave dulce de leche iz kondenziranega mleka si lahko ogledate v videu Cupcake Jemme: KLIK!


Priprava pite:

1. Piškote zdrobimo v blenderju. Če blenderja nimamo, lahko piškote damo v dvojno vrečko in zdrobimo z valjarjem.
Opomba: Jaz sem kupila Digestive (polnozrnate) brezglutenske piškote, ki jih prodajajo v bolje založenih trgovinah. Lahko kupite tudi navadne brezglutenske "albert" kekse in potem dodate še orehe (npr. na 100 g piškotov, 30 g orehov).

2. Stopimo maslo in vanj vmešamo zdrobljene piškote. Dobro premešamo, nato pa testo razporedimo po pekaču za pite.
Opomba: Če uporabimo silikonski pekač za pite (ki je po mojih izkušnjah najboljši za pite brez peke), damo na dno pekača še peki papir, da gre pita lažje iz pekača. Sama sem tokrat uporabila keramični pekač za pite in imela na začetku kar nekaj težav s postrežbo pite, saj se je testo prijelo na dno. Ugotovila sem, da je bil glavni problem, da testo ni bilo zadosti ohlajeno. Ko je bila pita dovolj ohlajena, pa so šli kosi pite lepo iz pekača. 

3. Pekač za pito s testom zavijemo v folijo za živila in ga postavimo v hladilnik (najmanj za eno uro). Ko je testo dodobra ohlajeno, ga vzamemo iz hladilnika in na testo namažemo dulce de leche. Ponovno postavimo v hladilnik, da se ohladi tudi karamela (za približno pol ure).
Opomba: Nekateri recepti za banoffee pito uporabijo veliko več karamele. Meni osebno preveč karamele ni všeč, ker postane pita preveč sladka in ostali okusi ne pridejo dovolj do izraza.

4. V vmesnem času stepemo sladko smetano.
Opomba: V sladko smetano lahko dodamo še vanilijev sladkor ali kakšno žlico sladkorja (po okusu). Glede na to, da je pita sladka že zaradi karamele, banan in piškotov, smetane ni potrebno dodatno sladkati.

5. Nato narežemo banane na 3-4 mm kolobarje in jih polagamo na pito tako, da pokrijemo celotno testo.
Opomba: Če ne želimo, da banane porjavijo, damo banane in smetano na pito kakšno uro pred postrežbo. Banane sicer ne spremenijo okusa, tudi če porjavijo.

6. Po bananah razporedimo smetano. Po piti lahko za okras potrosimo še kakav ali čokolado v prahu.

7. Pito postavimo nazaj v hladilnik, da se sestavine povežejo med seboj in se pita dodobra ohladi.
Opomba: Če uporabimo silikonski pekač, vzamemo pito ven iz pekača tako, da jo postavimo na na ožji predmet, npr. kozarec, plastično posodico (kot v spodnjem videu) in pito previdno prestavimo na krožnik.

Podrobnejši postopek priprave pite si lahko ogledate v videu Cupcake Jemme: KLIK!


Veliko užitkov pri pripravi & sladkanju s pito,



*Ta objava ni sponzorirana.
Objavi Komentar
Objavite komentar